Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Αρχαίοι θεοί και ο κόσμος του Βυζαντίου στη Ρωσία

Η ρωσική πλευρά ζητά ένα εμβληματικό έργο για να σηματοδοτήσει το «Έτος», αλλά πάντως δεν θα είναι κάποιο από τα αμετακίνητα όπως το χάλκ...

Αρχαίοι θεοί και ο κόσμος του Βυζαντίου στη Ρωσία
Η ρωσική πλευρά ζητά ένα εμβληματικό έργο για να σηματοδοτήσει το «Έτος»,
αλλά πάντως δεν θα είναι κάποιο από τα αμετακίνητα όπως το χάλκινο άγαλμα της θεάς Αθηνάς.
Οι θεοί και οι ήρωες της αρχαίας Ελλάδας και ο βίος και η πολυτέλεια των Βυζαντινών θα γεμίσουν ομορφιά τη Μόσχα και την Αγία Πετρούπολη μέσα στο 2016.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του έτους Ελλάδας-Ρωσίας, δύο μεγάλα μουσεία, το Καλών Τεχνών Πούσκιν της ρωσικής πρωτεύουσας και το Ερμιτάζ της πόλης του Μεγάλου Πέτρου, θα παρουσιάσουν, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες μας, δύο μεγάλες εκθέσεις που θα διαφημίσουν τη χώρα μας και τον πολιτισμό μας.

Αυτή ήταν άλλωστε η σύλληψη όλου του έτους, η υλοποίηση του οποίου είχε ξεκινήσει ήδη από το 2010. Η προβολή της χώρας μας με βασικό όχημα τον πολιτισμό. Επιλεγμένες εκδηλώσεις υψηλής ποιότητας που αναδεικνύουν το πολιτιστικό πρόσωπο της χώρας, την πολιτιστική κληρονομιά και τη σύγχρονη καλλιτεχνική παραγωγή.

Η αρχική σκέψη ήταν για το 2014. Ομως η Ρωσία είχε οικονομική στενότητα και η Ελλάδα την Ελληνική Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Τον συντονισμό ανέλαβαν για την ελληνική πλευρά ο πρέσβης επί τιμή Ηλίας Κλης και από τη ρωσική ο Μιχαήλ Σβιτκόι, πρώην υπουργός Πολιτισμού και κατόπιν σύμβουλος του προέδρου Πούτιν.

Αρχαίοι θεοί και ο κόσμος του Βυζαντίου στη Ρωσία
Η πολυτέλεια των Βυζαντινών ξεκινούσε από τις βυζαντινές εικόνες
και έφτανε μέχρι τα κοσμήματα των γυναικών
Κατ' εντολήν των πρώην πρωθυπουργών και σε σχετική συνεννόηση με το ΥΠΕΞ μετείχε και η τέως γενική γραμματέας Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη. Προχθές ζήτησε και έλαβε ενημέρωση για το «Έτος» η αναπληρώτρια υπουργός Πολιτισμού Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα.

Η έκθεση «Βυζαντινών βίος και πολυτέλεια» συμφωνήθηκε τον Ιούλιο του 2014 και θα γίνει στην καρδιά του Μουσείου Ερμιτάζ.

Στοχεύει να παρουσιάσει με ολοκληρωμένο τρόπο τον κόσμο του Βυζαντίου μέσα από περίπου 300 εκθέματα από τις πρόσφατες ανασκαφές στον ελληνικό χώρο, αλλά και δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές της ελληνικής επικράτειας.

Να εξηγήσει στον σύγχρονο επισκέπτη τι ήταν αυτό που στη συλλογική μνήμη έχει ταυτίσει την αυτοκρατορία που κυριάρχησε στο ανατολικό τμήμα της Μεσογείου για έντεκα συναπτούς αιώνες -αγκαλιάζοντας στο απόγειό της τρεις ηπείρους, την Ευρώπη, την Ασία και την Αφρική- με την έννοια της πολυτέλειας.

Αρχαίοι θεοί και ο κόσμος του Βυζαντίου στη Ρωσία

Οι επισκέπτες θα ανακαλύψουν εκ νέου ένα ισχυρό κράτος με οργανωμένη διοίκηση, ισχυρή νομοθεσία, αναπτυγμένο φορολογικό σύστημα και οικονομία, αποτελεσματικό στρατό και ανθηρή παιδεία. Το βυζαντινό κράτος λειτούργησε ως πρότυπο, μέτρο σύγκρισης και αντιπαραβολής για ολόκληρο τον τότε γνωστό κόσμο.

Τέλος, θα καταδειχθεί πώς η εγκόσμια πολυτέλεια πέρασε στο λατρευτικό τυπικό και αντίστροφα.

Το 2016

Οι «Θεοί και Ηρωες της Αρχαίας Ελλάδας» θα παρουσιαστούν στο Μουσείο Καλών Τεχνών Πούσκιν της Μόσχας το φθινόπωρο του 2016, όπως συμφωνήθηκε τον περσινό Ιούνιο. Η συγκεκριμένη θεματική αποτελεί εξαιρετικό όχημα για την προσέγγιση και την κατανόηση της αρχαίας Ελλάδας.

Δίνει την ευκαιρία να παρουσιαστούν έργα υψηλής τέχνης και να ενταχθούν συνάμα σε ένα πλαίσιο πολιτισμικής ιστορίας του αρχαίου ελληνικού κόσμου, με άμεσες αναφορές στη μυθολογία, τη θρησκεία, την τελετουργία, την ποίηση, το θέατρο, τις επιστήμες, αλλά και την πολιτική. Θα περιλαμβάνει περίπου 100 έργα των κλασικών, ελληνιστικών και ρωμαϊκών χρόνων, με έμφαση στην πλαστική (ολόγλυφα και ανάγλυφα) από δημόσια μουσεία και εφορείες αρχαιοτήτων.

Είχε επίσης προγραμματιστεί στην Αγία Πετρούπολη η παρουσίαση της έκθεσης «Ναυτίλος» που είχε λειτουργήσει στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο της ελληνικής προεδρίας, με μεγάλη επιτυχία. Η κάθε μία από τις χώρες θα καλύψει τα έξοδα των δικών της εκδηλώσεων.

Πρόσφατα συγκροτήθηκαν στο υπουργείο Πολιτισμού οι επιτροπές για τις δύο αυτές εκθέσεις. Αν και στη σύλληψή τους ενεργό ρόλο είχε ο Βασίλειος Λαμπρινουδάκης, ο ομότιμος καθηγητής δεν περιελήφθη στα μέλη τους, όπως και η τμηματάρχης Μαρία Ξένη Γαρέζου, η οποία είχε δουλέψει όλα τα σενάριά τους.


Πηγή: Αγγ. Κώττη, Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια