Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Πρωτοβυζαντινή κρύπτη ανακαλύφθηκε στη Βουλγαρία

Βυζαντινή κρύπτη της πρώιμης περιόδου, μία από τις μεγαλύτερες των Βαλκανίων, ανακαλύφθηκε από αρχαιολόγους, κοντά στο Φρούριο Ζάλδα...


Πρωτοβυζαντινή κρύπτη ανακαλύφθηκε στη Βουλγαρία

Βυζαντινή κρύπτη της πρώιμης περιόδου, μία από τις μεγαλύτερες των Βαλκανίων, ανακαλύφθηκε από αρχαιολόγους, κοντά στο Φρούριο Ζάλδαπα, στο χωριό Krushari της Βουλγαρίας.

Η κρύπτη βρέθηκε στο χώρο της βασιλικής του επισκόπου που ανακαλύφθηκε στην ανασκαφική περίοδο του 2014. Οι αρχαιολόγοι αναφέρουν ότι ο διαστάσεις του χώρου δεν ήταν μόνο μεταξύ των μεγαλύτερων του είδους του στη Βουλγαρία, αλλά και σε όλη την Βαλκανική χερσόνησο. Έχει μήκος σχεδόν 4 μέτρα, πλάτος 2,5 μέτρα και ύψος 2,5 μέτρα. Η είσοδος ήταν τειχισμένη με λίθινες πλάκες, οι οποίες φαίνεται να έχουν παραβιασθεί πιθανότατα γύρω στο 10ο αιώνα.

Πρωτοβυζαντινή κρύπτη ανακαλύφθηκε στη Βουλγαρία

Η χρονολογία της κρύπτης εκτιμάται περίπου στον 5ο αιώνα και φαίνεται ότι αποτελούσε την τελευταία κατοικία τουλάχιστον ενός μάρτυρα. Η πρακτική ήταν οι βασιλικές να χτίζονται πάνω στα σημεία ταφής των μαρτύρων. Ο Kostadin Kostadinov, διευθυντής του Περιφερειακού Ιστορικού Μουσείου στο Dobrich, περιέγραψε την κλίμακα της κρύπτης ως «κάτι παραπάνω από εντυπωσιακή». «Ακόμα δεν γνωρίζουμε ακριβώς τι είναι αυτό, γιατί δεν έχουμε τελειώσει την ανασκαφή», δήλωσε στους δημοσιογράφους. Η ανασκαφική ομάδα ήλπιζε να βρει σχετική επιγραφή του ατόμου που είχε ταφεί, κάτι που δεν έχει συμβεί μέχρι στιγμής.

Πρωτοβυζαντινή κρύπτη ανακαλύφθηκε στη Βουλγαρία
Ένα μεγάλο κιονόκρανο είναι ένα από τα πολλά κομμάτια που αφαιρέθηκαν από το εσωτερικό του
παλαιοχριστιανικού τάφου στη Ζάλδαπα
Πρωτοβυζαντινή κρύπτη ανακαλύφθηκε στη Βουλγαρία

Πρωτοβυζαντινή κρύπτη ανακαλύφθηκε στη Βουλγαρία
Μαρμάρινα και πήλινα θραύσματα τόσο από την ύστερη αρχαιότητα όσο και από την εποχή της πρώτης βουλγαρικής αυτοκρατορίας κατά τον Μεσαίωνα έχουν αφαιρεθεί από το εσωτερικό της παλαιοχριστιανικής κρύπτης στο φρούριο της Ζάλδαπας
Η Ζάλδαπα ήταν η μεγαλύτερη βυζαντινή οχυρωμένη πόλη στο εσωτερικό της Δοβρουτσάς. Το φρούριο υπολογίζεται ότι χτίστηκε στα τέλη του 4ου αιώνα. Η οχυρωμένη πόλη, πιστεύεται ότι ήταν πυκνοκατοικημένη και κάλυπτε μια έκταση περίπου 35 εκταρίων. Εκτιμάται ότι ιδρύθηκε από Θράκες περίπου τον 8ο αιώνα π.Χ., ενώ ο οικισμός μεγάλωσε σημαντικά μετά τη ρωμαϊκή επέκταση στην Θράκη. Για ένα σύντομο χρονικό διάστημα ήταν η έδρα της επισκοπής και ένα από τα κέντρα της μεγαλύτερης επανάστασης εναντίον του Αυτοκράτορα Ιουστινιανού Α’.



Δεν υπάρχουν σχόλια