Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Αμαθούντα 1975-2015: Η ζωή μιας γαλλικής αρχαιολογικής αποστολής στην Κύπρο

H νέα υπαίθρια περιοδική έκθεση τιτλοφορείται «Αμαθούντα 1975-2015. Η ζωή μιας γαλλικής αρχαιολογικής αποστολής στην Κύπρο» και παρο...


Αμαθούντα 1975-2015: Η ζωή μιας γαλλικής αρχαιολογικής αποστολής στην Κύπρο

H νέα υπαίθρια περιοδική έκθεση τιτλοφορείται «Αμαθούντα 1975-2015. Η ζωή μιας γαλλικής αρχαιολογικής αποστολής στην Κύπρο» και παρουσιάζεται στον κήπο του Κυπριακού Μουσείου με την ευκαιρία της επετείου των 40 χρόνων από την έναρξη των ανασκαφών στην Αμαθούντα. 

Η έκθεση οργανώθηκε από τη Γαλλική Σχολή Αθηνών και παρουσιάστηκε στη Σχολή στην Αθήνα στα πλαίσια διεθνούς συνεδρίου με θέμα τα βασίλεια της Κύπρου.

Στόχος είναι να πληροφορηθεί και το κοινό της Κύπρου τόσο για τις δραστηριότητες της αποστολής αλλά και για τα ευρήματα και την ιστορία ενός από τα σημαντικότερα βασίλεια της Κύπρου. Συγχρόνως παρουσιάζεται και στο εκδοτήριο του αρχαιολογικού χώρου του Κιτίου έκθεση με θέμα τις ανασκαφές της Γαλλικής αρχαιολογικής αποστολής στην Σαλαμίνα, με αφορμή την επέτειο των 50 χρόνων από την έναρξη των ανασκαφών στην εξίσου σημαντική πόλη της Σαλαμίνας, όπου δυστυχώς οι ανασκαφές διακόπηκαν βίαια με την εισβολή των Τούρκων στο νησί το 1974. Άλλες σημαντικές ανασκαφές Γαλλικών αποστολών στις θέσεις Άγιος Τύχωνας-Κλήμονας, Παρεκκλησιά-Σιλουρόκαμπος και στη Χοιροκοιτία συνεχίζουν να αυξάνουν τις γνώσεις μας για την προϊστορία της Κύπρου και υποδεικνύουν το ενδιαφέρον της Γαλλικής πλευράς για την αρχαιολογία της χώρας μας.

Η ερευνητική αποστολή της Αμαθούντας από τη Γαλλική Σχολή άρχισε το 1975 με τη στήριξη του Γαλλικού Υπουργείου Εξωτερικών. Διενεργήθηκαν έρευνες στην Ακρόπολη, στις οχυρώσεις, στο λιμάνι, όπως και επισκοπήσεις και ανασκαφές στην περιφέρεια της αρχαίας πόλης. Αποκαλύφθηκαν μνημειακά κτήρια όπως ο ναός της Αφροδίτης, το ανάκτορο των βασιλέων της Αμαθούντας και η βασιλική της ακρόπολης. Με την ανασκαφή της αγοράς από το Τμήμα Αρχαιοτήτων και των νεκροταφείων, έχουν τεκμηριωθεί περίπου 17 αιώνες ζωής στην περιοχή της Αμαθούντας και δίνεται με τον τρόπο αυτό η δυνατότητα κατανόησης του αστικού πλαισίου και της έκτασης της πόλης. 

Οι νέες αρχαιολογικές έρευνες που δρομολογούνται αποσκοπούν στον προσδιορισμό της αγοράς ανάμεσα στην κάτω πόλη και το εσωτερικό λιμάνι όπως και στον εμπλουτισμό των γνώσεών μας σχετικά με τις λιμενικές και οικονομικές δομές της πόλης.


Δεν υπάρχουν σχόλια