Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Συνάντηση για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς

Στη συνάντηση για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, στο πλαίσιο της 70ής Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υό...


Συνάντηση για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς

Στη συνάντηση για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, στο πλαίσιο της 70ής Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, συμμετείχε ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Αριστείδης Μπαλτάς.


Στο επίκεντρο της  συνάντησης ήταν η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς από τρομοκρατικές ενέργειες και το οργανωμένο έγκλημα.

Εναρκτήριες ομιλίες απηύθυναν ο αν. πρωθυπουργός της Ιορδανίας,  Nasser Judeh, και o υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας,  Paolo Gentiloni. Στη συνέχεια, τοποθετήθηκαν η γενική διευθύντρια της UNESCO, Irina Bokova, η πρόεδρος της INTERPOL, Μireille Ballestrazzi, και ο εκτελεστικός διευθυντής της UNODC,  Υuri Fedotov. Μεταξύ άλλων, πραγματοποίησαν παρεμβάσεις ο αν. πρωθυπουργός της Σερβίας, Ivica Dacic και ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Ιωάννης Κασουλίδης.

Βασικό μήνυμα  ήταν η άμεση ανάγκη διεθνούς συντονισμένης δράσης εναντίον της καταστροφής και του λαθρεμπορίου πολιτιστικών αγαθών από τρομοκρατικές ομάδες και το οργανωμένο έγκλημα. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην επείγουσα λήψη μέτρων πάταξης της ατιμωρησίας και ενίσχυσης του διεθνούς πλαισίου προστασίας των πολιτιστικών αγαθών, ούτως ώστε να αντιμετωπιστεί το ιδιαίτερα ανησυχητικό φαινόμενο καταστροφής πολιτιστικών θησαυρών. Εκτενείς αναφορές έγιναν στην καταστροφική δράση του ISIS στη Μέση Ανατολή και στην προσπάθεια των τρομοκρατών να διαγράψουν την πλούσια και πολυσυλλεκτική πολιτιστική ταυτότητα της περιοχής.

Ο Έλληνας υπουργός τόνισε ότι το ζήτημα αποτελεί μείζονα προτεραιότητα για τη χώρα μας, η οποία έχει αναπτύξει έντονη δραστηριότητα στον τομέα προστασίας των πολιτιστικών αγαθών. Υπογράμμισε δε ότι η καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς θίγει τον ίδιο τον πυρήνα της ανθρώπινης ύπαρξης, πλήττει την ιστορική μνήμη και υποσκάπτει τις προοπτικές προόδου μέσω διαγραφής της πολιτιστικής ταυτότητας και της ιστορικής συνέχειας.

Καταλήγοντας, ο κ. Μπαλτάς υπογράμμισε ότι η Ελλάδα διατηρεί ειδικό ενδιαφέρον για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου πολιτιστικών αγαθών και συνεχίζει τον αγώνα επιστροφής των εθνικών πολιτιστικών θησαυρών, όπως είναι τα Γλυπτά του Παρθενώνα, στη χώρα προέλευσής τους. Στο πλαίσιο αυτό, ενημέρωσε για την διοργάνωση στην Αθήνα, από τις 18 έως τις 20 Οκτωβρίου, Διεθνούς Διάσκεψης με θέμα «Θρησκευτικός και πολιτιστικός πλουραλισμός και ειρηνική συνύπαρξη στη Μέση Ανατολή».

Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του στις ΗΠΑ, που πραγματοποίησε προκειμένου να συμμετάσχει στην αναφερθείσα εκδήλωση, ο κ. Μπαλτάς συνάντησε επίσης πολλούς ομογενείς, με τους οποίους συζήτησε για τα προβλήματά τους αλλά και για τις προοπτικές της προβολής του πολιτισμού μας στις ΗΠΑ. Προσκεκλημένος, εξάλλου, του Πανεπιστημίου Πρίνστον, πραγματοποίησε ομιλία την οποία παρακολούθησαν πολλοί Καθηγητές και φοιτητές του περίφημου εκπαιδευτικού Ιδρύματος. Τόσο κατά την ομιλία του όσο και κατά την συζήτηση που ακολούθησε, ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού αναφέρθηκε στις εμπειρίες στη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα και σε εκείνες τις προσδοκίες, ιδιαίτερα στους τομείς του πολιτισμού και της παιδείας, που μπορούν να εξελιχθούν σε προοπτικές. 



Δεν υπάρχουν σχόλια