Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης ταξιδεύει (και) στην Πολωνία!

Μια σφαιρική εικόνα της προϊστορικής Μακεδονίας από την Νεολιθική εποχή μέχρι την πρώιμη εποχή του Σιδήρου θα έχουν την ευκαιρία ν...



Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης ταξιδεύει (και) στην Πολωνία!

Μια σφαιρική εικόνα της προϊστορικής Μακεδονίας από την Νεολιθική εποχή μέχρι την πρώιμη εποχή του Σιδήρου θα έχουν την ευκαιρία να δουν οι Πολωνοί. 

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης επέλεξε να παρουσιάσει στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Poznan 250 αρχαιολογικά ευρήματα από ανασκαφές οικισμών και επιφανειακές έρευνες στην έκθεση με τίτλο “Everyday Life in Prehistoric Macedonia”. Είναι η πρώτη φορά που βγαίνουν τα συγκεκριμένα αντικείμενα από την χώρα.

Η έκθεση εγκαινιάζεται την Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2015 και θα διαρκέσει ως τις 17 Μαρτίου 2016. Στην συνέχεια θα παρουσιαστεί στο Κρατικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Βαρσοβίας (30 Μαρτίου 2016 - 4 Οκτωβρίου 2016).

Μέσα από πέντε ενότητες το κοινό θα γνωρίσει αρχικά το γεωγραφικό και χρονολογικό πλαίσιο του προϊστορικού πολιτισμού της περιοχής και στη συνέχεια θα δει πώς αναπτύχθηκαν οι οικισμοί για την μόνιμη κατοίκηση των ανθρώπων, θα παρουσιασθεί “Μια μέρα σε έναν προϊστορικό οικισμό με όλες τις πτυχές της καθημερινής ζωής: Το κυνήγι, την αλιεία, τη γεωργία, την κτηνοτροφία, το μαγείρεμα, την αποθήκευση των αγαθών, την υφαντική, την ένδυση, τις τεχνολογικές γνώσεις και κατακτήσεις του προϊστορικού ανθρώπου, οι οποίες οδήγησαν στην εντυπωσιακή βελτίωση των όρων ζωής των κοινοτήτων.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης ταξιδεύει (και) στην Πολωνία!

Επίσης θα δείξουν τις ανταλλαγές αγαθών και ιδεών των ομάδων των προϊστορικών ανθρώπων ” σε όλες τις περιόδους της Προϊστορίας. Τα ταξίδια των πρώτων υλών και προϊόντων, τα λίθινα εργαλεία από οψιανό, τα κοσμήματα από όστρεο Spondylus Gaederopus, τα μυκηναϊκά ή μυκηναϊκού τύπου αγγεία και οι σφραγιδόλιθοι. Η έκθεση θα κλείσει με την παρουσίαση της κοινωνικής ζωής, την ιδεολογία και τις τελετουργίες. Τα κοσμήματα, τα πήλινα και λίθινα ανθρωπόμορφα και ζωόμορφα ειδώλια, τα μικρογραφικά αγγεία, οι πήλινες τράπεζες και οι σφραγίδες δίνουν πληροφορίες για την ατομική έκφραση, την κοινωνική και θρησκευτική ζωή, ενώ παράλληλα προσφέρουν αφορμές για την ανίχνευση της συμβολικής σκέψης και των μεταφυσικών ανησυχιών του προϊστορικού ανθρώπου, υπομνηματίζοντας μια αρχή που συχνά παραμελείται για την προϊστορική εποχή, ότι δηλαδή δεν είχαν όλα τα αντικείμενα χρηστική λειτουργία.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης ταξιδεύει (και) στην Πολωνία!

Αναλυτική, στην εισαγωγική ενότητα «Ανακαλύπτοντας την προϊστορική Μακεδονία» θα δοθεί το γεωγραφικό και χρονολογικό πλαίσιο του προϊστορικού πολιτισμού της περιοχής, ενώ ακολουθεί η ενότητα «Δημιουργώντας μόνιμους οικισμούς», που αφορά την κατοίκηση - οργάνωση του χώρου -έμφαση θα δοθεί στις τούμπες και τις τράπεζες, αλλά και στα σπήλαια, τους λιμναίους και επίπεδους οικισμούς. Στην τρίτη ενότητα με τίτλο «Μια μέρα σε έναν προϊστορικό οικισμό» παρουσιάζονται πτυχές της καθημερινής ζωής (κυνήγι, αλιεία, γεωργία, κτηνοτροφία, μαγείρεμα, αποθήκευση, υφαντική και ένδυση, αλλά και οι τεχνολογικές γνώσεις) και η τέταρτη ενότητα «Ανταλλαγές αγαθών και ιδεών» αφορά τις επαφές - ανταλλαγές - ταξίδια σ' όλες τις περιόδους της Προϊστορίας. Στην τελευταία ενότητα «Πέρα από την επιβίωση» θα παρουσιαστεί η κοινωνική ζωή, η ιδεολογία και οι τελετουργίες. Στην έκθεση συμμετέχουν με το δανεισμό αρχαίων αντικειμένων η Εφορεία Αρχαιοτήτων Περιφέρειας Θεσσαλονίκης και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πιερίας.

Η έκθεση συνοδεύεται από δίτομο κατάλογο στα πολωνικά και στα αγγλικά και συμμετέχουν με τον δανεισμό αρχαίων αντικειμένων η Εφορεία Αρχαιοτήτων Περιφέρειας Θεσσαλονίκης και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πιερίας.


Πηγή: Ν. Κοντράρου-Ρασσιά, EnetPress, Αγγελιοφόρος


Δεν υπάρχουν σχόλια