Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Απειλείται με καταστροφή ο Κάμπος της Χίου

Ο Κάμπος της Χίου περιλαμβάνεται μεταξύ των 14 πλέον απειλούμενων μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς στην Ευρώπη. Στη Χάγη, η Europa ...


Απειλείται με καταστροφή ο Κάμπος της Χίου

Ο Κάμπος της Χίου περιλαμβάνεται μεταξύ των 14 πλέον απειλούμενων μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς στην Ευρώπη. Στη Χάγη, η Europa Nostra, ο κορυφαίος Ευρωπαϊκός οργανισμός για την πολιτιστική κληρονομιά, και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ανακοίνωσαν σήμερα τα 14 μνημεία και τόπους που επιλέχθηκαν από διεθνή επιτροπή εμπειρογνωμόνων, στον κατάλογο επιλαχόντων για το πρόγραμμα «The 7 Most Endangered» του 2016.


Τα απειλούμενα μνημεία από 14 Ευρωπαϊκές χώρες είναι: ο αρχαιολογικός χώρος του Ererouyk και το χωριό Ani Pemza (Αρμενία). Το Δικαστικό Μέγαρο στις Βρυξέλλες (Βέλγιο). Το Θαλάσσιο Οχυρό του Patarei στο Ταλίν (Εσθονία). Το αεροδρόμιο του Ελσίνκι-Malmi (Φινλανδία). Η κινητή γέφυρα Colbert στη Dieppe (Γαλλία). Το Κάστρο στο Divitz (Γερμανία). Ο Κάμπος της Χίου (Ελλάδα). Η Λιμνοθάλασσα της Βενετίας (Ιταλία). Το Κάστρο Rijswijk (Ολλανδία). Το κτίριο-Υ στο Όσλο (Νορβηγία). Το Παλάτι Valfores (Πορτογαλία). Η Μονή Αγ. Αντωνίου στην Padua, Extremadura (Ισπανία). Η αρχαία πόλη του Hasankeyf και ο περιβάλλων χώρος της, (Τουρκία). Το Mavisbank House, κοντά στο Εδιμβούργο (Μεγάλη Βρετανία). Κάποια απ’ αυτά κινδυνεύουν λόγω εγκατάλειψης ή ανεπαρκούς σχεδιασμού/αξιοποίησης, ενώ άλλα λόγω έλλειψης πόρων ή ειδικών γνώσεων. Ο τελικός κατάλογος των 7 μνημείων θα ανακοινωθεί δημόσια σε εκδήλωση στη Βενετία στις 16 Μαρτίου.

Ο Κάμπος της Χίου είναι μια ημιαγροτική περιοχή εντός των ορίων της πόλης της Χίου. Αποτελεί παράδειγμα της συνύπαρξης Βυζαντινών, Γενοβέζικων και τοπικών αρχιτεκτονικών παραδόσεων και επιρροών. Αρχικά αποτελείτο από 200 και πλέον κτήματα που συμπεριελάμβαναν περιβόλια (τυπικά αγρο-οικοσυστήματα), αρχοντικά σπίτια και εκκλησίες. Ο υφιστάμενος αστικός ιστός περιλαμβάνει ιστορικά κτίρια από τον 14ο έως τον 18ο αι., καθώς και νεοκλασικά κτίρια των αρχών του 20ου αιώνα. Η περιοχή απειλείται αφενός από την αδυναμία των κατοίκων να συντηρήσουν και να διατηρήσουν τις ιδιοκτησίες τους, και αφετέρου από ακατάλληλες για τον τόπο χρήσεις, όπως αυτές εισάγονται με το Πολεοδομικό Σχέδιο του 2008.

Απειλείται με καταστροφή ο Κάμπος της Χίου

Τα 14 μνημεία επιλέχθηκαν με βάση την ιδιαίτερη αξία τους στο επίπεδο της πολιτιστικής κληρονομιάς καθώς και τον σοβαρό κίνδυνο που διατρέχουν. Η δέσμευση δημοσίων και ιδιωτικών φορέων και η συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών για τη διάσωση των μνημείων αυτών κρίθηκαν επίσης ουσιώδεις. Ένα ακόμα σημαντικό κριτήριο ήταν η δυναμική των μνημείων αυτών να λειτουργήσουν ως πόροι και κινητήριες δυνάμεις για την αειφόρο ανάπτυξη στην ευρύτερη περιοχή τους.

Οι υποψηφιότητες για το Πρόγραμμα «The 7 Most Endangered - 2016» υποβλήθηκαν από την κοινωνία των πολιτών ή από δημόσιους φορείς που συμμετέχουν στο ευρύτατο δίκτυο μελών και συνεργαζόμενων οργανισμών της Europa Nostra απ΄όλη την Ευρώπη. Δεκατέσσερα μνημεία – τόποι επιλέχθηκαν από μια επιτροπή ειδικών στην Ιστορία, Αρχαιολογία, Συντήρηση, Projecy Analysis και Οικονομικά. Ο τελικός κατάλογος των 7 μνημείων θα επιλεγεί από το Συμβούλιο της Europa Nostra. 


Πηγή: Α. Καραλή, Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια