Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Κέρατα υπό του πέλεκυ

Στο πλαίσιο των Αιγαιακών Διαλέξεων που διοργανώνει ο «Αιγεύς – Εταιρεία Αιγαιακής Προϊστορίας» σε συνεργασία με το Σουηδικό Ινστιτούτ...

Κέρατα υπό του πέλεκυ

Στο πλαίσιο των Αιγαιακών Διαλέξεων που διοργανώνει ο «Αιγεύς – Εταιρεία Αιγαιακής Προϊστορίας» σε συνεργασία με το Σουηδικό Ινστιτούτο Αθηνών θα πραγματοποιηθεί διάλεξη της Helene Whittaker (Department of Historical Studies, University of Gothenburg) με τίτλο «Κέρατα υπό του πέλεκυ», την Παρασκευή 04 Δεκεμβρίου 2015, 19:00, στο Σουηδικό Ινστιτούτο Αθηνών (Μητσαίων 9, μετρό Ακρόπολης).

Η εν λόγω παρουσίαση σχετίζεται με την συμβολική σημασία του διπλού πελέκεως στη Μινωική Κρήτη. Η συζήτηση θα ξεκινήσει με ποικίλες προταθείσες ερμηνείες, αλλά θα επικεντρωθεί στη συσχέτιση διπλών πελέκεων και βοοειδών, όπως αυτή εντοπίζεται σε πληθώρα αναπαραστάσεων. Πολύ συχνά, απεικονίζεται μόνο το κεφάλι του ζώου και, ειδικότερα, δίδεται έμφαση στα κέρατα. 

Τα εικονογραφικά στοιχεία φαίνεται να υποδηλώνουν ότι υπήρχε μια ιδιαίτερη σχέση ανάμεσα στον διπλό πέλεκυ και τα κέρατα των βοοειδών. Η χρήση των διαφόρων τύπων πελέκεων για την σχηματική απεικόνιση των κεράτων των βοοειδών ήταν, κατά τους προϊστορικούς χρόνους, ευρέως διαδεδομένη στην ανατολική Αφρική, καθώς επίσης και την Αίγυπτο. Η συγκεκριμένη πρακτική φαίνεται πως εντοπίζεται και στην Κρήτη κατά την Εποχή του Χαλκού και σχετίζεται με την κατανόηση της συμβολικής σημασίας του διπλού πελέκεως.


Πηγή: Αιγεύς

Δεν υπάρχουν σχόλια