Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Σκιές του χρόνου πλάι στα μνημεία

Φωτογραφία ανώνυμου: Η φωτογράφος της Ακρόπολης, 15 Απριλίου 1911 (Συλλογή Χάρη Γιακουμή / Kallimages, Παρίσι) Υπέροχα ερείπια, υπέροχ...

Σκιές του χρόνου πλάι στα μνημεία
Φωτογραφία ανώνυμου: Η φωτογράφος της Ακρόπολης, 15 Απριλίου 1911
(Συλλογή Χάρη Γιακουμή / Kallimages, Παρίσι)
Υπέροχα ερείπια, υπέροχοι άνθρωποι. Έλληνες και ξένοι, περιηγητές κατά το μάλλον, που περιδιαβαίνουν τις αρχαιότητες της Ελλάδας, έχουν απαθανατιστεί σε παμπάλαιες φωτογραφίες ή αιχμαλωτιστεί από τον χρωστήρα ή την πένα.

Μια έκθεση φωτογραφίας προστίθεται στην έκθεση των περιηγητών από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το οποίο γιορτάζει φέτος τα 150 χρόνια από τη θεμελίωσή του.

Το ΕΑΜ εγκαινιάζει ένα πανόραμα δράσεων, που φωτίζουν την ιστορία και την προσφορά του σε ποικίλους τομείς της ζωής της χώρας και της αφήγησης του αεικίνητου χρόνου. Με αφορμή τη νέα περιοδική έκθεση «Ένα όνειρο ανάμεσα σε υπέροχα ερείπια... Περίπατος στην Αθήνα των περιηγητών, 17ος- 19ος αιώνας», οργανώνει μια σειρά δράσεων και εκδηλώσεων που περιγράφουν διαφορετικές πτυχές των όψεων της Αθήνας.

Στο φιλόξενο Καφέ του Μουσείου, έναν χώρο που τα τελευταία χρόνια δίνει βήμα διαλόγου σε καλλιτέχνες και εικαστικές ομάδες της Ελλάδας και του εξωτερικού, φιλοξενείται η πρώτη από αυτές τις δράσεις του νέου έτους. Τα εγκαίνια θα γίνουν την ερχόμενη Δευτέρα, στις 6.00 μ.μ., και η έκθεση, που θα έχει ελεύθερη είσοδο, θα διαρκέσει μέχρι και τις 8 Μαϊου.

Σε αυτήν το μουσείο, σε συνεργασία με το Μουσείο Ηρακλειδών παρουσιάζει την εξέλιξη της φωτογραφικής απεικόνισης της ανθρώπινης παρουσίας στα υπέροχα ερείπια των Αθηνών, από τον 19ο έως τα μέσα του 20ού αιώνα. Η επιμέλεια της έκθεσης έγινε από τον ιστορικό φωτογραφίας Χάρη Γιακουμή.

Σκιές του χρόνου πλάι στα μνημεία
Δημήτριος Κωνσταντίνου: Θαμώνες του καφενείου στον ναό Ολυμπίου Διός, 1865
(Συλλογή Pierre de Girord / Kallimages, Παρίσι)
Με αφετηρία την πρώτη φωτογραφική λήψη που έγινε στην Ελλάδα το 1839, ξεδιπλώνεται ένα πανόραμα φωτογραφικών και τρισδιάστατων παρουσιάσεων με εκτυπώσεις και στερεοσκόπια του 1900. Τα επιλεγμένα έργα προβάλλουν όψεις του πρώιμου αστικού τοπίου, της καθημερινότητας των κατοίκων της πόλης και τις μαγικές εκείνες στιγμές που η ταχύτητα του φωτογραφικής λήψης ήταν βραδύτερη από την κίνηση της ζωής, μετατρέποντας τις ζωντανές φιγούρες σε σκιές του χρόνου. Πρόκειται για «παραπληρωματική» δράση ως προς την περιοδική έκθεση «Περίπατος στην Αθήνα των περιηγητών, 17ος- 19ος αιώνας» που λειτουργεί από τον Σεπτέμβριο. Εκείνη σχεδιάσθηκε για να προσφέρει έναν νοητό περίπατο στη μνημειακή Αθήνα της περιόδου από τον 17ο μέχρι και τον 19ο αιώνα.

Είκοσι δύο εικονογραφημένες περιηγητικές εκδόσεις και δεκατέσσερα πρωτότυπα έργα τέχνης, ελαιογραφίες, υδατογραφίες και χαρακτικά από τις συλλογές της Βιβλιοθήκης της Βουλής των Ελλήνων προσφέρουν τοπία, εικόνες, μνημεία και χρονικές στιγμές της Αθήνας των περιηγητών.

Τριάντα πέντε μαρμάρινα γλυπτά του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, πολλά από τα οποία παρουσιάζονται στην έκθεση για πρώτη φορά, συνδιαλέγονται με τα έργα των περιηγητών συμπληρώνοντας το γοητευτικό τους αφήγημα για τη μνημειακή τοπογραφία της πόλης.


Πηγή: Αγγ. Κώττη, Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια