Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Προς εξαφάνιση η τελευταία Βυζαντινή εκκλησία στην Άγκυρα

Ανάμεσα σε ψηλά κτίρια, σχεδόν εξαφανισμένη και σε κατάσταση άθλια η σημαντική ιστορικά βυζαντινή εκκλησία διαλύεται λόγω αδιαφορίας....



Προς εξαφάνιση η τελευταία Βυζαντινή εκκλησία στην Άγκυρα

Ανάμεσα σε ψηλά κτίρια, σχεδόν εξαφανισμένη και σε κατάσταση άθλια η σημαντική ιστορικά βυζαντινή εκκλησία διαλύεται λόγω αδιαφορίας.

Είναι ιστορικά σημαντική. Θα μπορούσε να είναι το μοναδικό παράδειγμα της βυζαντινής αρχιτεκτονικής στην Άγκυρα. Είναι σχεδόν αδύνατο να την βρει κάποιος, τα απομεινάρια της, μερικοί τοίχοι και ένας κίονας βρίσκονται σε ερειπιώδη κατάσταση. Η εκκλησία του Αγίου Κλήμεντος, επισκόπου της Άγκυρας βρίσκεται εκεί από τις αρχές του 4ου αιώνα. Σήμερα είναι συμπιεσμένη ανάμεσα σε άσχημα, ψηλά μοντέρνα κτίρια τα οποία την έχουν σχεδόν «εξαφανίσει».

Η αστική εξάπλωση της πόλης και η ανάπτυξη της περιοχής Altındağ, με κτίρια γραφεία περιόρισαν την εκκλησία σχεδόν κάτω από τις σκάλες έκτακτης ανάγκης. Με τη γη να ανήκει στους νέους ιδιοκτήτες, μπορεί κανείς να επισκεφθεί τα ερείπια του ναού μόνο με ειδική άδεια. Η εκκλησία βρίσκεται ανάμεσα στη λεωφόρο Denizciler και Çıkrıkçılar,  στη γειτονιά Ulus, πίσω από το παλιό δικαστικό μέγαρο.


Προς εξαφάνιση η τελευταία Βυζαντινή εκκλησία στην Άγκυρα

Με την εξαφάνισή της χάνεται και ένα κομμάτι της ιστορίας της πόλης που αφορά την Βυζαντινή εποχή.

Η εκκλησία καταχωρήσθηκε ως μνημείο με απόφαση του High Council of Immovable Heritage Items and Movements (GEEAYK) τον Απρίλιο του 1980.  Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Arkeofili της Άγκυρας, πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό πολιτιστικό τεχνούργημα.

Η εκκλησία είναι αφιερωμένη  στον Άγιο Κλήμη, επίσκοπο της Άγκυρας, ο οποίος αφιέρωσε τη ζωή του προκειμένου να διαδώσει τον Χριστιανισμό. Ο Κλήμης  γεννήθηκε στην Άγκυρα στις 283 και σκοτώθηκε από τον αυτοκράτορα Διοκλητιανό (284-305), ο οποίος ήταν γνωστός για τις σφαγές των χριστιανών, το 303. Αργότερα ανακηρύχθηκε άγιος από την Ορθόδοξη εκκλησία.

Πολλοί ιστορικοί έχουν διατυπώσει διαφορετικές απόψεις για την ιστορία του ναού. Η εκκλησία γενικώς πιστεύεται ότι έχει κατασκευασθεί ανάμεσα στον τέταρτο και ένατο αιώνα. Είναι γνωστό ότι κατά την περίοδο της διακυβέρνησης της αυτοκρατορίας από τον  σουλτάνο Μουράτ Β’, ένα τζαμί και ένα σχολείο χτίστηκαν επάνω στο ναό από τον Ahmed Bin Hızır Yeğen Μπέη. Σε μια πυρκαγιά το 1917, οι δύο δομές κάηκαν ολοσχερώς, αλλά ο μιναρές σώθηκε για κάποιο χρονικό διάστημα πριν να αφαιρεθεί το 1925. Η εκκλησία, η οποία αναφέρεται σε ένα βιβλίο με τίτλο "Tarih İçinde Άγκυρα" (Η Άγκυρα μέσα στην Ιστορία), που δημοσιεύθηκε από τον Μητροπολιτικό Δήμο της Άγκυρας, έχει προηγουμένως περιγραφεί ως ιερό της βυζαντινής εποχής.


Προς εξαφάνιση η τελευταία Βυζαντινή εκκλησία στην Άγκυρα

Σήμερα, μόνο η  εσωτερική πρόσοψη ενός τοίχου και μαρμάρινα κομμάτια από την εκκλησία έχουν διασωθεί.


Πηγή: The TOC

Δεν υπάρχουν σχόλια