Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Αισιόδοξος ότι θα ανακατασκευαστούν οι κατεστραμμένοι ναοί στην Παλμύρα ο διευθυντής Αρχαιοτήτων της Συρίας

Ο διευθυντής των Αρχαιοτήτων και των Μουσείων της Συρίας δήλωσε πως οι δύο ναοί που κατέστρεψε η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) στη...



Αισιόδοξος ότι θα ανακατασκευαστούν οι κατεστραμμένοι ναοί στην Παλμύρα ο διευθυντής Αρχαιοτήτων της Συρίας

Ο διευθυντής των Αρχαιοτήτων και των Μουσείων της Συρίας δήλωσε πως οι δύο ναοί που κατέστρεψε η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) στην Παλμύρα θα ανακατασκευαστούν μετά την "επικείμενη απελευθέρωση" της πόλης.

Οι φιλοκυβερνητικές δυνάμεις εισήλθαν στο δυτικό τμήμα της πόλης, την οποία κατέλαβε το ΙΚ το 2015 και όπου οι τζιχαντιστές προχώρησαν σε καταστροφές της αρχαίας πόλης που ανήκει στην παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά της Ανθρωπότητας.

"Είμαι τόσο ευχαριστημένος που η απελευθέρωση (της Παλμύρας) πλησιάζει... που αυτός ο εφιάλτης τελειώνει προτού να είναι πολύ αργά, δηλαδή που αποφεύγουμε μια πλήρη καταστροφή της αρχαίας πόλης", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μααμούν Αμπντελκαρίμ.

Αφότου το ΙΚ κατέλαβε την Παλμύρα "πόσες φορές είχαμε δάκρυα στα μάτια επειδή αισθανόμαστε ανίκανοι να σώσουμε έναν πολιτισμό που κινδύνευε να εξαφανιστεί μπροστά στα μάτια μας", πρόσθεσε.

Τον Αύγουστο, οι τζιχαντιστές κατέστρεψαν με εκρηκτικά δύο από τους πιο ωραίους ναούς της Παλμύρας, εκείνον του θεού Βήλου και τον ναό του Βάαλ. Στη συνέχεια μετέτρεψαν σε ερείπια πολλούς επιτάφιους πύργους και την περίφημη Αψίδα του Θριάμβου.

"Τρομάζω στη σκέψη ότι θα ανακαλύψω και άλλες πιο σημαντικές καταστροφές, ελπίζω να μην ζήσω άλλον έναν εφιάλτη ανακαλύπτοντας την πραγματικότητα", δήλωσε ο Μααμούν Αμπντελκαρίμ.

"Είναι βέβαιο, θα ανακατασκευάσουμε τους δύο ναούς υπό την επίβλεψη της Unesco και άλλων διεθνών οργανισμών", πρόσθεσε. "Είμαστε αποφασισμένοι να επαναφέρουμε τη ζωή στην Παλμύρα όπως ήταν προηγουμένως".

Σύμφωνα με τον Αμπντελκαρίμ, ο οποίος είπε πως θα πάει στην Παλμύρα μόλις ο στρατός πάρει τον έλεγχο, η πόλη με ιστορία άνω των 2.000 ετών, "δεν είναι μόνο συριακή πολιτιστική κληρονομιά αλλά (...) μια παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά που μοιραζόμαστε".

"Η απελευθέρωση της Παλμύρας θα μπει στην Ιστορία, σε κάθε περίπτωση σε εκείνην της Μέσης Ανατολής, γιατί έχει επιτρέψει να διασωθεί ένας πολιτισμός που απειλούνταν με εξαφάνιση", εκτίμησε. "Για εμένα, είναι εξίσου σημαντική με την απελευθέρωση της Νορμανδίας (1944) από τους Συμμάχους στη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου", είπε.


Πηγή: Ημερησία

Δεν υπάρχουν σχόλια