Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Οι δίδυμοι Κούροι ανοίγουν το μουσείο

Η μακέτα για την έκθεση των δύο Κούρων της Κλένιας στο Αρχαιολογικό Μουσείο Κορίνθου. Θα χρειαστούν περίπου σαράντα μέρες για την ανάτα...


Οι δίδυμοι Κούροι ανοίγουν το μουσείο
Η μακέτα για την έκθεση των δύο Κούρων της Κλένιας στο Αρχαιολογικό Μουσείο Κορίνθου. Θα χρειαστούν περίπου σαράντα μέρες για την ανάταξή τους
Το Αρχαιολογικό Μουσείο Κορίνθου ανοίγει ξανά τον Ιούνιο και δύο δίδυμοι, εκθαμβωτικοί Κούροι θα παρουσιαστούν στο κοινό για πρώτη φορά.

Είναι οι Κούροι της Κλένιας στην Κόρινθο, οι οποίοι ανασκάφηκαν λαθραία, καταχτυπήθηκαν από τους αρχαιοκάπηλους ώστε να σπάσουν σε κομμάτια, και σώθηκαν την τελευταία στιγμή πριν πωληθούν παράνομα.

Τα εξαιρετικής τέχνης αγάλματα δεν έχουν εκτεθεί μέχρι τώρα, παρότι έχουν περάσει έξι χρόνια από την κατάσχεσή τους. Έπρεπε πριν να συντηρηθούν και να μελετηθούν και αυτό θα γίνει τις επόμενες εβδομάδες.

Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο συζήτησε τη μελέτη ανάταξής τους, μετά από αναπομπή του υπουργού, καθώς στην προηγούμενη συζήτηση, τον Οκτώβριο, η ψηφοφορία ήταν 6-5. Αυτήν τη φορά συμφώνησαν περισσότεροι με τη μελέτη που προβλέπει κοχλιωτές ράβδους τιτανίου και ειδική βάση. Προτάθηκε, όμως, να διερευνηθεί τρόπος ώστε να στηριχθούν και σε τρίτο σημείο, εξωτερικά. Αυτό μπορεί να συμβεί, όπως λέει στο «Εθνος» ειδικευμένος μηχανικός, με διαφανείς ράβδους, ώστε να μην υπάρξει αισθητική αλλοίωση.

Ο έφορος Αρχαιοτήτων Κορινθίας Κωνσταντίνος Κίσσας παρουσιάζει την ιστορία τους: Οι δύο Κούροι κατασχέθηκαν σε χέρια αρχαιοκαπήλων στις 14 Μαΐου 2010 στην Κλένια Κορινθίας (η οποία ταυτίζεται με την Τενέα, κώμη της Αρχαίας Κορίνθου) και ακολούθως μεταφέρθηκαν για φύλαξη στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο στην Αθήνα.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κορινθίας κινήθηκε άμεσα και κατόπτευσε επιφανειακά τη θέση Ξερόκαμπος στην Κλένια Κορινθίας, όπου σύμφωνα με πληροφορίες οι λαθρανασκαφείς είχαν ανελκύσει βίαια και παράνομα τα δύο αγάλματα. Στις 22 Μαΐου 2010 ξεκίνησε εκτεταμένη σωστική ανασκαφική έρευνα σε αγρό της ίδιας περιοχής, υποδειχθέντα από τους αρχαιοκάπηλους ως σημείο εύρεσης των αγαλμάτων.

Νεκροταφείο

Η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως εκτεταμένο παρόδιο νεκροταφείο με διάρκεια χρήσης από το 560 π.Χ. έως τον πρώιμο 3ο αι. π.Χ., στο οποίο αποκαλύφθηκαν συνολικά 77 τάφοι ποικίλων τύπων, λακκοειδείς, μονολιθικές σαρκοφάγοι και εγχυτρισμοί. Η αρχαία οδός ταυτίζεται με βεβαιότητα με τη γνωστή από τις πηγές Κοντοπορεία, τον σύντομο δρόμο που συνέδεε την Κόρινθο με το Αργος.

Εννέα μόλις μέρες από την έναρξη της ανασκαφής ήρθαν στο φως, σε απόσταση 14 μέτρων δυτικότερα από τη θέση που είχε υποδειχθεί από τους αρχαιοκάπηλους, τα ελλείποντα μέλη των Κούρων και πιο συγκεκριμένα οι δύο δεξιές κνήμες των αγαλμάτων, ένα πέλμα με την πλίνθο του, απολεπίσματα της κόμης και ενός αστραγάλου, όλα τους συγκολλώμενα κατά θραύση με τα κατασχεμένα αγάλματα.

Τα μέλη αυτά βρέθηκαν σε συνάφεια με δύο όμοιες πώρινες σαρκοφάγους, τοποθετημένες εντός ενιαίου, ταφικού ορύγματος. Μάλιστα, οι δύο σαρκοφάγοι έφεραν καλυπτήριες πλάκες υπερδιπλάσιου πάχους σε σχέση με τις υπόλοιπες του νεκροταφείου. Από τα παραπάνω προκύπτει ότι οι δύο Κούροι έστεκαν πάνω από τις δύο σαρκοφάγους, αποτελώντας παρόδιο επιτύμβιο σύνταγμα σε κομβικό σημείο της αρχαίας οδού, όπου αυτή διακλαδώνεται.

Το εύρημα είναι εξαιρετικής σπουδαιότητας, κυρίως διότι αποτελεί μία από τις σπάνιες περιπτώσεις, όπου ένα προϊόν αρχαιοκαπηλίας συνδέεται άμεσα με το ανασκαφικό του περιβάλλον, εξασφαλίζοντας έτσι μοναδικές πληροφορίες για τον τόπο προέλευσής του, τη χρήση και τη σημασία του κατά την περίοδο ανέγερσής του.

Οι Κούροι θα χρειαστούν περίπου σαράντα μέρες για την ανάταξή τους, σύμφωνα με τον κ. Κίσσα, δεδομένου ότι πριν στηθούν όρθιοι, τα υλικά συγκόλλησης θα πρέπει να σταθεροποιηθούν. Για τη συντήρηση θα απαιτηθούν μήνες και θα γίνεται ενώπιον του κοινού.


Πηγή: Αγγ. Κώττη, Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια