Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Έκδοση με Κυπριακές αρχαιότητες σε δύο μουσεία της Αγγλίας

Ειδική έκδοση για τις κυπριακές αρχαιότητες στα μουσεία Reading και Ure της Αγγλίας, με τίτλο «Σώμα Κυπριακών Αρχαιοτήτων», εκδόθηκε...


Έκδοση με Κυπριακές αρχαιότητες σε δύο μουσεία της Αγγλίας

Ειδική έκδοση για τις κυπριακές αρχαιότητες στα μουσεία Reading και Ure της Αγγλίας, με τίτλο «Σώμα Κυπριακών Αρχαιοτήτων», εκδόθηκε από τα δύο μουσεία. 

Η παρουσίαση του καταλόγου, έγινε σε ειδική εκδήλωση στο Ελληνικό Κέντρο του Λονδίνου, η οποία διοργανώθηκε από το Πολιτιστικό Τμήμα της Ύπατης Αρμοστείας της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Ηνωμένο Βασίλειο υπό την αιγίδα του Ύπατου Αρμοστή Ευριπίδη Ευρυβιάδη.

Η επιμελήτρια της συλλογής του Μουσείου Ure καθηγήτρια Έιμι Σμιθ, η οποία είχε την ιδέα για τον κατάλογο, πριν από περίπου μία δεκαετία, είπε στην παρουσίασή της πως τα αντικείμενα που εκτίθενται προέρχονται από την Ελλάδα, την Κύπρο και την Αίγυπτο. Το Μουσείο Ure Ελληνικής Αρχαιολογίας, όπως είναι η πλήρης ονομασία του, ιδρύθηκε πριν από 90 χρόνια από τον καθηγητή Πέρσι Ουρ, ο οποίος άρχισε να εκθέτει αντικείμενα που είχε συλλέξει κατά τα ταξίδια του.

Επιμελήτρια του μουσείου μέχρι τον θάνατό της το 1976 ήταν η σύζυγός του Δρ Άνι Ουρ. Όπως εξήγησε η Έιμι Σμιθ, τα εκθέματα έχουν κατηγοριοποιηθεί όχι ανά τόπο προέλευσης, αλλά ανά θεματική κατηγορία, όπως «Μύθος και Θρησκεία», «Εκπαίδευση», «Νοικοκυριό», «Πόλεμος», «Θάνατος», «Σώμα και Ομορφιά», επομένως οι κυπριακές αρχαιότητες είναι διασκορπισμένες σε όλους τους χώρους του μουσείου.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε και στο γεγονός ότι τα μουσεία δανείζουν αρχαιότητες σε σχολεία της περιφέρειας, ώστε οι μαθητές να μπορούν να γνωρίζουν καλύτερα τα αντικείμενα και την ιστορία τους, μαζί και την ιστορία της Κύπρου.

Η συνεργάτης της Ε. Σμιθ και εκ των συγγραφέων του καταλόγου Δρ Σέιντι Πίκαπ, έκανε μία σύντομη παρουσίαση του ιστορικού σύνταξης του καταλόγου. Έδωσε έμφαση στα κυπριακά ειδώλια του μουσείου, τα οποία ήταν και το αντικείμενο της μεταπτυχιακής της εργασίας, λέγοντας ότι «είναι ιδιαίτερα ενδιαφέροντα αντικείμενα, διότι λένε τόσα πολλά για την Κύπρο».

Η δεύτερη εκ των συγγραφέων Δρ. Μαριάν Μπέρζερον, η οποία έχει ασχοληθεί εκτενέστερα με τα κυπριακά αγγεία της συλλογής, σημείωσε ότι οι δωρεές αρχαιοτήτων που απαρτίζουν σήμερα τη συλλογή στο Μουσείο Ure άρχισαν το 1913 και είχαν συλλεχθεί από την Κύπρο τη δεκαετία του 1880 από την Έλεν Μπάρι και τον σύζυγό της. Οι δωρεές συνεχίστηκαν έως και το 2004.

Τα κυπριακά αντικείμενα της συλλογής στα Μουσεία Ure και Reading καλύπτουν από την πρώιμη Εποχή του Χαλκού μέχρι και τη ρωμαϊκή περίοδο. Υπάρχουν διάφορες κατηγορίες αρχαιοτήτων, με τα αγγεία και τις λυχνίες να αποτελούν την πλειοψηφία αυτών. Ο τόπος προέλευσης των αρχαιοτήτων σε πολλές περιπτώσεις παραμένει αδιευκρίνιστος, αν και ως περιοχές προέλευσης έχουν ταυτοποιηθεί η Σαλαμίνα, η Έγκωμη και η Αμαθούς μεταξύ άλλων. Συνολικά ο κατάλογος περιγράφει 113 αντικείμενα που αποτελούν το σύνολο των κυπριακών αρχαιοτήτων των δύο συλλογών. Εξ αυτών σε δημόσια θέα στα μουσεία βρίσκονται περίπου τα μισά, ένα ποσοστό 50% που αποτελεί τετραπλάσιο του αντίστοιχου εθνικού μέσου όρου.


Πηγή: SigmaLive, με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια