Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

136 αρχαίοι θεοί και ήρωες πάνε στη Μόσχα

Η «Σκεπτόμενη Αθηνά» είναι ένα από τα 136 έργα που θα εκτεθούν στο Κρατικό Ιστορικό Μουσείο της Μόσχας. Η έκθεση που προετοιμάζει το υ...

136 αρχαίοι θεοί και ήρωες πάνε στη Μόσχα
Η «Σκεπτόμενη Αθηνά» είναι ένα από τα 136 έργα
που θα εκτεθούν στο Κρατικό Ιστορικό Μουσείο της Μόσχας.
Η έκθεση που προετοιμάζει το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Έτους Ελλάδας - Ρωσίας 2016, περιλαμβάνει 136 αρχαία έργα και θα παρουσιαστεί από τις 15 Νοεμβρίου 2016 έως τις 15 Φεβρουαρίου 2017 στο Κρατικό Ιστορικό Μουσείο της ρωσικής πρωτεύουσας (στην αρχή είχε συμφωνηθεί η παρουσίαση στο Μουσείο Καλών Τεχνών Πούσκιν).

Πρόκειται για σημαντικά έργα, όπως η «Σκεπτόμενη Αθηνά», ανάγλυφο του 5ου αι. π.Χ. (από τα πιο γνωστά έργα του Μουσείου Ακρόπολης), το οποίο είχε «ταξιδέψει» ξανά πριν από δύο χρόνια στην Ιταλία για την κοινή έκθεση των δύο προεδριών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, της ιταλικής και της ελληνικής.

Οι ενστάσεις του Μουσείου για τη μη αποστολή στη Μόσχα δεν εισακούστηκαν από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, καθώς και οι προβληματισμοί άλλων υπηρεσιών και μουσείων για ακόμη έξι έργα όπως το άγαλμα του Απόλλωνα από το Μουσείο της Δήλου, συγκολλημένο σήμερα σε πολλά κομμάτια. Γι' αυτό, ειπώθηκε ότι θα πρέπει να οριστεί επιτροπή από αρμόδιους φορείς (Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, Διεύθυνση Συντήρησης κ.ά.), ώστε να εξασφαλιστεί η ασφαλής μεταφορά του στη ρωσική πρωτεύουσα.

Στόχος της έκθεσης είναι να παρουσιαστεί στο ρωσικό κοινό ο μυθικός κόσμος ανθρωπόμορφων θεών και θεοποιημένων ηρώων των αρχαίων Ελλήνων.

Επιλεγμένα τεκμήρια της ελληνικής αρχαιότητας που εικονογραφούν θεϊκές υποστάσεις, αλλά και σύμβολα, λατρευτικές πρακτικές και δοξασίες, «επιστρατεύονται» για να φωτίσουν πτυχές της σχέσης του ανθρώπου της εποχής με τους θεούς του και με το «θείο». Η έκθεση θα έχει τέσσερις ενότητες.

Η πρώτη έχει τίτλο «Λατρείες του Αιγαίου» και αναφέρεται στις πρώιμες απεικονίσεις θεοτήτων στην τέχνη.

Η δεύτερη, που τιτλοφορείται «Θεοί με πανίσχυρες δυνάμεις και ανθρώπινο πρόσωπο», κάνει λόγο για τη γενεαλογία των θεών στην Ησιόδου «Θεογονία», αλλά και για τους θεούς μέσα από τα Ομηρικά Επη και την τέχνη των αρχαίων.

«Λατρεύοντας τους Θεούς» λέγεται η ενότητα που «μιλά» για τα πανελλήνια ιερά, τα ιερά και τις εορτές πόλεων, καθώς και για τη θαυματουργή ίαση μέσα από την αναφορά στον Ασκληπιό.

Στην τελευταία, με τίτλο «Πέρα από τους 12 Θεούς: Από τον Ηρακλή στον Αλέξανδρο» παρουσιάζονται έργα που σχετίζονται με τον Ηρακλή, τον ήρωα με τη θεϊκή καταγωγή και τον Μέγα Αλέξανδρο, που σύμφωνα με την παράδοση καταγόταν από τον ημίθεο.

Ήδη στην Αγία Πετρούπολη βρίσκεται η Κόρη αρ. 670 από το Μουσείο Ακρόπολης, ως πρόδρομος της έκθεσης για το Βυζάντιο που θα εγκαινιαστεί τον Ιούνιο.


Πηγή: Αγγ. Κώττη, Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια