Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Βραβείο στο «χάι τεκ» μουσείο Τεγέας

Με ειδικό έπαινο τιμήθηκε το Αρχαιολογικό Μουσείο της Τεγέας, αποσπώντας έτσι ένα ακόμα βραβείο για την Ελλάδα στο πλαίσιο των Ευρωπαϊ...

Βραβείο στο «χάι τεκ» μουσείο Τεγέας

Με ειδικό έπαινο τιμήθηκε το Αρχαιολογικό Μουσείο της Τεγέας, αποσπώντας έτσι ένα ακόμα βραβείο για την Ελλάδα στο πλαίσιο των Ευρωπαϊκών Βραβείων Μουσείων, που απονέμει κάθε χρόνο επιτροπή την οποία ορίζει το Συμβούλιο της Ευρώπης.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της κριτικής επιτροπής, το Αρχαιολογικό Μουσείο Τεγέας «βρίσκεται στην καρδιά της Αρκαδίας και έχει ως κεντρικό θέμα του την άνοδο της πόλεως και την πόλη-κράτος. Έχει κάνει τον επισκέπτη κέντρο της σκέψης του, διαθέτει ολοκληρωμένη ηλεκτρονική παρουσίαση και προσφέρει μια συνεκτική ερμηνευτική στρατηγική και μια σαφώς δομημένη αφήγηση».

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Τεγέας ανακαινίστηκε εκ βάθρων τα τελευταία χρόνια και ανανέωσε με εξαιρετική επιτυχία την έκθεσή του. Μάλιστα, όλη αυτή η πορεία προς την επανέναρξη της λειτουργίας του παρουσιαζόταν βήμα προς βήμα στο κοινό διά των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Το Μουσείο διαθέτει δική του ιστοσελίδα, η οποία είναι εντυπωσιακή.

Η αφήγηση της έκθεσης ξεκινάει από την Ιστορία του ίδιου επαρχιακού αυτού μουσείου και την Τεγέα όπως παρουσιάζεται σε άλλα μουσεία του κόσμου. Στη δεύτερη ενότητα παρουσιάζεται «Η πόλις της Τεγέας» από τα νεολιθικά χρόνια μέχρι το τέλος της εποχής του Χαλκού (77 εκθέματα).

Ακολουθούν «οι δήμοι στη δημιουργία του άστεως» με 233 εκθέματα από τα ιερά της περιοχής από τα γεωμετρικά χρόνια μέχρι την ύστερη αρχαιότητα, «η πόλη της Τεγέας από τα Περσικά χρόνια στην Αχαϊκή Συμπολιτεία κατά την ύστερη αρχαιότητα» με 235 ευρήματα που θα απεικονίζουν τις πολιτικές, θρησκευτικές, οικιακές και άλλες δραστηριότητες της πόλης και τέλος «Το Ιερό της Αλέας Αθηνάς και ο Σκόπας», με 221 ευρήματα από το Ιερό, τον γλυπτό διάκοσμο και την αρχιτεκτονική του ναού.

«Η Εφορεία μας υλοποιεί ένα μουσειακό έργο σύγχρονων προδιαγραφών, κάτι που γίνεται για πρώτη φορά στην Αρκαδία» σημείωνε η έφορος αρχαιοτήτων της περιοχής Άννα Καραπαναγιώτου πριν από τρία χρόνια, οπότε αυτό το μουσείο high tech στηνόταν με κέφι.

Το Μουσείο της Τεγέας είναι ένα μικρό πέτρινο κτίριο, χαρακτηριστικό της εποχής του (κτίστηκε το 1909) και ενταγμένο απόλυτα στο περιβάλλον του, στο χωριό Αλέα (12 χλμ. από την Τρίπολη), κοντά στο Ιερό της Αλέας Αθηνάς με τα περίφημα αρχιτεκτονικά γλυπτά. Σε αυτό εκτίθενται 770 ευρήματα από την Τεγέα και τη γύρω περιοχή και αρχειακό υλικό από το πολύτιμο αρχείο της Αρχαιολογικής Εταιρείας.

Η τελετή απονομής των Ευρωπαϊκών Βραβείων Μουσείων ολοκληρώθηκε προχθές αργά το βράδυ, στο Σαν Σεμπάστιαν της Ισπανίας. Η Πολωνία πήρε και τα δύο μεγάλα βραβεία, το βραβείο Ευρωπαϊκού Μουσείου της χρονιάς και το βραβείο του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Το πρώτο απονέμεται στο Μουσείο Ιστορίας των Πολωνών Εβραίων που βρίσκεται στο γκέτο της Βαρσοβίας. Το Μουσείο Polin παρουσιάζει τα 1.000 χρόνια ιστορίας τους και τη συμβολή τους στην περιοχή και στην Ευρώπη.

Το δεύτερο, δόθηκε στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Αλληλεγγύης του Γκντανσκ, ένα μουσείο που συμβάλλει στην έρευνα, στην εκπαίδευση, στη γνώση και φιλοξενεί ΜΚΟ. Στεγάζεται σε ένα μνημειακό κτίριο, το οποίο βρίσκεται στην περιοχή των ναυπηγείων, από όπου ξεκίνησε το κίνημα Αλληλεγγύης.

Το βραβείο Silleto, για συνεργασία με την τοπική κοινωνία και συμμετοχή εθελοντών, απονέμεται στο μουσείο της πόλης Βούκοβαρ στην Κροατία. Είχε καταστραφεί σχεδόν ολοσχερώς το 1991, κατά τη διάρκεια του πολέμου και αναγεννήθηκε από την τέφρα του. Τώρα παρουσιάζει τις τραγωδίες του παρελθόντος με τη λογική ότι πρέπει να αποφεύγονται στο μέλλον και όχι με πνεύμα εκδίκησης και τονίζει την ανάγκη της ειρήνης.

Το βραβείο Kenneth Hudson, που δίνεται σε αναγνώριση τόλμης και ρηξικέλευθης παρουσίασης, απονεμήθηκε στο Micropia που βρίσκεται στο Άμστερνταμ της Ολλανδίας και διαθέτει μια ελκυστική έκθεση για τον κόσμο των μικροβίων.

Ειδικούς επαίνους πήραν επίσης: το Μουσείο Bibracte Mont Beuvray, Γαλλία (ειδικό έπαινο για την Αειφορία). Επικεντρώνεται στον πολιτισμό των Κελτών. Η μόνιμη έκθεση στο Μνημείο της Νίκης στο Μπολζάνο της Ιταλίας με τίτλο «BZ '18-'45. One Μνημείο, μία πόλη, δύο δικτατορίες» με υλικό που προωθεί τον ανθρωπισμό, την ανοχή και τη δημοκρατία. Το Εθνικό Στρατιωτικό Μουσείο Soest, Ολλανδία που προτείνει μια πιο κοινωνική όψη του στρατού.

Οι αίθουσες για την εποχή της πληροφορίας στο Μουσείο Επιστημών του Λονδίνου, όπου παρουσιάζεται η ανάπτυξη της σύγχρονης τεχνολογίας στην επικοινωνία και οι εφαρμογές της στην κοινωνία των πολιτών, στην επιστημονική έρευνα, στις στρατιωτικές υποθέσεις, καθώς και στις κοινωνικές, πολιτικές και οικονομικές επιπτώσεις της. Η στοά Whitworth Art στο Μάντσεστερ του Ηνωμένου Βασιλείου.

Τους συντελεστές για τη σημαντική διάκριση που απέσπασε το Αρχαιολογικό Μουσείο της Τεγέας στην Αρκαδία στο San Sebastián / Donostia της Ισπανίας, συγχαίρει το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ, «το Σάββατο 9 Απριλίου, η Κριτική Επιτροπή του European Museum Forum στο San Sebastián / Donostia της Ισπανίας, βράβευσε το Αρχαιολογικό Μουσείο της Τεγέας στην Αρκαδία 'με την ύψιστη αναγνώριση για εξέχοντα επιτεύγματα'».

Στο κείμενο της βράβευσης αναφέρεται: «Οι κριτές εντυπωσιάστηκαν από το Μουσείο, το οποίο προβάλλει ως κεντρική ιδέα τη γένεση και εξέλιξη της Πόλεως (πόλις - κράτος), εξερευνώντας τη σημασία της Τεγέας και του εξέχοντος Αρχαιολογικού χώρου του ιερού της Αλέας Αθηνάς. Το Μουσείο, στην καρδιά της αρχαίας Αρκαδίας, μυεί τον επισκέπτη στο επίκεντρο της μουσειολογικής του προσέγγισης, ενσωματώνοντας καινοτόμες τεχνολογίες υψηλής αισθητικής. Εισάγει με αυτόν τον τρόπο μια συνεκτική ερμηνευτική στρατηγική. Η δε αφήγηση χαρακτηρίζεται από τη σαφήνεια της δομής της».

«Συγχαίρω θερμά τους αρχαιολόγους και όλο το ανθρώπινο δυναμικό του Αρχαιολογικού Μουσείου της Τεγέας, καθώς και όλους όσους συνέβαλαν στη διεθνή διάκρισή του στον διαγωνισμό European Museum of the Year Award υπό την αιγίδα του Συμβουλίου της Ευρώπης. Θα ήθελα ταυτόχρονα να εκφράσω αισθήματα συγκίνησης, αγάπης και ευγνωμοσύνης προς τους συμπολίτες μου που κρατούν διαχρονικά ζωντανό το φορτίο των ανθρωπιστικών και πολιτιστικών αξιών του Ελληνισμού, αναδεικνύοντας διεθνώς τον τόπο και την πατρίδα μας με τη φιλεργατικότητα, τις διαρκείς προσπάθειες και τις καινοτόμες ιδέες τους» δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης.

Το βραβείο παρέλαβαν η Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αρκαδιας, Δρ. 'Αννα Βασιλική Καραπαναγιώτου - Οικονομοπούλου και ο υπεύθυνος αρχαιολόγος του έργου της Επανέκθεσης, Γρηγόρης Θ. Γρηγορακάκης.

Φέτος, 49 μουσεία από 24 χώρες συμμετείχαν στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό, που διοργανώνεται από τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό European Museum Forum (EMF), μεταξύ των οποίων και δυο ελληνικά, το Μουσείο Τυπογραφίας Γιάννη & Eλένης Γαρεδάκη που βρίσκεται στα Χανιά Κρήτης και το Αρχαιολογικό Μουσείο Τεγέας.

Ο θεσμός του European Museum of the Year Award (EMYA) θεσπίστηκε το 1977 και τελεί υπό την αιγίδα του Συμβουλίου της Ευρώπης, με στόχο να βραβεύει, σε ετήσια βάση, την καλύτερη μουσειακή πρακτική στην Ευρώπη και να ενθαρρύνει τις καινοτόμες δράσεις στην κοινωνία των μουσείων. Το βραβείο απονέμεται σε μουσεία που άνοιξαν πρόσφατα ή σε μουσεία με πρόσφατα ανακαινισμένες εκθέσεις και το βραβευμένο μουσείο εκθέτει για ένα έτος το γλυπτό του Χένρι Μουρ «Το αυγό».


Πηγή: Αγγ. Κώττη, Έθνος , Έθνος , in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια