Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Στο σφυρί τρεις κλεμμένοι θησαυροί

Η ερμαϊκή κεφαλή κάνει την πρώτη της «εμφάνιση» σε ιδιωτική συλλογή που βρισκόταν στη Νέα Υόρκη, τη Βοστόνη και στο Τέξας, ως απόκτημα πρ...

Στο σφυρί τρεις κλεμμένοι θησαυροί
Η ερμαϊκή κεφαλή κάνει την πρώτη της «εμφάνιση» σε ιδιωτική συλλογή που βρισκόταν στη Νέα Υόρκη, τη Βοστόνη και στο Τέξας, ως απόκτημα προ του 1995. Δεν αναφέρεται προηγούμενος ιδιοκτήτης. Ο δρ Χρήστος Τσιρογιάννης έχει βρει την ίδια κεφαλή σε φωτογραφία του αρχείου Μπεκίνα...
Όσες συμφωνίες για προσεκτική διερεύνηση των αρχαιοτήτων που βγάζουν σε δημοπρασία κι αν υπογράψουν ενώπιον της UNESCO, στην πραγματικότητα δεν διενεργούν εξονυχιστικούς ελέγχους. 

Ακόμα τρεις αρχαιότητες που έχουν περάσει από τα χέρια αρχαιοκαπήλων εντόπισε ο Ελληνας ερευνητής του Πανεπιστημίου της Γλασκόβης δρ Χρήστος Τσιρογιάννης να έχουν συμπεριληφθεί στη σημερινή δημοπρασία του οίκου Christie's στη Νέα Υόρκη.

Πρόκειται για έναν ρωμαϊκό ψηφιδωτό πίνακα του 3ου αιώνα μ.Χ. με τιμή εκκίνησης 250-375 χιλιάδες ευρώ, μια ελληνική μελαμβαφή υδρία τέλους 4ου-αρχών 3ου αι. π.Χ. από την Ιταλία με τιμή εκκίνησης 10-15 χιλιάδες και μια ρωμαϊκή κεφαλή Ερμού διπλής όψης (ιανόμορφη) του 2ου αιώνα μ.Χ. με τιμή εκκίνησης 50-75 χιλιάδες ευρώ.

Ο δρ Τσιρογιάννης ενημέρωσε τις αρμόδιες Αρχές (Ιντερπόλ, καραμπινιέρους και αμερικανικές δικαστικές Αρχές) ότι τα τρία αυτά αντικείμενα ταυτίζονται με φωτογραφίες από τα κατασχεμένα αρχεία Μπεκίνα.

Ο ψηφιδωτός πίνακας πρωτοπαρουσιάζεται στη διεθνή αγορά το 1998 σε δημοπρασία των Sotheby's. Από τους προηγούμενους ιδιοκτήτες τους αναφέρονται μόνο οι Royal Athena Galleries, που έχουν αποκτήσει κλεμμένες αρχαιότητες από το Αρχαιολογικό Μουσείο Κορίνθου και από τουλάχιστον δύο ιταλικά μουσεία. Ολα διαπιστώθηκε ότι είχαν κλαπεί και επιστράφηκαν.

Στο αρχείο Μπεκίνα ο δρ Τσιρογιάννης ανακάλυψε φυλλάδιο που απεικονίζει τον πίνακα στις Ariadne Galleries της Νέας Υόρκης. Οι οποίες όμως δεν αναφέρονται στο ιστορικό που παρουσιάζουν οι Christie's. Ντοκουμέντα από το αρχείο Μπεκίνα δείχνουν ότι ο αρχαιοπώλης πωλούσε σε αυτές αρχαιότητες.

Η μελαμβαφής υδρία εμφανίστηκε και πάλι πρώτη φορά στους Sotheby's το 1987. Εχει και αυτή περάσει από τις Royal Athena Galleries στη Νέα Υόρκη. Η ίδια υδρία βρέθηκε σε φωτογραφία στο αρχείο Μπεκίνα. Οπως σχολιάζει ο κ. Τσιρογιάννης, οι Christie's για ακόμη μια φορά δεν ήρθαν σε επαφή με τους καραμπινιέρους.

Η ερμαϊκή κεφαλή κάνει την πρώτη της «εμφάνιση» σε ιδιωτική συλλογή που βρισκόταν στη Νέα Υόρκη, τη Βοστόνη και στο Τέξας, ως απόκτημα προ του 1995. Δεν αναφέρεται προηγούμενος ιδιοκτήτης. Ο Ελληνας αρχαιολόγος έχει βρει την ίδια κεφαλή σε φωτογραφία του αρχείου Μπεκίνα. Ενα παρόμοιο μπούστο είχε αποσυρθεί από δημοπρασία των Christie's το 2009 και επεστράφη στην Ιταλία.

Έχει σημασία να δούμε αν ο οίκος θα αποσύρει τις αρχαιότητες.


Πηγή: Αγγ. Κώττη, Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια