Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Οι Βίκινγκς βρήκαν την Αμερική πριν από τον Κολόμβο;

Έχει βάση η θεωρία ότι οι Βικινγκς και όχι ο Χριστόφορος Κολόμβος ανακάλυψαν την Αμερική; Η ανακάλυψη ενός νέου οικισμού μπορεί και ...


Οι Βίκινγκς βρήκαν την Αμερική πριν από τον Κολόμβο;

Έχει βάση η θεωρία ότι οι Βικινγκς και όχι ο Χριστόφορος Κολόμβος ανακάλυψαν την Αμερική; Η ανακάλυψη ενός νέου οικισμού μπορεί και να είναι η απάντηση.

Σύμφωνα με ντοκιμαντέρ του BBC που προβλήθηκε την Παρασκευή 1η Απριλίου μπορεί αυτό και να αποδειχθεί.

Έχουν περάσει πάνω από χίλια χρόνια από τότε που οι Βίκινγκς πέρασαν παγωμένες θάλασσες για να φτάσουν από τη Γροιλανδία στην Αμερική, ωστόσο τα ίχνη τους εξακολουθούν να υπάρχουν ακόμα και σήμερα- ακόμα και αν ο εντοπισμός τους προϋποθέτει τη χρήση προηγμένης τεχνολογίας.

Επιστήμονες εκτιμούν ότι ανακάλυψαν και δεύτερο σημείο στη βόρειο Αμερική, μετά τον οικισμό των Βίκινγκς που είχε βρεθεί τη δεκαετία του 1960  στο νησί Νιουφάουντλαντ στον Καναδά. Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα των NY Times, δορυφόροι εντόπισαν ενδιαφέροντα στοιχεία περί της ύπαρξης ενός δεύτερου οικισμού των Βίκινγκς στη βόρεια Αμερική- πολύ πιο νότια από ό,τι θα περίμενε κανείς.

Οι Βίκινγκς βρήκαν την Αμερική πριν από τον Κολόμβο;
Η  Sarah Parcak (δεξιά) ψάχνει για αποδείξεις παρουσίας των Βίκινγκς σε μια απομακρυσμένη περιοχή, που ονομάζεται σημείο Rosee από τους ερευνητές, στη Νέα Γη. Εάν επιβεβαιωθεί, θα είναι ο δεύτερος γνωστός οικισμός Βίκινγκ στη Βόρεια Αμερική.
Ο συγκεκριμένος χώρος βρίσκεται στον Καναδά και σε αυτόν παρατηρήθηκαν ίχνη που υποδεικνύουν μεταλλουργία. Το προηγούμενο καλοκαίρι, μέσω της μελέτης υπερύθρων εικόνων από ύψος 400 μιλίων στο διάστημα, βρέθηκαν πιθανοί τεχνητοί σχηματισμοί κάτω από βλάστηση. Ο χώρος βρίσκεται στη νοτιοδυτική ακτή της Νέας Γης (Newfoundland), περίπου 300 μίλια νότια του L'Anse aux Meadows, ο οποίος είναι ο πρώτος και μέχρι τώρα ο μόνος επιβεβαιωμένος οικισμός Βίκινγκς στη βόρεια Αμερική, που ανακαλύφθηκε το 1960.

Έκτοτε, αρχαιολόγοι αναζητούν άλλους οικισμούς των Βίκινγκς στην Αμερική, 500 χρόνια πριν τον Χριστόφορο Κολόμβο, ψάχνοντας μέσα στις sagas του αρχαίου ευρωπαϊκού Βορρά.

Ο νέος οικισμός βρίσκεται πάνω από 600 χιλιόμετρα νοτιο-δυτικά του πρώτου οικισμού.

Οι Βίκινγκς βρήκαν την Αμερική πριν από τον Κολόμβο;
Δείγμα από τυρφώδες σιδηρομετάλλευμα που βρέθηκε στον υπό ανασκαφή χώρο στο σημείο Rosee. Αποτελεί ένδειξη μεταλλουργίας που δεν συνδέεται με τους ιθαγενείς της περιοχής.
Οι ανασκαφές, που αξιοποίησαν εικόνες από δορυφόρο, ανέδειξαν υπολείμματα μετάλλου και άχυρου (turf house) και οι επιστήμονες ελπίζουν ότι τα νέα στοιχεία θα τους επιτρέψουν να εξετάσουν εάν οι Βίκινγκς θα μπορούσαν να είχαν ταξιδέψει μέχρι τις ακτές της Νέας Αγγλίας.

«Είτε πρόκειται για έναν νέο πολιτισμό που μοιάζει ακριβώς με εκείνη των Νορβηγών και δεν γνωρίζουμε ποια είναι. Είτε είναι ο δυτικότερος οικισμός των Νορβηγών που έχει ποτέ ανακαλυφθεί» δήλωσε η  αρχαιολόγος Σάρα Παρσνάκ στην Washington Post: 

«Εάν υπάρχουν δύο τέτοιοι οικισμοί, μπορεί να υπάρχουν και άλλοι» λέει η ίδια. «Θα μπορούσε πιθανώς να υπάρχει ένας αριθμός και άλλων οικισμών εκεί έξω, τους οποίους δεν έχουμε βρει».

Οι Βίκινγκς βρήκαν την Αμερική πριν από τον Κολόμβο;
Μία από τις δορυφορικές εικόνες που χρησιμοποίησε η Sarah Parcak για τον εντοπισμό πιθανών τοποθεσιών όπου υπάρχουν οικισμοί των Βίκινγκ κατά μήκος των ακτών του Ατλαντικού της Βόρειας Αμερικής. Οι σκοτεινότερες περιοχές θεωρήθηκαν ως πιθανές κατασκευές.
Η Σάρα Παρσνάκ χρησιμοποιεί μια νέα τεχνική από την επιστήμη του διαστήματος: χρησιμοποιώντας δορυφορικές εικόνες που λαμβάνονται από κάμερες δορυφόρων, η Παρσάκ αναζητά μεταβολές στο τοπίο -αποχρωματισμό του εδάφους, αλλαγές στη βλάστηση- που υποδηλώνουν ότι κάτι μπορεί να υπάρχει κάτω από αυτά. Με έναν υπέρυθρο σαρωτή προσπαθεί να εντοπίσει ακόμη και ίχνη υπογείων θαλάμων και θαμμένων κτιρίων. 

Πέρυσι, στο πλαίσιο ερευνών για ντοκιμαντέρ υπό τον τίτλο «Vikings Unearthed», η Σάρα Πάρκακ, η αρχαιολόγος, πραγματοποιώντας έρευνες μέσω χρήσης δορυφορικών εικόνων και σε συνεργασία με Καναδούς αρχαιολόγους και την επιστημονική σειρά NOVA διερεύνησε τις ακτές από το Μπάφιν Άιλαντ, δυτικά της Γροιλανδίας, μέχρι τη Μασαχουσέτη, βρίσκοντας εκατοντάδες σημεία ενδιαφέροντος, μεταξύ των οποίων ένα ιδιαίτερα «καυτό». Ακολούθησαν εκτενέστερες μελέτες με μαγνητόμετρα στο «Point Rosee», με αποτέλεσμα τον εντοπισμό ιχνών μεταλλουργικής δραστηριότητας που δεν ταιριάζουν με τους ιθαγενείς της περιοχής. Τεστ ραδιοχρονολόγησης έδειξαν πως τα υλικά αυτά ανάγονται στην εποχή των Βίκινγκς, και η έλλειψη ιχνών που παραπέμπουν σε άλλες κουλτούρες, συνεισφέρει στο να θεωρηθεί ότι ο χώρος είναι, αν μη τ άλλο, πάρα πολλά υποσχόμενος- και οι ανασκαφές αναμένεται να αρχίσουν αυτό το καλοκαίρι. 

Χρησιμοποιώντας αυτή την τεχνική, η αρχαιολόγος έχει ήδη ανακαλύψει 17 πυραμίδες, 1.000 τάφους και 3.000 ξεχασμένους οικισμούς, ενώ έχει εντοπίσει ακόμα και αρχαιοκάπηλους. 


Δεν υπάρχουν σχόλια