Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Κατάλοιπα ζώων στο ιστορικό τους πλαίσιο: ζητήματα οικονομίας και διατροφικών επιλογών στο νεοανακτορικό Μόχλο, Κρήτη

Αεροφωτογραφία του Μόχλου από την πλευρά της Κρητικής ακτής Στο πλαίσιο των Αιγαιακών Διαλέξεων που διοργανώνει ο «Αιγεύς – Εταιρε...



Κατάλοιπα ζώων στο ιστορικό τους πλαίσιο: ζητήματα οικονομίας και διατροφικών επιλογών στο νεοανακτορικό Μόχλο, Κρήτη
Αεροφωτογραφία του Μόχλου από την πλευρά της Κρητικής ακτής
Στο πλαίσιο των Αιγαιακών Διαλέξεων που διοργανώνει ο «Αιγεύς – Εταιρεία Αιγαιακής Προϊστορίας» σε συνεργασία με το Σουηδικό Ινστιτούτο Αθηνών θα πραγματοποιηθεί διάλεξη της Δήμητρα Μυλωνά (INSTAP - Κέντρο Μελέτης Ανατολικής Κρήτης) με τίτλο «Κατάλοιπα ζώων στο ιστορικό τους πλαίσιο: ζητήματα οικονομίας και διατροφικών επιλογών στο νεοανακτορικό Μόχλο, Κρήτη», την Παρασκευή 15 Απριλίου 2016, 19:00, στο Σουηδικό Ινστιτούτο Αθηνών (Μητσαίων 9, μετρό Ακρόπολης).

Οι ανασκαφές των νεοανακτορικών στρωμάτων στο Μόχλο (Κρήτη), απέδωσαν ένα μεγάλο αριθμό ζωικών καταλοίπων που περιλαμβάνουν οστά θηλαστικών, πουλιών και ψαριών καθώς και όστρεα θαλάσσιων μαλακίων. Αντιπροσωπεύουν ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων, που λάμβαναν χώρα στις διάφορες οικίες και στους ανοιχτούς χώρους του οικισμού. Η ανάλυση των καταλοίπων αυτών παρέχει πληροφορίες για τις κτηνοτροφικές, κυνηγετικές και αλιευτικές δραστηριότητες των κατοίκων του Μόχλου εκείνη την εποχή. Αναδεικνύονται όψεις της διαχείρισης των κοπαδιών, ο βαθμός εκμετάλλευσης των άγριων πόρων και η ύπαρξη ενός ερασιτεχνικού και ενός πιο επαγγελματικού τομέα στην αλιεία. Αυτά τα δεδομένα, εξετάζονται σε σχέση με τις τοπικές συνθήκες και στα πλαίσια της ευρύτερης ανακτορικής οικονομίας. Επιπλέον θέματα που φωτίζονται από τα ζωικά κατάλοιπα του Μόχλου είναι η διαφοροποίηση στην κατανάλωση ζωικών τροφών μεταξύ των νεοανακτορικών νοικοκυριών και η  μεταποίηση διάφορων ζωικών υποπροϊόντων. Αυτά επεκτείνουν τη συζήτηση για τη σχέση μεταξύ ανθρώπων και ζώων πέρα από τη σφαίρα της διαβίωσης και των στενά οικονομικών επιλογών στην σφαίρα του κοινωνικού ανταγωνισμού και της καλλιτεχνικής έκφρασης.


Πηγή: Αιγεύς

Δεν υπάρχουν σχόλια