Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Η Παλμύρα πριν και μετά το ISIS

Η Παλμύρα, διάσημη για τις άριστα διατηρημένες ελληνορωμαϊκές της αρχαιότητες, καταλήφθηκε από το Ισλαμικό Κράτος τον Μάιο του 2015 ...

Η Παλμύρα πριν και μετά το ISIS

Η Παλμύρα, διάσημη για τις άριστα διατηρημένες ελληνορωμαϊκές της αρχαιότητες, καταλήφθηκε από το Ισλαμικό Κράτος τον Μάιο του 2015 και παρέμεινε στα χέρια τους μέχρι πριν από μερικές μέρες, όταν και την ανακατέλαβαν οι δυνάμεις του συριακού στρατού.   

Καθ΄όλη τη διάρκεια της κατοχής από το ΙΚ, η διεθνής κοινότητα εξέφραζε φόβους για την ολοσχερή εξαφάνιση των ιστορικών μνημείων και εν μέρει, είχε δίκιο. Πόσο μεγάλο είναι το μέγεθος της καταστροφής που έχουν υποστεί τα υπέροχα μνημεία της Αρχαίας Παλμύρας;   


Η Παλμύρα πριν και μετά το ISIS

Η εφημερίδα «Guardian» δημιούργησε έναν οπτικό, τρισδιάστατο οδηγό και ιχνηλατεί βήμα προς βήμα το μέγεθος της ζημιάς των αρχαιοτήτων.


Η Παλμύρα πριν και μετά το ISIS

Ναός του Μπελ


Η Παλμύρα πριν και μετά το ISIS
Το 2009 / Το 2016
Μία και μοναδική, πέτρινη αψίδα είναι ότι έχει απομείνει από το πιο σημαντικό μνημείο της Παλμύρας και τον πιο αναγνωρίσιμο αρχαίο ναό στη Μέση Ανατολή. Τον Αύγουστο του 2015, το ISIS ανατίναξε το ναό, καταστρέφοντας δύο εσωτερικά ιερά αφιερωμένα στην ανώτερη θεότητα της Παλμύρας, τον Μεσοποτάμιο θεό Μπελ, που λατρεύονταν στην Παλμύρα ως μέρος της τριάδας με τον σελήνιο θεό Αγκλιμπόλ και τον ηλιακό θεό Γιαρχιμπόλ.

Η Αψίδα του Θριάμβου


Η Παλμύρα πριν και μετά το ISIS
Το 2010 / Το 2016 
Σύμβολο των ερειπίων της Παλμύρας, η τριπλή Αψίδα χρονολογείται από την εποχή του αυτοκράτορα Σεπτίμιου Σεβήρου (193-211 μ.Χ.). Ήταν τοποθετημένη στην αρχή της περίφημης οδού με τους κίονες. Οι τζιχαντιστές την ανατίναξαν τον περασμένο Οκτώβριο, αφήνοντας μόνο τις δύο πλαϊνές σειρές κιόνων.

Ναός του Μπάαλ Σαμίν


Η Παλμύρα πριν και μετά το ISIS
Το 2008 / Το 2016
Ο ναός του Μπαάλ Σαμίν κατασκευάσθηκε το 17 μ.Χ., ενώ το κτίσμα επεκτάθηκε σημαντικά από τον αυτοκράτορα Αδριανό το 130 μ.Χ. Ήταν ένα από τα πιο καλοδιατηρημένα κτίσματα της Παλμύρας. Το κεντρικό κτίριο ανατινάχτηκε από το ISIS τον Αύγουστο του 2015. Ο ναός ήταν αφιερωμένος στο θεό του ουρανού και των ανέμων και οι κίονες του έφεραν ελληνικές και αραμαϊκές επιγραφές. 

Η Ακρόπολη της Παλμύρας


Η Παλμύρα πριν και μετά το ISIS
Το 2015 / Το 2016
Από τα μνημεία που υπέστησαν τις μικρότερες ζημιές. Οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους ανατίναξαν μία σκάλα που οδηγούσε στην είσοδο της ακρόπολης καθώς οπισθοχωρούσαν στα κύρια μνημεία που βρίσκονται από κάτω. Το οχυρό που χρονολογείται από το 13ο αιώνα υπέστη ακόμη μερικές ζημιές κατά τη διάρκεια της κατοχής από τους τζιχαντιστές, αλλά σε γενικές γραμμές παρέμεινε ανέπαφο.

Το Λιοντάρι της Αλ Λατ 


Η Παλμύρα πριν και μετά το ISIS
Το 2008 / Το 2016
Αφιερωμένο σε μία προ - ισλαμική, αραβική θεότητα, αυτό το βάρους 15 τόνων και ηλικίας 2000 ετών άγαλμα ήταν πολύ βαρύ για να μεταφερθεί όταν οι επιμελητές και οι αρχαιολόγοι της Παλμύρας προσπάθησαν να σώσουν κάποια από τα πολύτιμα αντικείμενα της περιοχής κατά την εκκένωσή της. Η μύτη του λιονταριού έσπασε όταν οι τζιχαντιστές το έριξαν κάτω, αλλά το υπόλοιπο άγαλμα γλύτωσε την ολοσχερή καταστροφή.

Η Μεγάλη Κιονοστοιχία και το Ρωμαϊκό Θέατρο


Η Παλμύρα πριν και μετά το ISIS

Το ρωμαϊκό θέατρο του 2ου αιώνα βρέθηκε ανέπαφο μετά την ανακατάληψη της Παλμύρας. Τον Ιούλιο του 2015, το ISIS έδωσε στη δημοσιότητα ένα βίντεο που κατά τα φαινόμενα, έδειχνε εφήβους μαχητές της οργάνωσης να εκτελούν 25 άντρες μέσα στον αρχαίο χώρο. Η Μεγάλη Κιονοστοιχία της Παλμύρας έχει υποστεί μόνο μικρές ζημιές. Τα σωζόμενα τμήματα μιας αρχαίας κιονοστοιχίας, μήκους ενός χιλιομέτρου, που ένωνε το ναό του Μπελ με τη δυτική πύλη της πόλης παραμένουν ανέπαφα.   Όσο για το τι πρόκειται να γίνει από εδώ και πέρα στην Παλμύρα, ο κορυφαίος αρχαιολόγος της Συρίας και διευθυντής αρχαιοτήτων της χώρας Maamoun Abdelkarim δήλωσε ότι οι παγκοσμίου φήμης ναοί της Παλμύρας που έγιναν σκόνη θα αναστηλωθούν. «Δεν πρόκειται να αφήσουμε τους ναούς κατεστραμμένους» τόνισε και πρόσθεσε ότι η διαδικασία αναστήλωσης θα πάρει μέχρι και πέντε χρόνια. Ωστόσο, υπάρχουν πολλοί που εκφράζουν τις αντιρρήσεις τους σχετικά με το πόσο εφικτή είναι μια διαδικασία αναστήλωσης την ώρα που ο πόλεμος ακόμη μαίνεται. 


Πηγή: LiFO

Δεν υπάρχουν σχόλια