Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Συνεχίζονται οι ανασκαφές στη Σαντορίνη έως το 2020

Για πρώτη φορά, ύστερα από το 2010-2011, θα διεξαχθούν και νέες ανασκαφές στην «Οικία των θρανίων». Μία από τις πιο σπουδαίες και μα...


Συνεχίζονται οι ανασκαφές στη Σαντορίνη έως το 2020
Για πρώτη φορά, ύστερα από το 2010-2011,
θα διεξαχθούν και νέες ανασκαφές στην «Οικία των θρανίων».
Μία από τις πιο σπουδαίες και μακροβιότερες αρχαιολογικές μελέτες στη χώρα, αυτή στο Ακρωτήρι της Θήρας, συνεχίζεται τουλάχιστον μέχρι το 2020. 

Σύμφωνα με την ομόφωνη γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, το οποίο συνεδρίασε χθες Τρίτη, ο επικεφαλής των ανασκαφών κ. Χρήστος Ντούμας και η ομάδα του καλούνται να προχωρήσουν σε μια σειρά από εργασίες που αφορούν κυρίως τη στερέωση, τη συντήρηση και τη μελέτη των ευρημάτων –και ιδιαιτέρως των τοιχογραφιών– που έχουν ήδη αποκαλυφθεί στον χώρο. Παράλληλα, για πρώτη φορά ύστερα από το 2010-2011, πρόκειται να διεξαχθούν νέες ανασκαφές στο Ακρωτήρι, στη λεγόμενη «Οικία των θρανίων».

Πρόκειται για κτίσμα που βρίσκεται στο νοτιοδυτικό άκρο του στεγασμένου αρχαιολογικού χώρου, το οποίο φέρει αρκετές ενδείξεις που συνηγορούν υπέρ της άποψης πως εκεί λειτουργούσε κάποιας μορφής ιερό. Στο εσωτερικό του, μάλιστα, έχει βρεθεί μικρή πήλινη λάρνακα, όπου φυλασσόταν ένα χρυσό ειδώλιο αιγάγρου. Το ανασκαφικό αυτό κομμάτι αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στον Ιούνιο ή στον Ιούλιο και να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους, χωρίς πάντως να σταθεί εμπόδιο στην απρόσκοπτη πρόσβαση των επισκεπτών στον αρχαιολογικό χώρο. Σημειώνεται, τέλος, πως η χρηματοδότηση των ερευνών και των εργασιών συντήρησης εξασφαλίζεται από το Ίδρυμα Kaspersky, όπως προβλέπει η σχετική συμφωνία υποστήριξης με την Εν Αθήναις Αρχαιολογική Εταιρεία.


Πηγή: Αιμ. Χαρμπής, Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια