Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Το αρχαιολογικό μουσείο της Πομπηίας ανοίγει και πάλι μετά από 36 χρόνια

Το Αρχαιολογικό Μουσείο της Πομπηίας ανοίγει ξανά μετά από 36 χρόνια. Η νέα του έκθεση περιλαμβάνει μια ζωντανή οπτικοακουστική αναπ...


Το αρχαιολογικό μουσείο της Πομπηίας ανοίγει και πάλι μετά από 36 χρόνια

Το Αρχαιολογικό Μουσείο της Πομπηίας ανοίγει ξανά μετά από 36 χρόνια. Η νέα του έκθεση περιλαμβάνει μια ζωντανή οπτικοακουστική αναπαράσταση της στιγμής που η αρχαία πόλη καταστράφηκε από το ξέσπασμα του Βεζούβιου το 79 μ.Χ., θάβοντας την Πομπηία και τους κατοίκους της κάτω από ένα παχύ στρώμα ηφαιστειακής τέφρας.

Το μουσείο παρέμενε προσωρινά κλειστό μετά από δύο βομβαρδισμούς κατά τη διάρκεια του β'  παγκοσμίου πολέμου ενώ το τελειωτικό χτύπημα ήρθε με τον σεισμό του 1980 στη Νάπολη.

Όταν μια ομάδα εξερευνητών ανακάλυψαν εκ νέου την περιοχή το 1748, διεπίστωσαν έκπληκτοι ότι κάτω από το παχύ στρώμα σκόνης και συντριμμιών, η Πομπηία ήταν ως επί το πλείστον ανέπαφη. Τα κτίρια, τα αντικείμενα και οι σκελετοί παρέχουν πολύτιμες πληροφορίες για την καθημερινή ζωή στην αρχαία πόλη.

«Αποφασίσαμε να εκθέσουμε ένα από τα καλούπια που παρουσιαζόταν ήδη στο μουσείο πριν από τους βομβαρδισμούς. Πρόκειται για ένα καλούπι ενός από τα θύματα της έκρηξης του ηφαιστείου. Περίπου 100 καλούπια κατασκευάστηκαν μετά το 1863, όταν ο μεγάλος αρχαιολόγος Giuseppe Fiorelli ανέπτυξε την συγκεκριμένη τεχνική, όπου ρίχνοντας υγρό γύψο γύρω από την σκληρή στάχτη σχηματίζεται το σώμα του θύματος μετά την αποσύνθεσή του», αναφέρει η Sara Matilde Masseroli, μια από τις συντηρήτριες του μουσείου.

Με την μόνιμη έκθεση με τίτλο «Sacra Pompei'ana», αφιερωμένη στους τόπους λατρείας στην προ-ρωμαϊκή Πομπηία, η έκθεση συνεχίζει στη Villa Imperiale, ένα πολυτελές κτίριο που χρονολογείται στον 1ο αιώνα μ.Χ. που ανοίγει τις πόρτες του για πρώτη φορά στο κοινό.


Δεν υπάρχουν σχόλια