Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Οι Νεάντερταλ εξυπνότεροι από ό,τι πιστεύαμε έως σήμερα

Στο εσωτερικό του σπηλαίου Μπρουνικέλ, στη Νοτιοδυτική Γαλλία, βρέθηκαν οι παράξενοι λίθινοι δακτύλιοι. Οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν πο...


Οι Νεάντερταλ εξυπνότεροι από ό,τι πιστεύαμε έως σήμερα
Στο εσωτερικό του σπηλαίου Μπρουνικέλ, στη Νοτιοδυτική Γαλλία, βρέθηκαν οι παράξενοι λίθινοι δακτύλιοι. Οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν ποια ήταν η χρησιμότητά τους, αλλά είναι βέβαιοι ότι δεν κατασκευάστηκαν τυχαία.
Μυστηριώδεις λίθινοι δακτύλιοι ανακαλύφθηκαν από Γάλλους αρχαιολόγους μέσα σε σπήλαιο και εικάζεται ότι οι σχηματισμοί αυτοί κατασκευάστηκαν από τον άνθρωπο του Νεάντερταλ. 

Στην πραγματικότητα, επισημαίνουν οι ερευνητές, αυτοί οι δακτύλιοι υποδεικνύουν μια αδιαμφισβήτητη πραγματικότητα: ότι, δηλαδή, μέχρι σήμερα υποβαθμίζαμε τις ικανότητες των Νεάντερταλ, των εξελικτικών μας εξαδέλφων.

Οι δομές που εντοπίστηκαν έχουν κατασκευαστεί από εκατοντάδες σταλαγμίτες, τα ιζήματα που βρίσκονται στο δάπεδο των σπηλαίων. Η χρονολόγησή τους, αναφέρει η σχετική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science, έδειξε ότι κατασκευάστηκαν πριν από 175 χιλιάδες χρόνια.

Οι στρογγυλές δομές ανακαλύφθηκαν στο σπήλαιο Μπρουνικέλ στη Νοτιοδυτική Γαλλία. Οι σταλαγμίτες είχαν αποκοπεί σε ίσα περίπου μήκη και είχαν τοποθετηθεί σε δύο οβάλ σχήματα με ύψος περίπου 40 εκατοστών. «Η παρουσία τους σε απόσταση 336 μέτρων από την είσοδο του σπηλαίου υποδεικνύει ότι άνθρωποι από εκείνη την περίοδο ήταν κύριοι του υπόγειου περιβάλλοντος, κάτι που μαρτυρά πολλά και σημαντικά πράγματα για την εξέλιξή τους», αναφέρουν οι ερευνητές.

Ένας από τους υπογράφοντες την έκθεση, ο Ζακ Ζομπέρτ, του Πανεπιστημίου του Μπορντό, αποκλείει το ενδεχόμενο αυτά τα δακτυλίδια, που φέρουν στο εσωτερικό τους και ίχνη φωτιάς, να δημιουργήθηκαν τυχαία ή να συναρμολογήθηκαν από ζώα, όπως παραδείγματος χάρη αρκούδες και λύκους, οστά των οποίων έχουν βρεθεί κοντά στην είσοδο του σπηλαίου. «Αναμφίβολα η προέλευση αυτών των κατασκευών είναι ανθρώπινη», δήλωσε χαρακτηριστικά στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Associated Press.

«Οι Νεάντερταλ που κατασκεύασαν τους δακτυλίους πρέπει να είχαν σαφή στόχο να φτάσουν πολύ βαθιά μέσα στο σπήλαιο, παρότι δεν υπήρχε ηλιακό φως. Κατά πάσα πιθανότητα εξερεύνησαν όλοι μαζί το σπήλαιο και συνεργάστηκαν για να κατασκευάσουν τους δακτυλίους, χρησιμοποιώντας ταυτόχρονα φωτιά για να φωτίσουν τον περιβάλλοντα χώρο», εξηγούν οι επιστήμονες.

Ο καθηγητής Κρις Στρίνγκερ, του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου, χαρακτήρισε «εξαιρετική» την ανακάλυψη και προσέθεσε ότι εκείνη την εποχή, πριν από 175 χιλιάδες χρόνια, μοναδικοί κάτοικοι στην Ευρώπη ήταν οι Νεάντερταλ. Επίσης τονίζει ότι εκείνη την περίοδο στην περιοχή επικρατούσε δριμύτατο ψύχος και πιθανώς οι άνθρωποι αυτοί να μπήκαν στο σπήλαιο για να προστατευθούν από τα στοιχεία της φύσης. «Εάν υπάρχουν στην περιοχή θαμμένα απομεινάρια αυτού του πρωτόγονου “οικισμού”, θα μπορούσαμε να μάθουμε πολλά πράγματα για το καταφύγιο, όπως αν υπήρχαν δέρματα ζώων ή ξύλα, ή αν είχε κάτι με περισσότερο τελετουργικό χαρακτήρα», εξηγεί ο Βρετανός ειδικός. «Τα ίχνη φωτιάς σίγουρα έχουν κάποια σχέση με τον φωτισμό του σπηλαίου, αλλά μόνον όταν αποκτήσουμε περισσότερα στοιχεία θα μπορέσουμε να μάθουμε πόσο συχνή ήταν η εμφάνιση των Νεάντερταλ σε τέτοιο βάθος και ποιος τελικά θα μπορούσε να είναι ο στόχος τους».


«Οι κατασκευαστές τους έπρεπε να μεταφέρουν περίπου δύο τόνους σπασμένων σταλαγμιτών» αναφέρει ο Ντομινίκ Γκεντι, παλαιοκλιματολόγος του Εργαστηρίου Κλίματος και Περιβαλλοντικών Επιστημών της Γαλλίας. «Προς το παρόν η χρήση αυτών των κατασκευών είναι αινιγματική αφού βρίσκονται σε τόσο μεγάλο βάθος στη σπηλιά όπου δεν φτάνει το φως του Ήλιου και άρα δεν θα μπορούσαν να χρησιμοποιούνται είτε ως τόπος διαμονής ή μαγειρικής. Μπορεί να κατασκευάστηκαν για μια πολύ συγκεκριμένη οικιστική ή ακόμη και κοινωνικού-πολιτιστικού χαρακτήρα χρήση» αναφέρει ο Ζακ Ζομπέρτ, καθηγητής προϊστορίας του Πανεπιστημίου του Μπορντό. 

Ο Ζομπέρτ είπε ότι υπάρχουν άλλα παραδείγματα κατασκευών από τους Νεάντερταλ όπως εστίες μαγειρικής και εργαστήρια λιθοξοΐας, «αλλά ποτέ κατασκευές αυτού του εύρους, και σε τέτοιο πλαίσιο τόσο βαθιά μέσα σε σπήλαιο».

Η κατασκευή τέτοιων έργων απαιτεί ηγέτες, κινητοποίηση ατόμων για να εκτελέσουν το έργο, δημιουργία υλικού δόμησης και φώτιση του χώρου για μεγάλα διαστήματα, εξήγησε ο Ζομπέρτ. Σύμφωνα με τη Ζαντί, οι Νεάντερταλ μάλλον έκαιγαν οστά για φωτισμό.

«Αυτό είναι έργο μιας ομάδας τουλάχιστον τριών ή τεσσάρων ατόμων, ίσως και παραπάνω. Όλα αυτά υποδεικνύουν μια δομημένη κοινωνία», τόνισε ο Ζομπέρτ.

Οι Νεάντερταλ και οι σύγχρονοί τους Homo sapiens φαίνεται να είχαν περίπου όμοιες τεχνολογικές, κοινωνικές και άλλες ικανότητες, είπε ο Ζομπέρτ. Υπήρχαν μερικές ανατομικές διαφορές μεταξύ των δύο ανθρώπινων ειδών, όπως το ότι οι Νεάντερταλ είχαν χαμηλότερο ύψος, ήταν εύσωμοι και είχαν μεγαλύτερα υπερόφρυα τόξα και μεγαλύτερες μύτες.

Η ανακάλυψη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Nature» εκτός των άλλων προστίθεται σε πολλά ευρήματα των τελευταίων ετών τα οποία δείχνουν ότι οι Νεάντερταλ δεν ήταν χαμηλής νοημοσύνης… αγροίκοι αλλά άνθρωποι έξυπνοι, με πολλές ικανότητες και δεξιότητες.


Πηγή: Καθημερινή, Το Βήμα, Έθνος, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια