Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Απειλή για την Παγκόσμια Κληρονομιά η κλιματική αλλαγή

Από τα Μοάι, τα αγάλματα στο νησί του Πάσχα, μέχρι τους ορεσίβιους γορίλες του εθνικού πάρκου Μπουίντι στην Ουγκάντα αλλά και το Άγα...


Απειλή για την Παγκόσμια Κληρονομιά η κλιματική αλλαγή

Από τα Μοάι, τα αγάλματα στο νησί του Πάσχα, μέχρι τους ορεσίβιους γορίλες του εθνικού πάρκου Μπουίντι στην Ουγκάντα αλλά και το Άγαλμα της Ελευθερίας στη Νέα Υόρκη, η κλιματική αλλαγή αποτελεί «έναν από τους βασικότερους κινδύνους» για την Παγκόσμια Κληρονομιά, επισημαίνεται σε μια έκθεση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Με τίτλο «Παγκόσμια Κληρονομιά και τουρισμός ενώπιον της κλιματικής αλλαγής», η έκθεση αυτή που συντάχθηκε από κοινού από την Ουνέσκο, το Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον (PNUE) και τη μη κυβερνητική οργάνωση Union of concerned scientists (UCS), μελετά 31 φυσικές και πολιτιστικές τοποθεσίες σε 29 χώρες, μεταξύ των χιλιάδων εγγραφών που απαριθμεί ο κατάλογος της Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Το σκηνικό που διαγράφεται μετά τη σύνθεση πολλών ερευνών είναι ανησυχητικό.

«Όλες οι περιοχές που διερευνήθηκαν (…) έχουν ήδη υποστεί κάποιου βαθμού επιπτώσεις λόγω της κλιματικής αλλαγής» υπογράμμισε ο Άνταμ Μάρκαμ, του UCS, ένας εκ των συντακτών.

«Το πρόβλημα υφίσταται ήδη αυτή τη στιγμή σε αυτούς τους χώρους, και σε κάθε περίπτωση, θα επιδεινωθεί στο μέλλον» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Η επιταχυνόμενη τήξη των πάγων, η άνοδος της στάθμης της θάλασσας, η επιδείνωση της ξηρασίας, οι καταρρακτώδεις βροχές κ.α: ο κατάλογος με τα καιρικά φαινόμενα που αντιμετωπίζουν αυτά τα τοπία δεν έχει τέλος.

Η έκθεση επικεντρώνεται σε ορισμένους από τους πλέον δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς: η Βενετία, το άγαλμα της Ελευθερίας, το πάρκο του Γελοουστόουν (ΗΠΑ), τα νησιά Γκαλαπάγκος (Ισημερινός), η Καρταχένα (Κολομβία), το εθνικό πάρκο Σιρετόκο (Ιαπωνία), η προστατευόμενη περιοχή Ουάντι Ρουμ (Ιορδανία) ή ο κοραλλιογενής ύφαλος στη Νέα Καληδονία.

Οι τοποθεσίες αυτές επιλέχθηκαν λόγω της γεωγραφικής τους ποικιλομορφίας και ποικιλίας όμως υπάρχουν κι «άλλες πολλές τοποθεσίες που είναι ευάλωτες στην κλιματική αλλαγή» όμως ο Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος, το Μοντ Σεν Μισέλ, οι ελβετικές Άλπεις, υπογραμμίζει ο Άνταμ Μάρκαμ.

Η κλιματική αλλαγή προστίθεται σε άλλους επιβαρυντικούς παράγοντες που συμβάλουν στην καταστροφή αυτών των τοποθεσιών, όπως είναι «ο υπερβολικά μεγάλος αριθμός τουριστών που επισκέπτεται τη Βενετία και τα Γκαλαπάγκος», οι εργασίες στα ορυχεία στη Νέα Καληδονία, η λαθροθηρία στο Μπουίντι, επισημαίνει ο επιστήμονας.

Και σημειώνει μια επιπλέον επίπτωση: εάν η «εξαιρετική αυτή αξία σε παγκόσμια επίπεδο» αυτών των τοποθεσιών επιδεινωθεί, η βιομηχανία του τουρισμού και οι οικονομίες των χωρών που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τον τουρισμό θα πληγούν ιδιαίτερα, υπογράμμισε ο ίδιος.

Αυτό συμβαίνει για παράδειγμα στην Ουγκάντα, που είναι παγκοσμίως γνωστή για τους ορεσίβιους γορίλες του εθνικού πάρκου Μπουίντι.

Ή στην περίπτωση του αγάλματος της Ελευθερίας «όσο σταθερό και άτρωτο μπορεί να φαίνεται», «διατρέχει έναν σημαντικό κίνδυνο» εξαιτίας της ανόδου της στάθμης της θάλασσας, των πλημμυρών και των καταιγίδων που είναι όλο και περισσότερο βίαιες εξαιτίας της υπερθέρμανσης του πλανήτη, τονίζεται.

Το να περιορίσουμε την υπερθέρμανση του πλανήτη κάτω από τους 2 βαθμούς, όπως προβλέπει η συμφωνία που συνάφθηκε τον Δεκέμβριο στο Παρίσι, είναι «ζωτικής σημασίας για τη προστασία της παγκόσμιας κληρονομιάς» υπογραμμίζει η διευθύντρια του Κέντρου Παγκόσμιας Κληρονομιάς, Μέχτιλντ Ρέσλερ, σε ένα δελτίο τύπου.


Πηγή: Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια