Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Η ελληνική μυθολογία απέκτησε τον δικό της κήπο

Σύμφωνα με τον μύθο, όταν κάποιος επιχειρούσε να ξεριζώσει ένα νούφαρο, η Νύμφη που προστάτευε τη λίμνη τον σαγήνευε με το τραγούδι τη...

Η ελληνική μυθολογία απέκτησε τον δικό της κήπο

Σύμφωνα με τον μύθο, όταν κάποιος επιχειρούσε να ξεριζώσει ένα νούφαρο, η Νύμφη που προστάτευε τη λίμνη τον σαγήνευε με το τραγούδι της και τον παρέσυρε στον βυθό. 

Γι’ αυτό και οι αρχαίοι Έλληνες βούλωναν τα αυτιά τους με κερί όταν ήθελαν να συλλέξουν τα βρώσιμα νούφαρα, όπως μας εξηγεί η διευθύντρια του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου Μαρία Λαγογιάννη. Μια μικρή τεχνητή λίμνη με νούφαρα και νέα, περίπου 700, φυτά απέκτησε το αίθριο του μουσείου έπειτα από την πρόσφατη αποκατάστασή του, η οποία έγινε στο πλαίσιο της επετείου για τα 150 χρόνια από τη θεμελίωσή του, από τον αρχιτέκτονα τοπίου Αντώνη Σκορδίλη, με την υποστήριξη της εταιρείας Japan Tobacco International.

Η πρώτη φύτευση του κήπου πραγματοποιήθηκε μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και πρόσφατα ο κ. Σκορδίλης και η εταιρεία του Ecoscapes ανανέωσαν τον σχεδιασμό και τη χλωρίδα του. Ανάμεσα και περιμετρικά των δέντρων που διατηρήθηκαν ανέπαφα και εξυγιάνθηκαν, τοποθετήθηκαν χαμηλοί θάμνοι και αρωματικά, φαρμακευτικά και διακοσμητικά φυτά της ελληνικής υπαίθρου. Προστέθηκε επίσης ειδικό χώμα, το οποίο απορροφά το νερό και είναι κατάλληλο για περπάτημα, ώστε το κοινό να μπορεί να προσεγγίσει τα φυτά. 

«Η κεντρική ιδέα ήταν να τοποθετηθούν φυτά που συνδέονται με την ελληνική μυθολογία και με την αρχαία Ελλάδα», τονίζει ο κ. Σκορδίλης. Έτσι δημιουργήθηκαν μικροί θεματικοί κήποι από τους οποίους ανά τρεις ή τέσσερις μήνες θα αντικαθίστανται έξι φυτά, ώστε το κοινό να γνωρίζει εκείνα που συνδέονται με την ελληνική μυθολογία, όπως τον Ίταμο που ήταν αφιερωμένος στις Ερινύες, οι οποίες τιμωρούσαν τους ανθρώπους με βέλη ποτισμένα στο δηλητήριο του τοξικού φυτού. Στον ανανεωμένο κήπο του Αρχαιολογικού Μουσείου θα τοποθετηθεί επεξηγηματική σήμανση στα νέα φυτά και θα δίνεται συνοδευτικό εποπτικό υλικό στους επισκέπτες, όπως π.χ. σελιδοδείκτες. «Θα συνδέσουμε τα φυτά με τα εκθέματα και τις παραστάσεις του μουσείου, ώστε να δημιουργείται μια ολοκληρωμένη αίσθηση του πολιτιστικού τοπίου», υπογραμμίζει η κ. Λαγογιάννη. Στο αίθριο έχει τοποθετηθεί νέος φωτισμός, ενώ η JΤ International έχει αναλάβει την τριετή συντήρηση του κήπου.

Το μεγάλο στοίχημα

Η ανανέωση του αιθρίου έχει εντυπωσιάσει το προσωπικό και τους επισκέπτες του μουσείου και επισήμως θα ανοίξει για το κοινό στις 17 Ιουνίου. Μεγάλο στοίχημα, ωστόσο, για το μουσείο και για την πόλη γενικότερα είναι μια καθοριστική επέμβαση ανανέωσης και αποκατάστασης του εξωτερικού κήπου και του περιβάλλοντος χώρου του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, με την απαραίτητη φύλαξη και συντήρηση, κίνηση που θα ανανέωνε την εικόνα της οδού Πατησίων στην περιοχή.


Πηγή: Σ. Ιωαννίδης, Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια