Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Παρουσίαση των επιγραφών του Μηχανισμού των Αντικυθήρων

Εσωτερική άποψη του μηχανισμού. Οι ερευνητές ανακάλυψαν συνολικά 3.400 χαρακτήρες (γράμματα, σύμβολα κ.λπ.). Το «Ίδρυμα Αικατερίνης ...


Παρουσίαση των επιγραφών του Μηχανισμού των Αντικυθήρων
Εσωτερική άποψη του μηχανισμού. Οι ερευνητές ανακάλυψαν
συνολικά 3.400 χαρακτήρες (γράμματα, σύμβολα κ.λπ.).
Το «Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη», οι εκδότες του διεθνούς διεπιστημονικού περιοδικού «Almagest» και η Ομάδα Μελέτης του Μηχανισμού των Αντικυθήρων, διοργανώνουν την πρώτη παγκόσμια παρουσίαση της έκδοσης ειδικού τεύχους του περιοδικού "Almagest" με θέμα "Οι Επιγραφές του Μηχανισμού των Αντικυθήρων", στην Ιστορική Βιβλιοθήκη του «Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη» (2ας Μεραρχίας 36 & Ακτής Μουτσοπούλου, Πειραιάς) την Πέμπτη, 09 Ιουνίου 2016 και ώρα 19:30.

Είναι η πρώτη φορά που θα έχουμε την ευκαιρία να μάθουμε τι ακριβώς λένε οι επιγραφές στο εσωτερικό του μηχανισμού, οι οποίες αποτελούν ένα είδος συνοδευτικού εγχειριδίου που σχετίζεται με τη λειτουργία του και με τις αστρονομικές γνώσεις που εμπεριέχει.

Ήδη από την ανακάλυψή του το 1902, μέσα στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, οι επιγραφές ήταν αυτές που ανέδειξαν την αστρονομική χρήση του μηχανισμού: οι πρώτες λέξεις που διαβάστηκαν ήταν «Αφροδίτη» και «Ηλίου ακτίνα». Στην πρώτη δημοσίευση, λίγους μήνες μετά, είχαν αποκρυπτογραφηθεί περίπου 600 χαρακτήρες. Μέχρι τη δεκαετία του 1970 είχαν διαβαστεί περίπου 923 χαρακτήρες, ενώ η πρώτη δημοσίευση υπερδιπλασίασε το πλήθος των χαρακτήρων, φέρνοντάς το στους 2.160. Η νέα και τελική πλέον ανάγνωση των σωζόμενων θραυσμάτων του μηχανισμού έχει εκτοξεύσει το πλήθος των επιγραφών στους 3.400 χαρακτήρες!

Αλλά το πλέον σημαντικό χαρακτηριστικό είναι η ποιότητα της ανάγνωσης: υπάρχουν πλέον ολόκληρες προτάσεις και πολλοί νέοι αριθμοί, οι οποίοι βοηθούν στην αποκωδικοποίηση των λειτουργιών του μηχανισμού. Έτσι, το διεθνές, αλλά πρώτο το ελληνικό, κοινό θα έχει την ευκαιρία να μάθει για το πλέον πρωτότυπο και παντελώς άγνωστο σύστημα πρόγνωσης εκλείψεων, για το πλήρες πλανητάριο που έδειχνε τις κινήσεις των ουρανίων σωμάτων, αλλά και για τα πλήρως αποκρυπτογραφημένα ημερολόγια που ίσως μας δώσουν νέα στοιχεία για τον τόπο κατασκευής και χρήσης του μοναδικού αυτού μηχανήματος.

Η πληρότητα της νέας αυτής ανάγνωσης αναδεικνύει πλέον με ακρίβεια τα τμήματα του μηχανισμού που δεν έχουν βρεθεί: «Μετά την ανάγνωση των επιγραφών οι δύτες ξέρουν ακριβώς τι να ψάξουν στη θάλασσα.

Ξέρουμε τι λείπει σε σχέση με αυτό που έχουμε ήδη στα χέρια μας», λέει ο ένας από τους ομιλητές της εκδήλωσης, ο Ευθύμιος Νικολαΐδης, ιστορικός των επιστημών, διευθυντής ερευνών στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, και εκδότης του διεθνούς περιοδικού Almagest, στο οποίο θα δημοσιευτούν οι επιγραφές.

Περισσότερα στοιχεία, δες εδώ.

Το πρόγραμμα της ημερίδας:

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ
  • Πάνος Λασκαρίδης, Πρόεδρος του «Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη»
  • Ευθύμιος Νικολαΐδης, Εκδότης περ. Almagest, Πρόεδρος Διεθνούς Ενώσεως Ιστορίας & Φιλοσοφίας Επιστημών & Τεχνολογίας
  • Mathias Buttet, Διευθυντής Έρευνας και Ανάπτυξης Hublot SA, χορηγού του ειδικού τεύχους του περιοδικού Almagest

ΟΜΙΛΙΕΣ ΜΕΛΩΝ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΤΟΥ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥ ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΩΝ

20:00 – 20:15 Γιάννης Μπιτσάκης, Φυσικός & Ιστορικός των Επιστημών και της Τεχνολογίας, ΠΤΔΕ Πανεπιστημίου Αθηνών,
Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών, Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών
Εισαγωγή στον Μηχανισμό και στην ανάγνωση των επιγραφών

20:15 – 20:30 Αγαμέμνων Τσελίκας, Φιλόλογος, Παλαιογράφος, Ιστορικό και Παλαιογραφικό Αρχείο, Μ.Ι.Ε.Τ.
Αναδυόμενη αποκάλυψη: τα γράμματα μέσα από τις τομές

20:30 – 20:45 Alexander Jones, Καθηγητής Αρχαίων Επιστημών, Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Αρχαίου Κόσμου
Οι επιγραφές του Μηχανισμού και η αρχαία αστρονομία

20:45 – 21:00 Ξενοφών Μουσάς, Καθηγητής Φυσικής Διαστήματος, Τμ. Φυσικής Πανεπιστημίου Αθηνών και Γιάννης Σειραδάκης, Καθηγητής Αστροφυσικής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
Η ερμηνεία των επιγραφών του Μηχανισμού από τη σύγχρονη αστρονομία

21:00 – 21:15 Mike Edmunds, Ομότιμος Καθηγητής Αστροφυσικής, Σχολή Φυσικής και Αστρονομίας,Πανεπιστήμιο Κάρντιφ
Ποιος έφτιαξε τον Μηχανισμό και γιατί; Οι επιγραφές και η αρχαία μηχανική

21:15 – 21:30 ΣΥΖΗΤΗΣΗ


Δεν υπάρχουν σχόλια