Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Βυζαντινή επιγραφή βρέθηκε σε εργασίες οδοποιίας στην Τουρκία

Mια λίθινη βυζαντινή επιγραφή βρέθηκε κατά τη διάρκεια εργασιών οδοποιίας στην περιοχή Ermenek στην Τουρκία.

Βυζαντινή επιγραφή βρέθηκε σε εργασίες οδοποιίας στην Τουρκία

Mια λίθινη βυζαντινή επιγραφή βρέθηκε κατά τη διάρκεια εργασιών οδοποιίας στην περιοχή Ermenek στην Τουρκία.

Ανακαλύφθηκε σε χωράφι από τον αγρότη Αλί Boztoprak, και αναφέρει στα ελληνικά: «Χαίρε, φίλε. Είθε να λάβεις εις διπλούν εκείνο που θα ευχηθείς για εμένα» (σημ: μετάφραση από το αγγλικό κείμενο του άρθρου) καθώς και τις λέξεις «προάστιον» και «τοποθεσία»«Η επιγραφή παραδόθηκε στους αρχαιολόγους του μουσείου» σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

«Η επιγραφή είναι μια διεύθυνση οδού που ξεκινά με μια οικεία προσευχή, η οποία λέγεται ακόμη και σήμερα», δήλωσε ο Mehmet Alkan, αρχαιολόγος του τμήματος Κλασικής Αρχαιολογίας του πανεπιστημίου Karamanoğlu Mehmet Bey.

«Λαμβάνοντας υπόψιν τις υπόλοιπες λέξεις, μπορούμε να πούμε ότι πρόκειται για την επιγραφή ενός ακινήτου. Η λέξη «προάστιο» χρησιμοποιείται γενικά για τα προάστια στις αρχαίες πηγές. Από τα τέλη της αρχαιότητας, η λέξη άρχισε να χρησιμοποιείται για τη γαιοκτησία των πλουσίων. Η λέξη «τοποθεσία» χρησιμοποιήθηκε για να καθορίσει ένα φανταστικό μέρος που δεν υπάρχει. Τη λέξη την συναντούμε επίσης και στα εμπορικά έγγραφα που ανακαλύφθηκαν στην Αίγυπτο, με την σημασία των μεγάλων εκτάσεων και της περιοχής. Έτσι, η επιγραφή αναφέρει ότι ένα πλούσιο άτομο είχε μεγάλη περιουσία εδώ», δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Με αυτή την έννοια, η επιγραφή μπορεί να συνεισφέρει σε επιστημονικές εργασίες της ύστερης αρχαιότητας και της οικονομίας της βυζαντινής εποχής. Επίσης, μπορεί να παρέχει πληροφορίες σχετικά με την οικονομία και την κοινωνική δομή της Γερμανικόπολις, μίας εκ των μεγαλυτέρων πόλεων της Ισαυρίας», είπε.

Ο Alkan επισήμανε επίσης ότι παρόμοια προσευχή έχει βρεθεί στην περιοχή Konya της Κεντρικής Ανατολίας.


Δεν υπάρχουν σχόλια