Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Οι πρώτοι θαλασσοπόροι της Γης

Τολμηροί ναυτικοί ξεκίνησαν από την ανατολική Ασία και χωρίς στάση έφτασαν στην Πολυνησία Οι πρώτοι άνθρωποι έφθασαν στην Πολυνησία απ...

Οι πρώτοι θαλασσοπόροι της Γης
Τολμηροί ναυτικοί ξεκίνησαν από την ανατολική Ασία και χωρίς στάση έφτασαν στην Πολυνησία
Οι πρώτοι άνθρωποι έφθασαν στην Πολυνησία από την ανατολική Ασία, διασχίζοντας ένα μεγάλο μέρος του Ειρηνικού Ωκεανού και μάλιστα χωρίς να έχουν κάνει ενδιάμεσες στάσεις στην Παπούα Νέα Γουινέα, στη Μελανησία ή στην Αυστραλία. 

Το μυστήριο

Αυτό επιβεβαιώνει η πρώτη γενετική ανάλυση που έγινε σε αρχαίο DNA προϊστορικών ανθρώπων από τα πολυνησιακά αρχιπελάγη Τόνγκα και Βανουάτου. Από την άλλη, οι Παπούα και λοιποί Μελανήσιοι ξανοίχτηκαν στη θάλασσα και ήλθαν σε επαφή με τους Πολυνήσιους πολύ πιο πρόσφατα.

Οι επιστήμονες γνώριζαν ότι οι πρώτοι άνθρωποι πάτησαν το πόδι τους στο Φίτζι και στα άλλα απομονωμένα νησιά του Ειρηνικού πριν από τουλάχιστον 3.000 χρόνια, έχοντας κάνει ένα θαλάσσιο ταξίδι χιλιάδων χιλιομέτρων στον Ειρηνικό ωκεανό. Η ταυτότητα εκείνων των πρώτων τολμηρών ναυτικών έχει χαθεί, έχοντας αφήσει πίσω τους μόνο μερικά ερυθρά κεραμικά, εργαλεία από οψιδιανό και διακοσμητικά από όστρακα, τα αρχαιότερα των οποίων βρέθηκαν στο αρχιπέλαγος Βίσμαρκ στη Νέα Ωκεανία.

Οι θεωρίες

Εδώ και δεκαετίες υπάρχουν δύο αντικρουόμενες θεωρίες για το από πού και πώς κατέφθασαν οι πρώτοι Πολυνήσιοι, γνωστοί και ως «πολιτισμός Λαπίτα», οι οποίοι σταδιακά εξαπλώθηκαν σε Βανουάτου, Νέα Καληδονία, Φίτζι, Τόνγκα, Σαμόα και αλλού. Είτε ήσαν πρώην αγρότες από τις ακτές της Ανατολικής Ασίας που -μετά από μια στάση στην κοντινή Ταϊβάν και στις Φιλιππίνες- έκαναν ένα τεράστιο απευθείας ταξίδι έως την Πολυνησία, καλύπτοντας συνολικά πάνω από 24.00 χιλιόμετρα. Είτε είχαν «σπάσει» το ταξίδι τους, κάνοντας για καιρό στάσεις σε ενδιάμεσα νησιά της Μελανησίας, όπου ήλθαν σε επιμειξίες με τους ντόπιους κυνηγούς τροφοσυλλέκτες και ήσαν τελικά οι απόγονοί τους που συνέχισαν για την Πολυνησία.

Η ανάλυση

Οι ερευνητές από διάφορες χώρες (Αυστραλία, ΗΠΑ, Γερμανία, Ιρλανδία), με επικεφαλής τον Αμερικανό γενετιστή Ντέιβιντ Ράιχ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ ανέλυσαν αρχαίο DNA από τους σκελετούς τεσσάρων γυναικών που ζούσαν στα αρχιπελάγη της Πολυνησίας πριν από 2.300 έως 3.100 χρόνια. Στη συνέχεια, συνέκριναν αυτό το αρχαίο γενετικό υλικό με το DNA 800 σύγχρονων ανθρώπων από 83 διαφορετικούς πληθυσμούς της Ανατολικής Ασίας και της Ωκεανίας.

Η ανάλυση που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Nature» αποκάλυψε ότι οι προϊστορικοί κάτοικοι της Πολυνησίας δεν είχαν καμία γενετική σχέση με τους κατοίκους της Παπούα Νέας Γουινέας, αλλά εμφάνιζαν συγγένεια με τους κατοίκους της -κοντινής στην ηπειρωτική Ασία- βόρειας Ταϊβάν και των βορείων Φιλιππίνων. Από αυτό, οι ερευνητές συμπέραναν ότι οι πρώτοι Πολυνήσιοι έφθασαν διασχίζοντας την Ωκεανία, χωρίς να διασταυρωθούν με τους ενδιάμεσους Μελανήσιους. Με λίγα λόγια, προτίμησαν την «εξπρές» διαδρομή...


Πηγή: Το Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια