Απολύτως αναμενόμενος ήταν ο διάδοχος του λαμπρού δασκάλου Χαράλαμπου Μπούρα στην προεδρία της Επιτροπής Συντηρήσεως Μνημείων Ακροπόλε...
Απολύτως αναμενόμενος ήταν ο διάδοχος του λαμπρού δασκάλου Χαράλαμπου Μπούρα στην προεδρία της Επιτροπής Συντηρήσεως Μνημείων Ακροπόλεως (ΕΣΜΑ).
Ο καθηγητής Μανόλης Κορρές, μαθητής του αλλά και επιστήμονας με γνώσεις και κύρος ορίστηκε πρόεδρος κατά την πρόσφατη συνεδρίαση της επιτροπής, ενώ αντιπρόεδρος θα είναι η Φανή Μαλλούχου Tufano.
Ταυτοχρόνως, με απόφαση του υπουργού Πολιτισμού ανανεώθηκε προχθές η θητεία της Βασιλικής Ελευθερίου ως διευθύντριας της Υπηρεσίας Συντηρήσεως Μνημείων Ακροπόλεως (ΥΣΜΑ). Είναι η τρίτη ανανέωση και αυτό σημαίνει πως η Ακρόπολη δεν έχει εκκρεμότητες ως προς την καθοδήγηση των έργων.
Ο κ. Κορρές που δηλώνει πάντοτε «μικρός και ασήμαντος μπροστά στο αρχαίο επίτευγμα», ο αρχιτέκτων που έχει ταυτίσει το όνομά του με το μνημείο των μνημείων, τον Παρθενώνα, ήταν μέλος της ΕΣΜΑ εδώ και πολλά χρόνια. Επάνω σε σκαλωσιές, μέσα σε επικίνδυνες στοές, κάτω από ερείπια, ο καθηγητής του ΕΜΠ που έχει αφιερώσει τη ζωή και την καριέρα του στην έρευνα και στην αναστήλωση, ερευνά άοκνα.
Ο δρ Μανόλης Κορρές γεννήθηκε στην Αθήνα το 1948. Είναι μέλος του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, έχει εργαστεί σε πολλά μνημεία, (Παρθενώνας, Διονυσιακό Θέατρο, αρχαίοι ναοί της Νάξου κ.α.) και μελέτησε ακόμα περισσότερα. Εχει γράψει οκτώ βιβλία (μεταξύ των οποίων το «Από την Πεντέλη στον Παρθενώνα» για τη μεταφορά των μαρμάρων με τα οποία οικοδομήθηκαν τα ιερά) και 80 επιστημονικά άρθρα. Αεικίνητος με φιλέρευνο και ρηξικέλευθο πνεύμα, βρίσκεται πάντοτε στην πρώτη γραμμή.
Του έχει απονεμηθεί το Διεθνές Βραβείο Feltrinelli από την Accademia Nazionale dei Lincei της Ρώμης- στα μέλη της οποίας συγκαταλέχθηκε ο Γαλιλαίος. Εχει εργαστεί στα αναστηλωτικά έργα της Ακρόπολης επί δεκαετίες, αρχής γενομένης από την Πρωτομαγιά του 1975.
Είναι βέβαιο πως θα προσπαθήσει να καλύψει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το τεράστιο κενό που άφησε ο θάνατος του Χαράλαμπου Μπούρα. Η ΕΣΜΑ έχει συμπληρωθεί πρόσφατα, και πάλι με υπουργική απόφαση. Στα μέλη της συγκαταλέγεται πλέον ένας παλιός γνώριμος των στελεχών της Ακρόπολης, ο Πέτρος Κουφόπουλος, που σήμερα είναι αναπληρωτής καθηγητής στην Πάτρα, αλλά ξεκίνησε την πορεία του ως αρχιτέκτων από τον Ιερό Βράχο.
Μέλος της ΕΣΜΑ ήταν εδώ και χρόνια και η Φανή Μαλλούχου Tufano. Αρχαιολόγος (1972) και Δρ. Φιλοσοφίας (1997) του Πανεπιστημίου Αθηνών, εξειδικευμένη στην αναστήλωση μνημείων. Ηταν μέλος του Τεχνικού Γραφείου των αναστηλωτικών έργων Ακροπόλεως (1976-2000) του Υπουργείου Πολιτισμού και προϊσταμένη του Γραφείου Τεκμηρίωσης της Υπηρεσίας Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης (2000-2009). Από το 2009 και εξής είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Πολυτεχνείου Κρήτης.
Η Βασιλική Ελευθερίου είναι αρχιτέκτων μηχανικός απόφοιτος της Αρχιτεκτονικής Σχολής του ΕΜΠ και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών στο πρόγραμμα "Προστασία μνημείων - Συντήρηση και αποκατάσταση ιστορικών κτηρίων και συνόλων". Είναι υπάλληλος του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Από το 1988 έως το 2005 εργάστηκε ως υπεύθυνη για το αναστηλωτικό πρόγραμμα των μνημείων στην ακρόπολη της Λίνδου και από το 2005 έως το 2011 εργάσθηκε στο αναστηλωτικό πρόγραμμα του Παρθενώνα. Από το 2012 είναι Διευθύντρια της Υπηρεσίας Αναστήλωσης Μνημείων Ακρόπολης.
Παρά την δύσκολη οικονομική κατάσταση της χώρας, η Ακρόπολη αυτή τη στιγμή έχει κάποια κονδύλια τα οποία βοηθούν σε τρέχουσες εργασίες όπως και στην προετοιμασία εργοταξίων για μελλοντικά προγράμματα. Η εφαρμογή των νέων μελετών θα ξεκινήσει όταν τα έργα ενταχθούν στο ΕΣΠΑ.
Πηγή: Αντ. Καρατάσου, Liberal
Δεν υπάρχουν σχόλια