Μια άλλη ματιά πάνω στο Βυζάντιο και μάλιστα όχι σε σχέση με το κέντρο του, την Κωνσταντινούπολη, αλλά τη, λιγότερο λαμπερή, Αθήνα.
Μια άλλη ματιά πάνω στο Βυζάντιο και μάλιστα όχι σε σχέση με το κέντρο του, την Κωνσταντινούπολη, αλλά τη, λιγότερο λαμπερή, Αθήνα.
Πόσο αλήθεια έχουμε μισήσει τα χρόνια τα βυζαντινά από τη «στεγνή» διδασκαλία του μεσαιωνικού κόσμου μέσα από τα σχολικά εγχειρίδια...
Μια από τις λιγότερο γνωστές και παρεξηγημένες περιόδους της ελληνικής ιστορίας, λοιπόν, ζητά να ανασυσταθεί και μάλιστα με βιωματικό τρόπο σε σχέση - όχι με την Κωνσταντινούπολη, - αλλά ένα λιγότερο λαμπερό κέντρο της εποχής, την Αθήνα.
«Η Βυζαντινή Αθήνα». Αυτός είναι ο τίτλος του ιδιαίτερου κι ενδιαφέροντος Συνεδρίου που την Παρασκευή, το Σάββατο και την Κυριακή 21-23 Οκτωβρίου 2016 θα πραγματοποιηθεί στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο. θα έχει διεθνές χαρακτήρα, ενώ τη διοργάνωσή του υπογράφουν το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο.
Γύρω από ποια θέματα θα στραφεί το Συνέδριο; Η ιστορία και την αρχαιολογία της Βυζαντινής Αθήνας και της ευρύτερης περιοχής της Αττικής από τον 4ο έως τον 15ο αιώνα θα βρεθεί κυρίως «στο στόχαστρο» διακεκριμένων Ελλήνων και ξένων επιστημόνων οι οποίοι θα αναπτύξουν θέματα που αφορούν τους συγκεκριμένους τομείς.
Ποιες είναι οι ονομασίες και οι χαρακτηρισμοί για την πόλη των Αθηνών όπως τις συναντάμε στα κείμενα της πρώιμης βυζαντινής γραμματείας; Ποιες θα μπορούσαν να ήταν οι αναμνήσεις της κλασσικής Αθήνας στην ύστερη Βυζαντινή περίοδο; Αυτά είναι μερικά από τα ερωτήματα που θα απαντηθούν.
Το πλήρες πρόγραμμα:
Σε περισσότερο εξειδικευμένο επίπεδο θα αναδειχτούν: Η σύνθεση της Δευτέρας Παρουσίας σε δυο υστεροβυζαντινά τοιχογραφικά σύνολα της Μεσογαίας και νεότερα στοιχεία για την Παλαιοχριστιανική και Βυζαντινή Παιανία.
Ακόμα θα συζητηθούν: Η εικόνα της Θεοτόκου Γοργοεπηκόου του Καΐρου και η αρχαιολογία της βυζαντινής Αθήνας, αλλά και η διάσωση και η προστασία των βυζαντινών μνημείων της Αθήνας στο νέο ελληνικό κράτος τον 19ο αιώνα μέσα από τα τεκμήρια του Ιστορικού Αρχείου Αρχαιοτήτων και Αναστηλώσεων.
Άλλα θέματα του Συνεδρίου θα είναι: «Η απεικόνιση των Αθηναίων Αγίων στη Βυζαντινή τέχνη», Η "Τάξις" της Μητρόπολης Αθηνών και οι "πρόεδροί" της, «Η μητρόπολη Αθηνών από τη λατινική στην οθωμανική κατάκτηση».
Θα ακολουθήσει συζήτηση.
Πηγή: Κ. Λυμπεροπούλου, The TOC , Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο
Δεν υπάρχουν σχόλια