Εικόνα της ιστορικής «Καμάρας» στο κέντρο της Θεσσαλονίκης Ένας θησαυρός, φιλολογικός, εικαστικός, αλλά και ιστορικός που περιλαμβάνει...
Εικόνα της ιστορικής «Καμάρας» στο κέντρο της Θεσσαλονίκης |
Ένας θησαυρός, φιλολογικός, εικαστικός, αλλά και ιστορικός που περιλαμβάνει το αρχείο, αλλά και μέρος από τα εικαστικά έργα της συλλογής του Ντίνου Χριστιανόπουλου, δωρίζεται στο Α.Π.Θ.
Η σημαντική αυτή συλλογή τεκμηρίων που προσφέρεται στο πανεπιστήμιο αποτελείται από περισσότερα από 90.000 κομμάτια και περιλαμβάνει τόσο το πολύτιμο αρχείο του ποιητή όσο και το αρχειακό υλικό του ξαδέρφου και διαχειριστή του αρχείου του, συλλέκτη, Γιάννη Μέγα.
Ο Ντ. Χριστιανόπουλος διαθέτει μια μεγάλη συλλογή με 600 πίνακες ζωγραφικής στο σπίτι του, έργα σπουδαίων εικαστικών, ανάμεσά τους του Γ. Τσαρούχη, του Γ. Μανουσάκη κ.ά., κάποιοι από τους οποίους έχουν ιδιόχειρη αφιέρωση, όπως αυτός του Τσαρούχη «Νέος με χουνάκια». Μέρος της συλλογής προέρχεται από προσφορές εικαστικών, μετά τη φιλοξενία εκθέσεών τους στην γκαλερί «Μικρή Πινακοθήκη Διαγώνιος», την οποία διαχειριζόταν ο ποιητής από το 1974 έως το 1994. Μέσα σε μία εικοσαετία διοργανώθηκαν 430 εκθέσεις, παρουσιάστηκαν 300 καλλιτέχνες και φιλοξενήθηκε ολόκληρη σχεδόν η γενιά του ΄70 στη Θεσσαλονίκη.
Η αντιπροσωπεία
Με δάκρυα συγκίνησης, ο 85χρονος σήμερα Ντ. Χριστιανόπουλος, και με σοβαρά προβλήματα υγείας, δέχτηκε πριν από λίγο καιρό αντιπροσωπεία της διοίκησης της Κεντρικής Βιβλιοθήκης του Α.Π.Θ. στο σπίτι του και ζήτησε το υλικό που προσφέρει να αξιοποιηθεί για ερευνητικούς σκοπούς. Ο συλλέκτης Γιάννης Μέγας δήλωσε χθες στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι η απόφαση πάρθηκε από κοινού με τον ποιητή εδώ και μία δεκαετία.
«Το αρχείο του Ντίνου Χριστιανόπουλου περιέχει τα βιβλία του, ολόκληρη σειρά από αδημοσίευτα ποιήματα και λογοτεχνικά κείμενα, χειρόγραφα των έργων του και την εξέλιξή τους -διότι ο Ντίνος ποτέ δεν χρησιμοποίησε γραφομηχανή ή κομπιούτερ-, αλλά και το αρχείο του περιοδικού «Διαγώνιος». Επιπλέον έχει 52 ετήσια ημερολόγια από το 1953 έως το 2006, την αλληλογραφία του, τεράστιο φωτογραφικό υλικό, πίνακες, αρχείο με τις συνεντεύξεις που έδωσε ο ίδιος σε ραδιόφωνο και τηλεόραση, αλλά ένα σημαντικό αρχείο συναυλιών και ηχογραφήσεών του, κυρίως με τον Τσιτσάνη», ανέφερε ο κ. Μέγας.
Όσο για τη δική του συλλογή περιλαμβάνει υλικό αποκλειστικά για τη Θεσσαλονίκη, από επιστολόχαρτα, φακέλους, βιβλία, περιοδικά ελληνικά και ξενόγλωσσα, γκραβούρες, μετοχές, χάρτες και χιλιάδες καρτ ποστάλ.
Ο πρύτανης του Α.Π.Θ., Περικλής Μήτκας, χαρακτήρισε τη χειρονομία των δύο δωρητών ως «πνευματικό και πολιτιστικό γεγονός ύψιστης σημασίας και συμβολισμού για την πόλη και το πανεπιστήμιο», ενώ οι αναπληρωτής πρόεδρος της Επιτροπής Βιβλιοθήκης και Κέντρου Πληροφόρησης, καθηγητής Ιωάννης Τζιφόπουλος, τόνισε ότι «οι συλλογές αυτές με την πληθώρα θεμάτων που καλύπτουν όσον αφορά την ιστορία της πόλης από τα μέσα του 19ου μέχρι τα μέσα του 20ού αιώνα, έχουν πολλούς κρυμμένους θησαυρούς για ιστορικούς, λογοτέχνες, ερευνητές και άλλους επιστήμονες».
Πηγή: Μ. Ριτζαλέου, Έθνος
Δεν υπάρχουν σχόλια