Ο «Άγιος Γεώργιος ο Δρακοκτόνος», ένα από τα δύο ξυλόγλυπτα της έκθεσης στο Βυζαντινό Μουσείο. Η έκθεση με τις θρησκευτικές εικόνες απ...
Ο «Άγιος Γεώργιος ο Δρακοκτόνος», ένα από τα δύο ξυλόγλυπτα της έκθεσης στο Βυζαντινό Μουσείο. |
Σε συνέχεια της εντυπωσιακής «Ανάληψης» του Ρουμπλιόφ, που φιλοξενείται στο μουσείο από τον περασμένο Ιούνιο, οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να δουν μοναδικά ζωγραφικά έργα θρησκευτικού περιεχομένου μετά την Άλωση της Κωνσταντινούπολης εώς τον 19ο αιώνα από σπουδαίους καλλιτέχνες, τον Dionisy με το έργο της «Σταύρωσης» του 1500 και τον Σιμόν Ουσάκοφ με την «Παναγία την Κυκκώτισσα» του 1668, έργο με το οποίο ο καλλιτέχνης εισήγαγε στοιχεία της δυτικοευρωπαϊκής ζωγραφικής στη ρωσική αγιογραφία, όπως αναφέρεται στο σημείωμα της έκθεσης. Το μεγάλο μέγεθος των έργων επιτρέπει στον επισκέπτη την παρατήρηση λεπτομερειών σε έργα όπως η «Φιλοξενία του Αβραάμ», η «Δευτέρα Παρουσία» με τη φιδίσια γλώσσα ενός δαίμονα να διατρέχει την εικόνα ή την εικόνα της Θεοτόκου «Απροσδόκητου Χαράς», στην οποία εικονίζονται πολυάριθμοι εικονογραφικοί τύποι της Παναγίας από εικόνες που στη Ρωσία λατρεύονται ως θαυματουργές και δημιουργούν ένα ενδιαφέρον οπτικό μωσαϊκό.
Συνολικά στην έκθεση φιλοξενούνται 14 φορητές εικόνες, δύο ξυλόγλυπτα, ένα ζεύγος βημοθύρων και μία σύνθεση τμήματος εικονοστασίου σε μικρή κλίμακα. Η σχέση της ρωσικής θρησκευτικής τέχνης με τη βυζαντινή παράδοση γίνεται εμφανής, ενώ παράλληλα αναδεικνύονται και τα σημεία στα οποία οι δύο τεχνοτροπίες διαφοροποιούνται. Δωρεάν ξεναγήσεις με το εισιτήριο της έκθεσης έχουν προγραμματιστεί για τη Δευτέρα 10, 17 και 24 Οκτωβρίου στις 6 μ.μ. και για την Πέμπτη 13 και 20 του μηνός στις 12 μ.μ.
Σακησ Ιωαννιδησ
Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, Βασ. Σοφίας 22. Διάρκεια έως τις 25 Οκτωβρίου.
Πηγή: Καθημερινή
Πηγή: Καθημερινή
Δεν υπάρχουν σχόλια