Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Αλυσοδεμένος σκελετός βρέθηκε σε ετρουσκική ταφή

Το άτομο ήταν δεμένο με τέτοιο τρόπο ώστε να μην μπορεί να περπατήσει εύκολα, υπονοώντας ότι πρόκειται για σκλάβο ή για κάποιο είδος βασ...

Αλυσοδεμένος σκελετός βρέθηκε σε ετρουσκική ταφή
Το άτομο ήταν δεμένο με τέτοιο τρόπο ώστε να μην μπορεί να περπατήσει εύκολα, υπονοώντας
ότι πρόκειται για σκλάβο ή για κάποιο είδος βασανιστηρίου.
Οι αρχαιολόγοι που σκάβουν στην κεντρική Τοσκάνη έφεραν στο φως μια σκοτεινή πλευρά των Ετρούσκων, ανακαλύπτοντας σκελετό, ηλικίας 2.500 ετών, που φέρει δεσμά στο λαιμό και στους αστραγάλους του. Η ανακάλυψη αυτή φαίνεται να είναι η πρώτη περίπτωση ετρουσκικής ταφής με αλυσοδεμένο άτομο. 


Η ασυνήθιστη ταφή βρέθηκε στην περιοχή Populonia, σε έναν μοναδικό ετρουσκικό οικισμό, χτισμένο ακριβώς πάνω στη θάλασσα. Εκεί, σε ένα απλό λάκκο σκαμμένο στο αμμώδες έδαφος κοντά στην παραλία Baratti, οι αρχαιολόγοι βρήκαν τον πλήρη σκελετό ενός άνδρα μεταξύ 20 και 30 ετών. Σχεδόν πέντε κιλά σιδήρου ήταν δεμένα στα πόδια του, ενώ ένα βαρύ σιδερένιο περιδέραιο ήταν τυλιγμένο γύρω από το λαιμό του.

«Πέθανε με δεσμά και θάφτηκε με σάβανο δεμένο στο σώμα του. Βρήκαμε μια μαύρη κηλίδα κάτω από το ύψος του αυχένα, πιθανότατα ό,τι απέμεινε από ένα ξύλινο αντικείμενο που πιθανόν συνδέεται με το σιδερένιο κολάρο», δήλωσε ο Giorgio Baratti, καθηγητής αρχαιολογίας στο πανεπιστήμιο του Μιλάνου.

Είναι πιθανό ο άτυχος άνδρας να έφερε ένα είδος συσκευής που τον έδενε από το κεφάλι μέχρι τα πόδια, κατασκευασμένη από ευπαθή υλικά όπως σχοινιά ή δέρμα. Ένα σιδερένιο δαχτυλίδι που βρέθηκε σε ένα από τα δάχτυλά του ίσως να αποτελούσε μέρος της συσκευής, η οποία είχε ως στόχο να τον εμποδίσει να περπατά με μεγάλα βήματα.

O Baratti πιστεύει ότι ο άνθρωπος ήταν πιθανότατα σκλάβος ή κάποιος που έπρεπε να υποστεί μια τελειωτική τιμωρία.

Ο σκλάβος μπορεί να χρησιμοποιήθηκε σε θαλάσσιες δραστηριότητες αλλά και στα ορυχεία σιδήρου στην περιοχή. Μεταξύ του 6ου και του 4ου αιώνα π.Χ., η Populonia ήταν το κέντρο της Μεσογείου για την επεξεργασία σιδήρου, κύρια πηγή του οποίου ήταν το νησί Elba.

«Αξίζει να σημειωθεί, ότι ήταν θαμμένος μέσα στη νεκρόπολη που διαθέτει κανονικές ταφές. Αυτό είναι κάτι που δεν θα περίμενε κανείς», είπε ο Baratti.

Παρά την έλλειψη κτερισμάτων, ο Baratti μπόρεσε να χρονολογήσει τον κρίκο στον 5ο αιώνα π.Χ.


Αλυσοδεμένος σκελετός βρέθηκε σε ετρουσκική ταφή
Τα δεσμά γύρω από τους αστραγάλους των ποδιών του σκελετού
«Ακριβώς πάνω από τον αλυσοδεμένο σκελετό, βρήκαμε τον τάφο γυναίκας που είχε θαφτεί με σκουλαρίκια και άλλα κτερίσματα που χρονολογούνται σαφέστατα στον 4ο αιώνα π.Χ. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας τουλάχιστον ένας αιώνας είχε περάσει πριν χτίσουν μια νέα νεκρόπολη», δήλωσε ο Baratti.

Η διαπίστωση αυτή αποκαλύπτει μια λιγότερο γνωστή πτυχή των Ετρούσκων, των οποίων η ακμή ξεκίνησε γύρω στο 900 π.Χ., και κυριάρχησε σε ένα μεγάλο μέρος της Ιταλίας για πέντε αιώνες. Ο ετρουσκικός πολιτισμός, γνωστός για την τέχνη, τη γεωργία, την μεταλλουργία και το εμπόριο, απορροφήθηκε από τη ρωμαϊκή αυτοκρατορία στο 300-100 π.Χ.

Η πλούσια διακόσμηση των τάφων τους αποδίδουν μια εικόνα εκλεκτικών ανθρώπων που αγαπούσαν την ζωή και διασκέδαζαν, σέβονταν τις γυναίκες, ανέπτυξαν γεωργικές μεθόδους όπως την παραγωγή κρασιού, έδειξαν στους Ρωμαίους πως να κατασκευάζουν δρόμους ενώ κατείχαν και την τέχνη της γραφής. Ο αλυσοδεμένος σκελετός φανερώνει μια σκοτεινή πλευρά που χαλάει την παραδοσιακή εικόνα των Ετρούσκων.

«Θα μπορούσαν ταυτόχρονα να είναι σκληροί»,  δήλωσε ο Baratti.

Ως παράδειγμα, περιέγραψε το ταφικό παιχνίδι Phersu, που απεικονίζεται σε τουλάχιστον τέσσερις τάφους στην Tarquinia, όπου ένας μασκοφόρος άνδρας, γνωστός με το όνομα Phersu κρατάει ένα σκύλο με λουρί. Όταν ο Phersu τραβάει το λουρί, ένα καρφί στο κολάρο του σκύλου πληγώνει το λαιμό του ζώου, εξοργίζοντας το, με αποτέλεσμα να επιτίθεται σε άνθρωπο. Πολλοί ερευνητές είναι πλέον πεπεισμένοι ότι οι Ετρούσκοι εκτελούσαν ανθρώπινες θυσίες. Οι ανασκαφές που πραγματοποιήθηκαν μεταξύ των ετών 1982 και 2005, αποκάλυψαν μακάβρια κατάλοιπα σε μνημειώδες ιερό χώρο της Tarquinia.

«Πολλά άτομα, συμπεριλαμβανομένων παιδιών, μιας γυναίκας και ενός ξένου άνδρα, αποκεφαλίστηκαν, διαμελίστηκαν και/ή κακοποιήθηκαν σωματικά», αναφέρει η ερευνήτρια Nancy Thomson de Grummond, καθηγήτρια Κλασικών Σπουδών στο Florida State University.

Σύμφωνα με τον Baratti, απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να κατανοήσουμε την ταφή με τον αλυσοδεμένο σκελετό. Ανάλυση, συμπεριλαμβανομένου και του DNA, θα μπορούσε να αποκαλύψει περισσότερα για το μυστηριώδες άτομο, αν είχε ασθένειες και αν ήταν ντόπιος ή ξένος.


Πηγή: The Archaeology News Network

Δεν υπάρχουν σχόλια