Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Στόχος, να ανοίξει το παλιό μουσείο

Πλούσια σε συμπεράσματα αλλά και σχέδια για το μέλλον ήταν η διημερίδα της Υπηρεσίας Συντηρήσεως Μνημείων Ακροπόλεως (ΥΣΜΑ) που διοργα...

Στόχος, να ανοίξει το παλιό μουσείο

Πλούσια σε συμπεράσματα αλλά και σχέδια για το μέλλον ήταν η διημερίδα της Υπηρεσίας Συντηρήσεως Μνημείων Ακροπόλεως (ΥΣΜΑ) που διοργανώθηκε στο Μουσείο της Ακρόπολης. Σε συνεργασία με την Επιτροπή Συντηρήσεως Μνημείων Ακροπόλεως (ΕΣΜΑ) έχουν μέλημα τη συντήρηση των Μνημείων στον Ιερό Βράχο.

Παρουσιάζοντας τον απολογισμό των προηγούμενων ετών, η διευθύντρια της ΥΣΜΑ, Βάσω Ελευθερίου είπε ότι μόνο στον Παρθενώνα κατέβηκαν 199 μέλη συνολικού βάρους 498 τόνων.

Συγκεκριμένα, από τη δυτική πλευρά, τα 117 μέλη ήταν 285 τόνων, τα δύο κομμάτια του υπέρθυρου από τον δυτικό τοίχο 23 τόνων και από τον βόρειο τοίχο τα 51 κομμάτια ήταν 140 τόνων. Μαζί με τις επεμβάσεις στα Προπύλαια, στο Νότιο Τείχος κ.α. διατέθηκαν 1,4 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 500.000 για μάρμαρο.

Οι δύο υπηρεσίες ζήτησαν 10 εκατ. ευρώ από το επόμενο ΕΣΠΑ –φαίνεται να διασφαλίζονται τα μισά– καθώς έχουν έτοιμες μελέτες που αφορούν κυρίως τον Παρθενώνα και τη δυτική πλευρά του, η οποία φέρει τις μεγαλύτερες φθορές.

Το παλαιό Μουσείο της Ακρόπολης, που είναι κλειστό από το 2009 και για το οποίο είχε προτείνει ο αείμνηστος Χαράλαμπος Μπούρας να γκρεμιστεί για να αποκατασταθεί ο Ιερός Βράχος, θα ξαναλειτουργήσει ως μουσειακός χώρος.

Θα αποκαταστηθεί με πόρους του νέου ΕΣΠΑ και θα ξανανοίξει ως σύγχρονο μουσείο που θα αφηγείται την ιστορία του Βράχου και των αναστηλώσεων των μνημείων της Ακρόπολης. Η διατήρηση και χρήση αυτού του κτηρίου (1.200 τ.μ.) που βρίσκεται από το 1874 στη σκιά του Παρθενώνα (έργο του Παναγιώτη Κάλκου) έχει προκαλέσει ποικίλες συζητήσεις. Ιδίως όταν τον Δεκέμβριο του 2012 δεν κηρύχθηκε διατηρητέο ως νεότερο μνημείο (από το ΚΑΣ και το ΚΣΝΜ) και παράλληλα κάποιοι καλόβλεπαν εκεί τη λειτουργία ενός μικρού καφενείου μαζί με το μουσείο.

Στην πρόσφατη διημερίδα της Υπηρεσίας Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης που έγινε στο νέο Μουσείο της Ακρόπολης, η έφορος Αρχαιοτήτων Αθηνών Ελένη Μπάνου, αναφερόμενη στο μελλοντικό προγραμματισμό των έργων του Βράχου, είπε ότι στο πλαίσιο του νέου ΕΣΠΑ, η Εφορεία της θα αναδείξει μαζί με την ΥΣΜΑ το παλιό Μουσείο της Ακρόπολης και τα γειτονικά κτήρια (εννοεί τα υπόγεια εργαστήρια συντήρησης αρχαίων, απέναντι από την είσοδο του μουσείου).

Στόχος, να ανοίξει το παλιό μουσείο

 Αυτό σημαίνει ότι θα υλοποιηθεί η εγκεκριμένη μελέτη από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων, η οποία προέβλεπε την παρουσίαση της ιστορίας του Βράχου όπως και του ίδιου του μουσείου. Στην ίδια μελέτη προβλέπεται η έκθεση κάποιων αρχιτεκτονικών μελών από τα διάσπαρτα που έχουν βρεθεί πέριξ του βράχου μετά το βομβαρδισμό του Παρθενώνα από τον Μοροζίνι. Θα εκτεθούν και φωτογραφίες από τη 40χρονη πορεία των αναστηλώσεων.

Τα εργαστήρια συντήρησης θα γίνουν σε ένα βαθμό επισκέψιμα προκειμένου το κοινό να βλέπει τον τρόπο και τις μεθόδους συντήρησης των αρχιτεκτονικών μελών που χρησιμοποιούνται για την αναστήλωση. Ο χώρος των εργαστηρίων ήταν πάντα κλειστός για τους μη έχοντες εργασία. Καταλαμβάνει 488 τ.μ., που μαζί με τα γραφεία (287 τ.μ.) και τις αποθήκες (306 τ.μ.) κοντεύει να συναγωνίζεται σε έκταση το ίδιο το μουσείο. Με τη νέα διαμόρφωση εξασφαλίζεται μεγαλύτερος αποθηκευτικός χώρος για το αρχαιολογικό υλικό που βρίσκεται εκτεθειμένο στο ύπαιθρο ή σε ακατάλληλες αποθήκες. Ετσι, μπορεί να ενοποιηθούν σύνολα κατακερματισμένα, όπως τα μέλη του Αρχαίου Ναού της Αθηνάς ή τα πώρινα αρχαϊκά αρχιτεκτονικά μέλη του.

Στα σχέδια της Εφορείας είναι να ξηλωθεί και το μεγάλο εργοταξιακό στέγαστρο, νότια του Παρθενώνα, έτσι ώστε να αποκαλυφθούν τα κατάλοιπα του Ιερού του Πανδίονος και τμήμα του μυκηναϊκού τείχους της Ακρόπολης.

Τη διημερίδα έκλεισε ο νέος πρόεδρος της ΕΣΜΑ Μανόλης Κορρές, ο οποίος, θυμίζοντας τα λόγια του αείμνηστου Χαράλαμπου Μπούρα, «Αυτά είναι κοινωνικά αγαθά, και εμάς μας τα εμπιστεύθηκαν», εξύμνησε το έργο των ανθρώπων που εργάζονται με αυταπάρνηση στην Ακρόπολη.

Όλοι ευχήθηκαν στο άμεσο μέλλον να γίνουν προσλήψεις τεχνιτών καθώς οι συμβάσεις των εκτάκτων έληξαν το 2015.


Πηγή: Β. Τζεβελέκου, Εφημερίδα των Συντακτών , Ν. Κοντράρου-Ρασσιά, EnetPress

Δεν υπάρχουν σχόλια