Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Έμεινε και χωρίς νερό το κτήμα Τατοΐου

Η κατάσταση των κτισμάτων και του δασικού χώρου είναι χειρότερη παρά ποτέ. Στην έκταση 42.000 στρεμμάτων δεν έχει γίνει καμία παρέμβαση α...

Έμεινε και χωρίς νερό το κτήμα Τατοΐου
Η κατάσταση των κτισμάτων και του δασικού χώρου είναι χειρότερη παρά ποτέ. Στην έκταση 42.000 στρεμμάτων δεν έχει γίνει καμία παρέμβαση από το 1967, με αποτέλεσμα τεράστια δέντρα να πέφτουν καταστρέφοντας κτίρια
Ακόμα χωρίς νερό είναι το πρώην βασιλικό κτήμα Τατοΐου, στο οποίο η φθορά και η εγκατάλειψη συνεχίζονται. 

Μια παρέμβαση που έγινε στο υδροδοτικό του σύστημα, παρουσίασε προβλήματα, με αποτέλεσμα να μη φτάνουν μέχρι την κατάφυτη αυτή περιοχή τα νερά από τις πηγές της Πάρνηθας από όπου αρδεύεται. Έτσι πέρασε ολόκληρο το καλοκαίρι, αλλά ο Σύλλογος Φίλων Τατοΐου αποφάσισε τότε να μην αποκαλύψει το πρόβλημα, ώστε «να μη μπουν ιδέες σε πυρομανείς», όπως είπε ο πρόεδρός του, Βασίλης Κουτσαβλής.

Η αστοχία δεν έχει διευθετηθεί και το νερό εξακολουθεί να χάνεται κάπου στον δρόμο. Ωστόσο ο Σύλλογος ζήτησε από το υπουργείο Πολιτισμού να διερευνηθεί αυτό το μείζον ζήτημα και να λυθεί, και εμφανίζεται συγκρατημένα αισιόδοξος. Αυτό μας ανέφερε κατά τη χθεσινή δημοσιογραφική ξενάγηση στο Τατόι ο κ. Κουτσαβλής. Ωστόσο για την τύχη του κτήματος υπάρχουν πολλές ανησυχίες και καμία αισιοδοξία. Όπως αναφέρθηκε, η κατάσταση των κτισμάτων και του δασικού χώρου είναι χειρότερη παρά ποτέ.

Σε όλη την έκταση των 42.000 στρεμμάτων δεν έχει γίνει απολύτως καμία παρέμβαση από το 1967, με αποτέλεσμα να αναπτύσσεται μεν ένα πανέμορφο δάσος, με λύκους, ελάφια και αγριογούρουνα, αλλά από την άλλη να πέφτουν τεράστια παλιά δέντρα καταστρέφοντας κτίρια. Μια λεύκα που έπεσε δίπλα στο φυλάκιο εισόδου, σταμάτησε προσωρινά την κυκλοφορία κοινού. Άλλο δέντρο έπεσε σε στέγη κτιρίου που μόλις είχε αναστηλωθεί, την κατέστρεψε και όλο το έργο επαναλήφθηκε.

Ειδικά στα 6.000 στρέμματα που έχουν κηρυχθεί ως ιστορικός τόπος, υπάρχουν πολλά κτίρια του πρώην ανακτόρου και των εμπορικών του δραστηριοτήτων, από τα οποία 29 έχουν κηρυχθεί διατηρητέα. Οι «Φίλοι» έχουν χρηματοδοτήσει τέσσερις μελέτες, εκ των οποίων μία εκτελείται αυτήν τη στιγμή: η αναστήλωση και συντήρηση του Βουτυροκομείου, ενός κτιρίου που ήταν σε χειρότερη κατάσταση από άλλα επίσης ερειπωμένα κτίρια. Επίσης, έχουν εκπονηθεί τρεις μελέτες από το υπουργείο Πολιτισμού. Πρέπει όμως να ξεκινήσει η εφαρμογή τους, αλλά και να εκπονηθούν νέες. Δεν υπάρχει περίπτωση να ενταχθεί οποιοδήποτε έργο στο ΕΣΠΑ, χωρίς ώριμες μελέτες, όπως τόνισε ο κ. Κουτσαβλής.

Διαφωνίες

Η δημιουργία μουσείου στο κεντρικό κτίριο του Ανακτόρου βρίσκει όλες τις πλευρές σύμφωνες, όπως και η δημιουργία «Καφέ» και πωλητηρίων. Όμως, έχει εμφανιστεί μια διελκυστίνδα ανάμεσα στα τέσσερα υπουργεία και τους λοιπούς επτά φορείς που έχουν υπό την ευθύνη τους το κτήμα, ως προς τις χρήσεις των κτιρίων. Ένα Προεδρικό Διάταγμα που δεν εφαρμόζεται, επειδή πρέπει να προηγηθούν περιβαλλοντικές και άλλες μελέτες, προβλέπει πολλά καφέ και εστιατόρια, χωρίς σεβασμό απέναντι στην ιστορικότητα των κτισμάτων.

Το υπουργείο Πολιτισμού σκέφτεται να κάνει έναν φορέα διαχείρισης, όπως από την πλευρά του πρότεινε χθες και ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης, που ήταν ανάμεσα στους προσκεκλημένους για την περιήγηση.

Σε αυτό συμφωνούν όλοι, αλλά τα υπουργεία δεν καταλήγουν. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καν μελέτη βιωσιμότητας εάν και εφόσον το Τατόι σε συνεργασία με κάποιους ιδιώτες λειτουργήσει ως κέντρο αναψυχής και ως (κρατικό) μουσείο. Γνωρίζουμε ότι απαιτούνται περί τα 110 εκατ. ευρώ, που είναι δύσκολο αλλά αναγκαίο να βρεθούν. Οι «Φίλοι», όπως και ο κ. Χατζηδάκης, ήταν κατηγορηματικοί: Ο ιστορικός αυτός χώρος μπορεί και πρέπει να πάρει τη μορφή που του αξίζει.


Πηγή: Αγγ. Κώττη, Έθνος
Φωτογραφίες: Χάρης Γκίκας

Δεν υπάρχουν σχόλια