Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Ιχνογραφώντας το πορτρέτο ενός τόπου...

«Το πρόσωπο ενός τόπου είναι οι άνθρωποί του» σημειώνει η έφορος Αρχαιοτήτων Ημαθίας Αγγελική Κοτταρίδη. Υπ' αυτό το πρίσμα και ε...

Ιχνογραφώντας το πορτρέτο ενός τόπου...

«Το πρόσωπο ενός τόπου είναι οι άνθρωποί του» σημειώνει η έφορος Αρχαιοτήτων Ημαθίας Αγγελική Κοτταρίδη. Υπ' αυτό το πρίσμα και επιχειρώντας να ιχνογραφήσει το σύχρονο πρόσωπο της Ημαθίας, και ταυτόχρονα να προβάλει το πρόσωπο ενός μουσείου που συνομιλεί με την εποχή του, τον τόπο και τους ανθρώπους του η Εφορεία Αρχαιοτήτων της περιοχής παρουσιάζει τη σπονδυλωτή περιοδική έκθεση ζωγραφικής «Πρόσωπο και Προσωπείο» που εγκαινιάστηκε προχθές  στο Βυζαντινό Μουσείο της Βέροιας.

Η σπονδυλωτή έκθεση «Πρόσωπα και Προσωπεία», που αρθρώνεται χρονικά σε δύο περιόδους και εξελίσσεται σε εικαστική περφόρμανς, αναζητά την ετερότητα του Εγώ καλώντας τους επισκέπτες της να δουν και να αναγνωρίσουν τα πρόσωπα και τα προσωπεία των ανθρώπων που συνθέτουν το πρόσωπο ενός τόπου. Αναζητώντας τους δρόμους στους οποίους μπορούν να συναντηθούν και να συνομιλήσουν το Εγώ και το Άλλο, αλλά και τις συνθήκες υπό τις οποίες το «πρόσωπο» γίνεται προσωπείο«, μετενσαρκώνεται σε άλλο πρόσωπο ή υποδύεται ρόλους, η καλλιτεχνική ομάδα »Εμείς οι άλλοι«, που αποτελείται από δεκαέξι σύγχρονους καλλιτέχνες που ζουν στην Ημαθία, συναντιούνται μέσα από διαφορετικές κινηματικές επιρροές, τεχνικές, τρόπους και αυστηρά προσωπικούς δρόμους, σε μια κοινή »άσκηση" πάνω στην ετερότητα του Εγώ, με έργα που δημιούργησαν και εκθέτουν για πρώτη φορά, ειδικά για τη συγκεκριμένη έκθεση.

«Πιστεύοντας ότι ο ναός της μνήμης και της τέχνης, το Μουσείο, πρέπει να διατηρεί διαρκή συνομιλία με τη ζώσα έκφραση του χώρου όπου βρίσκεται, αποφασίσαμε να δώσουμε βήμα στους καλλιτέχνες της Ημαθίας να δηλώσουν την παρουσία τους και να μιλήσουν μέσα από το έργο τους» σημειώνει η Αγγελική Κοτταρίδη στον κατάλογο της έκθεσης, η οποία έρχεται παράλληλα να τιμήσει «μια μακρά παράδοση που, χωρίς διακοπή, σε αυτή την αρχαία κοιτίδα δίνει λαμπρά όσο και μοναδικά δείγματα της τέχνης της ζωγραφικής ξεκινώντας από τις συγκλονιστικές επιφάνειες των θεών και την «αποθέωση» των βασιλέων στους τάφους των Τημενιδών των Αιγών, τις μυστικές συναντήσεις στην άλλη όχθη και τους κήπους του επέκεινα της Μίεζας, για να περάσει στις υποσχέσεις του χριστιανικού παράδεισου, τον βίο του ενανθρωπίσαντος Θεού και τις απειράριθμες εικόνες αγιοθέντων ανθρώπων της Βέροιας, η ζωγραφική του παρόντος κερδίζει επάξια την δυνατότητα να είναι παρούσα ως ο νεότατος, το μέλλον υποσχόμενος, κρίκος στην αλυσίδα της διαχρονίας».

Ιχνογραφώντας το πορτρέτο ενός τόπου...

Στην έκθεση συμμετέχουν οι εικαστικοί που συμμετέχουν είναι οι Κατερίνα Αναστασίου, Παύλος Κακιρδάκης, Δημήτρης Κουκούδης, Χάρης Κουρουζίδης, Μαρία Κουτσιμανή, Νίκος Μαραντίδης, Θοδωρής Μαυρίδης, Χριστίνα Παπαϊωάννου, Θανάσης Σαμούκας, Αναστασία Σπυρίδου, Αντώνης Στεφανόπουλος, Ιωάννα Στεφανοπούλου, Κωνσταντίνα Τσόλη, Φωτεινή Χαμιδιελή, Γιάννης Χατζηγεωργίου και Απόστολος Χολέβας, ενώ την επιμέλειά της υπογράφει ο Γιώργος Λιόλιος.

Μετά την περιοδική εικαστική έκθεση «Κοινός Τόπος» με θέμα την ανθρώπινη κινητικότητα και διεθνείς συμμετοχές που περιόδευσε στην Ελλάδα και φιλοξενήθηκε στη Βέροια αλλά και με τη φιλοξενία ποιητικών διαλόγων, το Βυζαντινό Μουσείο της πόλης φιλοδοξεί να αναδειχτεί σε βήμα καλλιτεχνικού λόγου. Άλλωστε μέσα από τις περιοδικές εκθέσεις και ένα εκτενές πρόγραμμα εκπαιδευτικών δράσεων το Βυζαντινό Μουσείο είδε την επισκεψιμότητά του να αυξάνεται κατά 131% μέσα στη διετία 2013-2015.

Η έκθεση «Πρόσωπο ή Προσωπείο» εντάσσεται στο πλαίσιο του κύκλου «Αναζητώντας τη Βέροια», που ξεκίνησε ήδη στις 16 Δεκεμβρίου με την επιστημονική ημερίδα «Η οθωμανική Βέροια: από τον μύθο στην ιστορία» στο αμφιθέατρο του νέου κτηρίου του Πολυκεντρικού Μουσείου των Αιγών, συνεχίστηκε με την επιστημονική ημερίδα «Η οθωμανική Βέροια: από τον μύθο στην ιστορία» στο αμφιθέατρο του νέου κτηρίου του Πολυκεντρικού Μουσείου των Αιγών ανοίγοντας την επιστημονική συζήτηση και αποτίμηση μιας σχετικά άγνωστης περιόδου της ιστορίας της πόλης έτσι όπως προκύπτει μέσα και από τα νέα ευρήματα που προέκυψαν από τα μεγάλα έργα ΕΣΠΑ στην Παλιά Μητρόπολη, τον Άγιο Πατάπιο, την Οθωμανική συνοικία.

Ο κύκλος θα συνεχιστεί σε όλη τη διάρκεια της επόμενης χρονιάς με εκδηλώσεις, εκθέσεις, επιστημονικές ημερίδες, συναντήσεις και εκδόσεις, όπως θα συνεχιστούν τα εκπαιδευτικά προγράμματα σε όλα τα μουσεία της Βέροιας, το Βυζαντινό, το Αρχαιολογικό και το Μουσείο Βασιλικών Τάφων των Αιγών. Κάπως έτσι ιχνογραφείται το πρόσωπο μιας διαφορετικής αντίληψης για την αρχαιολογία, η οποία ανοίγει διόδους διαλόγου της πολιτιστικής κληρονομιάς με τη σύγχρονη τέχνη και την κοινωνία.


Πηγή: Αυγή , Αγγ. Κοτταρίδη

Δεν υπάρχουν σχόλια