Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Η Βρετανία επιστρέφει αρχαίο ανάγλυφο στην Αίγυπτο

Στην πρεσβεία της Αιγύπτου στο Λονδίνο βρίσκεται ασβεστολιθικό ανάγλυφο που είχε κλαπεί από το ναό του βασίλισσας Χατσεπσούτ στο Λούξορ,...

Επιστροφή αρχαίου αναγλύφου στην Αίγυπτο από την Βρετανία

Στην πρεσβεία της Αιγύπτου στο Λονδίνο βρίσκεται ασβεστολιθικό ανάγλυφο που είχε κλαπεί από το ναό του βασίλισσας Χατσεπσούτ στο Λούξορ, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου.

Ο Shaaban Abdel Gawad, γενικός επόπτης του Τμήματος Επαναπατρισμού Αρχαιοτήτων του αιγυπτιακού υπουργείου, αναφέρει σε δήλωσή του την επιστροφή του ασβεστολιθικού αναγλύφου στην Αίγυπτο κατόπιν συνεργασίας με το Υπουργείο Εξωτερικών και το Βρετανικό Μουσείο, μετά τις αποδείξεις ότι αποτελεί προϊόν αρχαιοκαπηλίας. Η επιστροφή του αρχαίου έργου είναι «πολύ σημαντική», καθώς θα βοηθήσει στο έργα αποκατάστασης που πραγματοποιούνται σήμερα από την πολωνική αρχαιολογική αποστολή στην περιοχή.

Το ανάγλυφο, το οποίο είναι λαξευμένο σε ασβεστόλιθο και φέρει χαραγμένα ιερογλυφικά σύμβολα, είχε κλαπεί από το ναό το 1975 και μεταφέρθηκε λαθραία εκτός Αιγύπτου. Είχε διατεθεί προς πώληση σε αίθουσα δημοπρασιών της Ισπανίας όπου ένας Βρετανός έμπορος αρχαιοτήτων το αγόρασε.

Πέρυσι, αξιωματούχοι των ΗΠΑ επέστρεψαν δεκάδες παράνομα λαθραία αρχαία αντικείμενα στην Αίγυπτο, συμπεριλαμβανομένου μιας αιγυπτιακής σαρκοφάγου.


Δεν υπάρχουν σχόλια