Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Ιρακινοί αρχαιολόγοι εκπαιδεύονται στο Βρετανικό Μουσείο

Την ώρα που οι ιρακινές δυνάμεις μάχονται για την ανακατάληψη της Μοσούλης από το Ισλαμικό Κράτος, στο Βρετανικό Μουσείο του Λονδίνου,...

Ιρακινοί αρχαιολόγοι εκπαιδεύονται στο Βρετανικό Μουσείο

Την ώρα που οι ιρακινές δυνάμεις μάχονται για την ανακατάληψη της Μοσούλης από το Ισλαμικό Κράτος, στο Βρετανικό Μουσείο του Λονδίνου, αρχαιολόγοι προετοιμάζονται για μια άλλη μάχη.

Τη διάσωση της πολιτιστικής κληρονομιάς της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης του Ιράκ.

Το Βρετανικό Μουσείο εκπαιδεύει εδώ και ένα χρόνο Ιρακινούς ειδικούς στις τελευταίες τεχνολογίες προκειμένου να διατηρήσουν και να καταγράψουν καλύτερα την πολιτιστική κληρονομιά της χώρας τους.

«Όταν η πόλη απελευθερωθεί, θα υπάρξει ένα τεράστιο σχέδιο ανοικοδόμησης του Μουσείου της Μοσούλης», οι προ-ισλαμικοί θησαυροί του οποίου έχουν λεηλατηθεί, εξήγησε ο Σεμπάστιαν Ρέι του προγράμματος εκπαίδευσης του Βρετανικού Μουσείου.

Ιρακινοί αρχαιολόγοι εκπαιδεύονται στο Βρετανικό Μουσείο

«Ένας από τους συμμετέχοντες στο πρόγραμμά μας θα είναι ο πρώτος αρχαιολόγος που θα εισέλθει στο μουσείο για να εκτιμήσει τις ζημιές», πρόσθεσε ο Ρέι, την ώρα που οι ιρακινές δυνάμεις ξεκίνησαν την Κυριακή μια επιχείρηση για την ανακατάληψη της δυτικής Μοσούλης, αφού έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους το ανατολικό τμήμα της χώρας.

Το πρόγραμμα, που αναμένεται να διαρκέσει 50 χρόνια, έχει στόχο να εκπαιδεύσει 50 Ιρακινούς ειδικούς για την ημέρα που οι αρχαιολογικοί χώροι της Μοσούλης θα έχουν απελευθερωθεί, εξηγεί ο διευθυντής του Τζόναθαν Ταμπ.

«Θέλαμε να κάνουμε κάτι εποικοδομητικό μπροστά σε κάποιες από τις πιο φρικτές καταστροφές των οποίων γίναμε μάρτυρες», υπογράμμισε ο Ταντ αναφερόμενος στη λεηλασία από τους τζιχαντιστές πολλών αρχαιολογικών χώρων.

Ιρακινοί αρχαιολόγοι εκπαιδεύονται στο Βρετανικό Μουσείο

Στο Ιράκ, τη Συρία και το Μαλί πολλοί αρχαιολογικοί χώροι που ανήκουν στα μνημεία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco έχουν γίνει στόχος λεηλασιών και καταστροφών από τζιχαντιστές, όπως μαυσωλεία στο Τιμπουκτού και ναοί στην Παλμύρα.

Το πρόγραμμα του Βρετανικού Μουσείου, που ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2016, εκπαιδεύει Ιρακινούς αρχαιολόγους για ένα εξάμηνο, το οποίο μοιράζεται σε τρεις μήνες στο Λονδίνο και τρεις ακόμη στο Ιράκ.

Το Βρετανικό Μουσείο εδώ και καιρό συμμετέχει στις προσπάθειες διάσωσης των αρχαιολογικών θησαυρών του Ιράκ. 

Ήδη από το 2003 είχε προειδοποιήσει για τη λεηλασία της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας και το 2005 είχε καταγγείλει τις ζημιές που είχε υποστεί η αρχαία πόλη της Βαβυλωνίας καθώς αμερικανικά και πολωνικά στρατεύματα την είχαν μετατρέψει σε στρατόπεδο.


Πηγή: iefimerida, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια