Η λεγόμενη "Τσιγγάνα" στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ψηφιδωτών του Ζεύγματος Από τη μέρα που ανακαλύφθηκε το διάσημο ψηφιδωτό της ...
Η λεγόμενη "Τσιγγάνα" στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ψηφιδωτών του Ζεύγματος |
Το ψηφιδωτό είναι ένα από τα διασημότερα έργα που εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ψηφιδωτών στο Ζεύγμα, ένα μουσείο έκτασης 30.000 τετραγωνικών μέτρων, το οποίο έχει προσελκύσει επισκέπτες από όλο τον κόσμο από τότε που άνοιξε το 2011. Τα κομμένα μαλλιά της "Τσιγγάνας", τα προεξέχοντα ζυγωματικά και τα μάτια της έχουν γίνει το πρόσωπο του Gaziantep από τότε που ανακαλύφθηκε στην αρχαία πόλη.
Ο δήμος του Gaziantep προσπάθησε να επαναλάβει την προσπάθεια επιστροφής των κομματιών που λείπουν, καθώς έχουν κλαπεί και πουληθεί από αρχαιοκάπηλους. Τα κλεμμένα κομμάτια βρίσκονται επί του παρόντος στην Αμερική στο Κέντρο Τεχνών Wolfe του Ohio Bowling Green State University.
Ο δήμος σκοπεύει να ανακτήσει τα χαμένα μέρη του ψηφιδωτού και έτσι να συμβάλει στην αύξηση του τουρισμού της πόλης. Η δήμαρχος Fatma Şahin εξήγησε ότι το Μουσείο Ψηφιδωτών του Ζεύγματος είναι το εντυπωσιακότερο μουσείο του κόσμου στο τομέα του.
"Το πανεπιστήμιο της περιοχής μου δήλωσε ότι είναι σε θέση να βοηθήσει στην επιτάχυνση της διαδικασίας", δήλωσε η Şahin. "Πρέπει επίσης να μας στείλουν πίσω τα κλεμμένα κομμάτια σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Από τη μία πλευρά, έχουμε να κάνουμε με τη νομική διάσταση, ενώ από την άλλη υπάρχει το θέμα του αμοιβαίου διαλόγου", συνέχισε.
"Ο Demet Sabanci και η ομάδα του έχουν έρθει σε επαφή με το πανεπιστήμιο μέσω του ONE Association. Έχουν ξεκινήσει έρευνα σχετικά με τα κομμάτια που πρέπει να επιστραφούν στην Τουρκία. Ξεκινήσαμε επίσης τις απαραίτητες γραφειοκρατικές εργασίες σύμφωνα με αυτά που ορίζει το διεθνές δίκαιο", πρόσθεσε η Şahin.
Η αρχαία πόλη του Ζεύγματος ιδρύθηκε από έναν από τους στρατηγούς του Μεγάλου Αλεξάνδρου το 300 π.Χ. και κατακτήθηκε από τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία το 64 μ.Χ. Είναι γνωστή για τον πλούτο των αρχαίων ελληνικών ψηφιδωτών, τοιχογραφιών και αντικειμένων.
Δεν υπάρχουν σχόλια