Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

20 χρόνια καθυστέρησης για το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Σπάρτης

Νέο δελτίο τύπου από το  Σωματείο Φίλων Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Σπάρτης.

20 χρόνια καθυστέρησης για το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Σπάρτης

Νέο δελτίο τύπου από το Σωματείο Φίλων Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Σπάρτης.

Επανειλημμένα στο παρελθόν με δελτία τύπου είχαμε τονίσει ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου δεν έθετε ως προτεραιότητα του περιφερειακού προγράμματος τη χρηματοδότηση της μελέτης του νέου μουσείου, παρά τις περί του αντιθέτου και, όπως αποδεικνύεται, έωλες διαβεβαιώσεις του περιφερειάρχη κ. Πέτρου Τατούλη και της αντιπεριφερειάρχη κ. Αδαμαντίας Τζανετέα και γι’ αυτό η παράκαμψη της Περιφέρειας και η χρηματοδότηση της μελέτης από το υπουργείο Οικονομικών μάς δημιουργεί αίσθημα ασφάλειας για την υλοποίηση του έργου.

Η παραπάνω απόφαση αποδεικνύει περίτρανα ότι, όταν η κοινωνία ενώνεται, κινητοποιείται και διεκδικεί, το αποτέλεσμα είναι πάντα θετικό! Γι’ αυτό θα πρέπει να εκφράσουμε την πλήρη ικανοποίησή μας πρώτα προς τους 40 φορείς της πόλης και του νομού που από τις αρχές του 2016 στάθηκαν σταθερά και ανεπηρέαστα δίπλα μας σε όλη την προσπάθεια διεκδίκησης, προς τους 1500 σπαρτιάτες που υπέγραψαν την επιστολή προς τον πρωθυπουργό και προς την υπουργό Πολιτισμού & Αθλητισμού, με την οποία ζητούσαμε την άμεση προώθηση του έργου, προς τους βουλευτές κ. Σταύρο Αραχωβίτη και κ. Αθανάσιο Δαβάκη, που κινητοποιήθηκαν άμεσα και αποτελεσματικά και που στήριξαν έμπρακτα το αίτημα της πόλης μας και του φορέα Φίλοι του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Σπάρτης προς το περιφερειακό συμβούλιο Πελοποννήσου, που έκανε την υπέρβασή του και ζήτησε την ένταξη του έργου στο Εθνικό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, διότι με αυτήν την απόφαση-αίτηση αποδέχθηκε έμμεσα πλην σαφώς την αδυναμία (;) της Περιφέρειας να χρηματοδοτήσει το έργο και θέλησε να σταματήσει την επί 6 χρόνια χρονοτριβή της για την υλοποίηση της μελέτης.

Βεβαίως εκφράζουμε τις ευχαριστίες μας προς το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης για τη χρηματοδότηση της μελέτης και προς την κυβέρνηση για την προτεραιότητα που έδωσε στο αίτημα της λακωνικής και σπαρτιατικής κοινωνίας.

Είκοσι χρόνια καθυστέρησης είναι πολλά για ένα έργο που με την υλοποίησή του μπορεί να αποτελέσει σταθμό στα αναπτυξιακά δεδομένα της Λακωνίας, της Περιφέρειας Πελοποννήσου και της Ελλάδας, μιας και η Σπάρτη αποτελεί «βαρύ» όπλο για τον ελληνικό τουρισμό, αλλά και για τη διαφύλαξη της ιστορικής μας κληρονομιάς.

Άποψή μας είναι ότι το υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού πρέπει να αναλάβει αποκλειστικά και ως κύριος του έργου, διότι μόνον αυτό έχει την επαγγελματική επάρκεια και το στελεχιακό δυναμικό και γνωρίζει πώς θα υλοποιήσει μια τέτοια μελέτη με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα. Πρέπει να τελειώσουν οι ερασιτεχνισμοί και τα ψέματα, που αποδείχθηκε ότι αποτελούσαν κανόνα τα τελευταία έξι χρόνια, κατά τα οποία άλλοι θεσμοί ασχολήθηκαν αναποτελεσματικά με το θέμα της μελέτης του νέου αρχαιολογικού μουσείου. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να περιμένουμε άλλα τέσσερα χρόνια για τη μελέτη του μουσείου, επειδή κάποιοι δεν γνωρίζουν πώς πρέπει να λειτουργήσουν. Σύμβουλοι, επιτροπές επί επιτροπών και πολλά ψέματα και υπεκφυγές είναι μια αποτυχημένη συνταγή για τα μεγάλα έργα, που απαιτούν επαγγελματισμό, γνώσεις, συνέπεια, επιτάχυνση και κυρίως αίσθημα ευθύνης.

Η ολοκλήρωση της μελέτης το συντομότερο δυνατόν υπό την αυστηρή επίβλεψη και καθοδήγηση του υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού, και με γρήγορες διαδικασίες τις οποίες δικαιούμαστε μετά από είκοσι χρόνια καθυστέρησης, θα αποτελέσει για τους Φίλους του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Σπάρτης τον άμεσο επόμενο στόχο, για να τελειώσουμε με τη μελέτη και για να μπορέσει να ενταχθεί το μεγάλο έργο του κτιρίου και της έκθεσης του νέου αρχαιολογικού μουσείου στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και στο ΕΣΠΑ 2014-2020. Είναι απολύτως βέβαιο ότι προλαβαίνουμε να εντάξουμε στο ΕΣΠΑ 2014-2020 και το έργο του νέου μουσείου, αν υπάρξει η πολιτική βούληση και η επιτάχυνση των διαδικασιών!

Δεν θα σταματήσουμε την προσπάθεια μέχρι να αποκτήσει η πόλη μας αυτά που δικαιούται!!!

Σωματείο Φίλων Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Σπάρτης

Πηγή: FlyNews

Δεν υπάρχουν σχόλια