Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Στο φως του φεγγαριού

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής σε συνεργασία με τον Δήμο Μαραθώνος και την Επιτροπή Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής του Δ...

Στο φως του φεγγαριού

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής σε συνεργασία με τον Δήμο Μαραθώνος και την Επιτροπή Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής του Δήμου σας προσκαλούν στην εκδήλωση «Στο φως του φεγγαριού», η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Ιερό των Αιγυπτίων Θεών, στον αρχαιολογικό χώρο της Μπρέξιζας (Μικρό Έλος), την Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου στις 18:30. 

Θα πραγματοποιηθεί ξενάγηση από αρχαιολόγους της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής. Θα ακολουθήσει, κοντά στην είσοδο του αρχαιολογικού χώρου, μουσική εκδήλωση με μελωδίες μεγάλων Ελλήνων συνθετών από μουσικό σχήμα των Μανόλη Ανδρουλιδάκη, Βασίλη Γισδάκη και Αγάθη Κοσκινά.

Οι αρχαιότητες στην περιοχή του Μικρού Έλους (Μπρέξιζα) είχαν επισημανθεί από παλαιούς περιηγητές, οι οποίοι αναφέρουν την θέση με το όνομα Νησί. Σε σχέδιο του Γάλλου πρόξενου στην Αθήνα L.S. Fauvel αποτυπώθηκαν το 1792 τα αρχαία ερείπια πάνω σε μία νησίδα απομονωμένη από τη στεριά με διώρυγα. Οι ανασκαφές αποκάλυψαν εκτεταμένο συγκρότημα ιερού αφιερωμένου σε Αιγύπτιους θεούς και πολυτελούς λουτρού (βαλανείου), καθώς και τη μεγάλη ελλειψοειδή δεξαμενή νοτιότερα.

Στο φως του φεγγαριού

Το συγκρότημα ίδρυσε ο Ηρώδης Αττικός περίπου το 160 μ.Χ. Ο μεγάλος ρήτορας και σοφιστής επέλεξε τον Μαραθώνα για την ίδρυση του ιερού γιατί ήταν ο τόπος καταγωγής και διαμονής του. Πιθανόν το συγκρότημα να βρισκόταν μέσα στα όρια του κτήματος που κατείχε στην περιοχή. Προφανώς πρόκειται για το «ιερό του Κανώπου», όπως το αναφέρει ο Φιλόστρατος (2ος – 3ος αι. μ.Χ.), συγγραφέας της βιογραφίας του Ηρώδη. Φαίνεται ότι για την ίδρυσή του ο Ηρώδης μιμήθηκε τον αυτοκράτορα Αδριανό, ο οποίος είχε ανεγείρει Σαραπείο σε τεχνητή νησίδα στην έπαυλή του στο Tivoli, έξω από τη Ρώμη, αντιγράφοντας το Σαραπείο που βρισκόταν στην πόλη Κάνωπο, στο Δέλτα του Νείλου.

Είσοδος ελεύθερη.

Σημείο συνάντησης: Η είσοδος του αρχαιολογικού χώρου στο τέρμα της παραλιακής οδού Νηρέως Νέας Μάκρης. Προτείνεται η στάθμευση των οχημάτων κατά μήκος της παραλίας Νέας Μάκρης - Μαραθώνος και η προσέλευση στον αρχαιολογικό χώρο πεζή.

Σημείωση: Οι διαδρομές των επισκεπτών στον αρχαιολογικό χώρο δεν εξυπηρετούν ΑμΕΑ.

Απαραίτητα: Κλειστά παπούτσια, μακρύ παντελόνι, νερό, αντικωνωπικό.

Τηλέφωνα επικοινωνίας για το κοινό
22940-55155 (Αρχαιολογικό Μουσείο Μαραθώνα, Ιωάννη Κλεφτάκη), 210-3213122, εσωτ. 102 (Λαμπρινή Σίσκου), 697-1994920 (Πέλλη Φωτιάδη, για την ημέρα της εκδήλωσης)

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: efaanat@culture.gr

Περισσότερες πληροφορίες για τον αρχαιολογικό χώρο.

Πληροφορίες για την εκδήλωση.


Πηγή: Δελτίο Τύπου


Δεν υπάρχουν σχόλια