Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Απομεινάρια νεολιθικού οικισμού στο Μπιλετσίκ της Βιθυνίας, την αρχαιοελληνική Λινόη

Μια σειρά από κεραμικά αντικείμενα και λίθινα εργαλεία που εντοπίστηκαν κατά τις ανασκαφές στα βορειοδυτικά της επαρχίας Μπιλετσίκ, ...


Απομεινάρια νεολιθικού οικισμού στο Μπιλετσίκ της Βιθυνίας, την αρχαιοελληνική Λινόη

Μια σειρά από κεραμικά αντικείμενα και λίθινα εργαλεία που εντοπίστηκαν κατά τις ανασκαφές στα βορειοδυτικά της επαρχίας Μπιλετσίκ, προδίδουν την ύπαρξη των πρώτων γεωργικών κοινοτήτων στην περιοχή, υποστήριξε ο επικεφαλής των ανασκαφών, αναπληρωτής καθηγητής Ντενίζ Σάρι.

Όλα τα ευρήματα έχουν τα χαρακτηριστικά της νεολιθικής εποχής, πρόσθεσε ο Σάρι. Η ιστορία του Μπιλετσίκ, πρόκειται για την αρχαιοελληνική πόλη Λινόη, πάει πλέον πίσω στα 8.500 χρόνια!

Τα εργαλεία που εντοπίστηκαν αποκαλύπτουν τη λειτουργία των πρώτων αγροτικών κοινοτήτων που προσιδιάζει με αυτή των κοινοτήτων που ζούσαν γύρω από την Κωνσταντινούπολη, κατά τη νεολιθική εποχή. Προκύπτει μάλιστα ότι ήταν διαφορετικός ο τρόπος λειτουργίας των ανθρώπων από το Βορρά στο Νότο του Μπιλετσίκ.

Η αξιολόγηση των ευρημάτων βρίσκεται σε εξέλιξη, με την προσδοκία ότι θα αποκαλύψουν πότε εγκαταστάθηκαν οι ιδιοκτήτες τους στην περιοχή, και ποιες ήταν οι βασικές λειτουργίες της κοινότητας.

Το Μπιλετσίκ είναι σήμερα μια κωμόπολη στη βορειοδυτική Τουρκία, πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας. Πρόκειται για την αρχαιοελληνική Λινόη και τη βυζαντινή Βηλοκώμα. Πριν από τη ρωμαϊκή κατάκτηση η περιοχή ανήκε στην ηγεμονία της Βιθυνίας.


Πηγή: Pontos News

Δεν υπάρχουν σχόλια