Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Μια «ιερή» συμμαχία για τη διάσωση της ιδιαίτερης ομορφιάς της Σαντορίνης

Ο Νίκος Ζώρζος, ο δήμαρχος που αγαπά τον πολιτισμό και την αρχαιολογία. Το Ακρωτήρι κλείνει εφέτος 50 χρόνια ζωής, έχοντας εισφέρει γνώ...


Μια «ιερή» συμμαχία για τη διάσωση της ιδιαίτερης ομορφιάς της Σαντορίνης
Ο Νίκος Ζώρζος, ο δήμαρχος που αγαπά τον πολιτισμό και την αρχαιολογία. Το Ακρωτήρι κλείνει εφέτος 50 χρόνια ζωής, έχοντας εισφέρει γνώση για το προϊστορικό παρελθόν.
Μια ξεχωριστή επέτειο εόρτασε η Σαντορίνη στο Μουσείο της Ακρόπολης σε μια εκδήλωση με πολλούς ομιλητές που άρθρωσαν μήνυμα συστράτευσης για την προστασία της ιδιαίτερης ομορφιάς της. 

Πέρασαν 50 χρόνια από τότε που ο αείμνηστος αρχαιολόγος Σπυρίδων Μαρινάτος επέλεξε ένα σημείο για δοκιμαστικές ανασκαφικές τομές, πιστεύοντας ότι θα του έδινε όλες τις απαντήσεις για την καταστροφή του Μινωικού πολιτισμού. Αντ’ αυτού ανακάλυψε τον εντυπωσιακότερο και καλύτερα διατηρημένο προϊστορικό οικισμό στον κόσμο, το Ακρωτήρι. Δεν ήταν μονάχα τα τριώροφα κτίριά του που μαρτυρούσαν το υψηλότατο επίπεδο διαβίωσης, μα οι εξαιρετικής τέχνης τοιχογραφίες που διαφήμισαν τον ελληνικό πολιτισμό στα πέρατα της γης.

Με αφορμή το πέρας αυτών των 50 ετών που μεταμόρφωσαν τη Σαντορίνη από έναν τόπο φτωχό με κατοίκους που ήξεραν κυριολεκτικά να στύβουν την πέτρα για να επιβιώσουν, σε έναν από τους πιο περιζήτητους ταξιδιωτικούς προορισμούς διεθνώς, ο δήμαρχος Νίκος Ζώρζος θέλησε χθες να ευχαριστήσει μία σειρά από ανθρώπους που εργάζονται για την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς του νησιού αλλά και για τη δημιουργία ενός νέου αφηγήματος για το μέλλον του. Ζητούμενο είναι ένα ολιστικό σχέδιο ανάπτυξης που θα συγκροτηθεί στη βάση μιας μακρύτερης τουριστικής περιόδου, θα πατήσει στην αξιοποίηση – περισσότερο και λιγότερο– γνωστών πολιτιστικών μνημείων, θα σεβαστεί τον υπάρχοντα οικιστικό ιστό που απειλείται από την παράνομη δόμηση και θα βάλει φραγμούς στην ανεξέλεγκτη τουριστική κίνηση.

Στο πλευρό του τάχθηκε ο ανασκαφέας του Ακρωτηρίου Χρίστος Ντούμας που διαδέχθηκε τον Μαρινάτο το 1974, υποστηρίζοντας ότι όλα αυτά τα χρόνια που έχει συνυπάρξει με πολλούς δημοτικούς άρχοντες, ο Ζώρζος είναι ο μόνος που έχει δείξει τέτοια έγνοια για την αρχαιολογία, αντιμετωπίζοντάς την ως ένα πυλώνα της αειφόρου ανάπτυξης. Ο έφορος αρχαιοτήτων Κυκλάδων Δημήτρης Αθανασούλης πήρε τη σκυτάλη λέγοντας πως η Σαντορίνη έχει πολλά άλλα μνημεία από διαφορετικές εποχές που χρήζουν ανάδειξης. Εξήρε την «αυτοσυγκράτηση» που έδειξε ο Χρίστος Ντούμας, ο οποίος δεν έδωσε έμφαση στη συνέχεια των ανασκαφών, όσο στη συντήρηση και μελέτη των αντικειμένων που ήδη είχαν βγει από το χώμα.

Από τη «συμμαχία» δεν θα μπορούσαν να λείπουν και ο Σταύρος Μπένος και το «Διάζωμα» που βρήκαν χορηγούς με σκοπό να εκπονηθούν ειδικές μελέτες έτσι ώστε να είναι υλοποιήσιμο το προαναφερθέν σχέδιο. Μία εξ αυτών λ.χ. αφορά το δίκτυο μεταφορών της Σαντορίνης και την πρόσβαση των τουριστών στα μνημεία. Από κοντά και ο κολοσσός τεχνολογίας Google με επικεφαλής στην Ελλάδα τον Γρ. Ζαριφόπουλο. Η εταιρεία εκπαίδευσε επιχειρηματίες του τουρισμού να βελτιώσουν τις ψηφιακές τους υπηρεσίες, ενώ ταυτόχρονα μέσω της Google Earth αναδεικνύει ένα διαφορετικό προφίλ του νησιού. Να λοιπόν ένας απολογισμός που μπορεί να γίνει μανιφέστο για το μέλλον και τον οποίον προσυπογράφουμε όλοι.

Πηγή: Μ. Πουρναρά, Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια