Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Κατέρρευσε ολοσχερώς το Θεογέφυρο στη Ζίτσα

Το μεσημέρι της Πέμπτης κατέρρευσε ολοσχερώς το μοναδικό Θεογέφυρο στη Ζίτσα Ιωαννίνων. Το γεφύρι αυτό αποτελούσε μοναδικό μνημείο της...


Το μεσημέρι της Πέμπτης κατέρρευσε ολοσχερώς το μοναδικό Θεογέφυρο στη Ζίτσα Ιωαννίνων. Το γεφύρι αυτό αποτελούσε μοναδικό μνημείο της φύσης, καθώς ήταν φυσικά σχηματισμένο και δεν ήταν κατασκευασμένο από τον άνθρωπο.

Το Θεογέφυρο ήταν ένα τοξωτό πέτρινο γεφύρι με πλάτος 3 με 4 μέτρα και ύψος 20 μέτρα.

Σύμφωνα με την τοπική παράδοση, κάποια γυναίκα άφησε το νεογέννητο παιδί της και διέσχισε το ποτάμι, μέσω ξύλινης γέφυρας για να επισκεφτεί κοντινό μοναστήρι. Τότε, ξέσπασε καταιγίδα, ο ποταμός φούσκωσε και παρέσυρε την ξύλινη γέφυρα. Η γυναίκα παρακάλεσε τον Θεό να τη βοηθήσει να επιστρέψει εγκαίρως στο παιδί της για να το ταΐσει. Ξαφνικά, τα νερά υποχώρησαν και σχηματίστηκε γεφύρι, το οποίο ονομάστηκε από τους ντόπιους «γεφύρι του Θεού».

Σύμφωνα με έναν άλλο θρύλο, ένας βράχος αποκολλήθηκε ύστερα από σεισμό και σφήνωσε στο πιο στενό σημείο της χαράδρας, με αποτέλεσμα να σχηματιστεί το πέτρινο γεφύρι.

Από κάτω του έρεε ο ορμητικός Καλαμάς, ο μεγαλύτερος ποταμός της Ηπείρου με μήκος 115 χιλιόμετρα. Η κατάρρευση έγινε αντιληπτή από τους κατοίκους και αμέσως έσπευσε κλιμάκιο μηχανικών της Περιφέρειας Ηπείρου, κλιμάκιο της Πολιτικής Προστασίας καθώς και του Δήμου Ζίτσας. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, το γεφύρι κατέρρευσε λόγω στη διάβρωση από τις μεγάλες ποσότητες νερού που δέχτηκε ο ποταμός Καλαμάς.


Κατέρρευσε ολοσχερώς το Θεογέφυρο στη Ζίτσα

Παράλληλα, εξετάζεται και η λήψη μέτρων, καθώς είναι ορατός ο κίνδυνος και για την γέφυρα τύπου μπέλει που βρίσκεται δίπλα στο Θεογέφυρο, αλλά και για την εκκλησία του Αγίου Νικολάου που βρίσκεται σε μικρή απόσταση.

Δείτε πως ήταν το Θεογέφυρο από λήψη με drone από την ομάδα up drones:



Πηγή: Pontos News, News247

Δεν υπάρχουν σχόλια