Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Έφυγε από τη ζωή η Ζακλίν Καραγιώργη

Σε ηλικία 86 ετών έφυγε από τη ζωή το Σάββατο η ελληνίστρια συγγραφέας, ερευνήτρια και αρχαιολόγος Ζακλίν Καραγιώργη- Ζιράρ. 

Έφυγε από τη ζωή η Ζακλίν Καραγιώργη

Σε ηλικία 86 ετών έφυγε από τη ζωή το Σάββατο η ελληνίστρια συγγραφέας, ερευνήτρια και αρχαιολόγος Ζακλίν Καραγιώργη- Ζιράρ. 

Υπήρξε μια διαπρεπής καθηγήτρια, μίας αρχαιολόγος διεθνούς εμβέλειας με βαθιά κλασική ανθρωπιστική παιδεία. Παροιμιώδες ήταν το πάθος της για τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό, πράγμα που την οδήγησε στην έρευνα για την Αφροδίτη. Η ερευνητική της της δράση βασίστηκε σε όσο γίνεται πιο αμερόληπτη εξερεύνηση, η οποία μπορεί να απογοήτευσε, όπως σημείωνε, την κοινή πίστη σε μια όμορφη και ελληνικότατη θεά, αλλά συνέτεινε σε μια πιο σωστή θεώρηση της ιστορίας του νησιού.

Από το 1953 ως το 1992 δίδαξε τη γαλλική γλώσσα και τη λογοτεχνία της σε πολυάριθμους μαθητές. Ήταν νυμφευμένη από το 1953 με τον καθηγητή Βάσο Καραγιώργη, πρωτοπόρο Κύπριο αρχαιολόγο και πρώην διευθυντή του Τμήματος Αρχαιοτήτων με τον οποίο απέκτησε δύο παιδιά, την Κλειώ, (1956), μουσειολóγο στο Μουσείου του Λούβρου στο Παρίσι και τον Ανδρέα, (1958), καθηγητή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών στο Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Η Ζ. Καταγιώργη γεννήθηκε στις 3 Ιουλίου 1932 στο Σεντ- Ετιέν της Γαλλίας από γονείς δασκάλους. Πραγματοποίησε τις σπουδές της στο Πανεπιστήμιο της Λυών, από όπου έλαβε κατά σειρά, τους τίτλους Licence-es-Lettres classiques και Certificat d’archéologie (1949-1952), Diplôme d’Études Supérieures en Philologie (1953) και Doctorat en histoire des religions anciennes (1975), (Διδακτορική διατριβή στην ιστορία των αρχαίων θρησκειών με θέμα «Η Μεγάλη Θεά της Κύπρου και η λατρεία της στην εικονογραφία από τη Νεολιθική εποχήως τον 6ον αιώνα π.Χ.»).

Κατά τη διάρκεια της μακράς και πολύπλευρης επαγγελματικής της σταδιοδρομίας, διετέλεσε καθηγήτρια γαλλικής στα ελληνικά εκπαιδευτήρια (1963-1986), σύμβουλος στα ελληνικά εκπαιδευτήρια για τη διδασκαλία της γαλλικής, αποσπασμένη από το Γαλλικό Μορφωτικό Κέντρο (1965-1972) και βοηθός μορφωτικός ακόλουθος στο Γαλλικό Μορφωτικό Κέντρο Κύπρου (1986-1992). Συνεργάστηκε, επίσης, με τον Κυπριακό Οργανισμό Τουρισμού για την πολιτιστική διαδρομή της Αφροδίτης (2002-2005).

Της απονεμήθηκαν τιμητικές διακρίσεις όπως: Chevalier de l’Ordre National du Mérite (1977), Officier de l’Ordre National du Mérite (1991), Officier dans l’Ordre des Palmes Académiques (1994), Commandeur dans l’Ordre des Palmes Académiques (2008), Chevalier de la Légion d’Honneur(2012). Βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών (2008) για το βιβλίο «Κύπρις. Η Αφροδίτη της Κύπρου». Συνεργάστηκε με διάφορους καθηγητές για τη συγγραφή και την έκδοση των μεθόδων διδασκαλίας της γαλλικής γλώσσας (Je parle francais 1-5 και Passeport pour la France 1- 3). Είχε εκπονήσει ερευνητικές εργασίες για την κυπριακή αρχαιολογία, έδωσε διαλέξεις και δημοσίευσε άρθρα σε περιοδικά στον τομέα της Αρχαιολογίας. 

Το 2015 αναγορεύτηκε επίτημη διδάκτορας της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου. 

Είναι τεράστιος ο κατάλογος με τα δημοσιευμένα έργα της. Διετέλεσε, επίσης, επιστημονική σύμβουλος για το ντοκιμαντέρ του Σταύρου Παπαγεωργίου (Tetraktys Films), «Η Μεγάλη Θεά της Κύπρου» (2014).


Δεν υπάρχουν σχόλια