Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Επιστρέφουν από τις ΗΠΑ στην Τουρκία 12 μοναδικά ψηφιδωτά της αρχαίας πόλης Ζεύγμα

Πίσω στο μουσείο της αρχαίας πόλης του Ζεύγματος, το οποίο βρίσκεται στην πόλη Γκαζίαντεπ στη νοτιοανατολική Τουρκία, 180 χλμ. ανατο...


Επιστρέφουν από τις ΗΠΑ στην Τουρκία 12 μοναδικά ψηφιδωτά της αρχαίας πόλης Ζεύγμα

Πίσω στο μουσείο της αρχαίας πόλης του Ζεύγματος, το οποίο βρίσκεται στην πόλη Γκαζίαντεπ στη νοτιοανατολική Τουρκία, 180 χλμ. ανατολικά των Αδάνων, θα επιστρέψουν σύντομα δώδεκα μοναδικής ομορφιάς ψηφιδωτά.

Τα έργα αυτά, αποτέλεσμα λαθρανασκαφής, φυγαδεύτηκαν στο εξωτερικό και το 1965 πουλήθηκαν στο Πανεπιστήμιο Bowling Green των ΗΠΑ έναντι 35.000 δολαρίων, από τον διακινητή αρχαιοτήτων Πίτερ Μαρκς.

Η συμφωνία επαναπατρισμού υπεγράφη τη Δευτέρα στο γενικό προξενείο της Τουρκίας στο Σικάγο.

Ελάχιστα είναι τα έγγραφα που υπάρχουν σχετικά με την πώλησή τους, αλλά τα ντοκουμέντα δείχνουν ότι αγοράστηκαν ήδη συντηρημένα, κατόπιν εισήγησης του μέλους της Σχολής Χιού Μπράντλεϊ, με τη σύμφωνη γνώμη του τότε προέδρου του εκπαιδευτικού ιδρύματος. Αρκετά χρόνια μετά την αγορά τους, το 2012, τοποθετήθηκαν στο δάπεδο του νεοσύστατου Κέντρου Τεχνών του πανεπιστημίου, κάτω από προστατευτικό γυαλί.

Επιστρέφουν από τις ΗΠΑ στην Τουρκία 12 μοναδικά ψηφιδωτά της αρχαίας πόλης Ζεύγμα
Τα ψηφιδωτά στο δάπεδο του Κέντρου Τεχνών του
Πανεπιστημίου Bowling Green των ΗΠΑ
Για να εξακριβωθεί το από πού προέρχονται τα ψηφιδωτά ζητήθηκε η γνώμη ειδικών, καθώς αρχικά δεν ήταν σίγουρο αν ανήκουν στην πόλη Ζεύγμα ή αν είναι από ανασκαφή στην Αντιόχεια. Μέχρι στιγμής δεν είναι γνωστό πού βρίσκονται άλλα κομμάτια που οι λαθρανασκαφείς φυγάδευσαν στο εξωτερικό.

Η αρχαία πόλη Ζεύγμα ανήκε στο βασίλειο των Σελευκιδών και είναι γνωστή για τα αριστουργηματικά ψηφιδωτά και τις τοιχογραφίες που έχουν αναπαραστάσεις από τα ομηρικά έπη και σκηνές της ελληνικής μυθολογίας. Οι πρώτες επίσημες ανασκαφικές έρευνες στην περιοχή έγιναν το 1917 από τον Τόμας Έντουαρντ Λόρενς και συνεχίστηκαν το 1970 από τον Τζον Βάγκνερ. Από το 1990 οι έρευνες συνεχίστηκαν με εντατικούς ρυθμούς, λόγω της ανόδου της στάθμης του νερού.


Πηγή: PontosNews

Δεν υπάρχουν σχόλια