Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Κρήτη: Τουρκική επιγραφή στην βασιλική του Αγίου Μάρκου

Τουρκική επιγραφή βρέθηκε στην Βασιλική του Αγίου Μάρκου στο Ηράκλειο, γραμμένη πάνω σε μαρμαρόγλυφη πλάκα, η οποία βρισκόταν «κρυμμ...


Κρήτη: Τουρκική επιγραφή στην βασιλική του Αγίου Μάρκου

Τουρκική επιγραφή βρέθηκε στην Βασιλική του Αγίου Μάρκου στο Ηράκλειο, γραμμένη πάνω σε μαρμαρόγλυφη πλάκα, η οποία βρισκόταν «κρυμμένη» πίσω από μια αποθήκη.   

Είναι ένα σημαντικό τεκμήριο, που συνδέεται άμεσα με την ιστορία της Βασιλικής του Αγίου Μάρκου, το οποίο σε πρόσφατες εργασίες αναστήλωσης του μνημείου ήρθε στο φως.   

Πρόκειται για μια τουρκική επιγραφή που περιλαμβάνει ευχαριστίες προς τον Δεφτεδάρ Πασά, που επιμελήθηκε την αναστήλωση του τότε τζαμιού, μετά την καταστροφή του από σεισμό και φέρει την χρονολογία 1811-12 (1226 - έτος Εγίρας).   

Κρήτη: Τουρκική επιγραφή στην βασιλική του Αγίου Μάρκου

Κρήτη: Τουρκική επιγραφή στην βασιλική του Αγίου Μάρκου

Ο Δήμος Ηρακλείου την μετέφρασε και σε συνεργασία με την αρμόδια Αρχαιολογική Υπηρεσία θα προχωρήσει άμεσα στην ανάδειξή της. 

Η Βασιλική του Αγίου Μάρκου κατασκευάστηκε τον 13ο αιώνα από τους Ενετούς. Επί τουρκοκρατίας μετατράπηκε σε τζαμί, το Ντεφτερντάρ τζαμί, από τον Ντεφτερντάρ Αχμέτ πασά, δηλαδή τον υπεύθυνο των οικονομικών. Οι Τούρκοι γκρέμισαν το κωδωνοστάσιο, το οποίο ήταν αντίγραφο του κωδωνοστασίου του Αγίου Μάρκου της Βενετίας, και ύψωσαν στη θέση του μιναρέ. Ο μιναρές δεν είχε καλύτερη τύχη, καθώς  μετά την απελευθέρωση του νησιού γκρεμίστηκε από τους κατοίκους του Ηρακλείου στην προσπάθειά τους να σβήσουν τις δυσάρεστες μνήμες και τα σύμβολα της τούρκικης κατοχής.

Πηγή: CretaPost, PontosNews

Δεν υπάρχουν σχόλια