Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Ανάδειξη και φωτισμός της εισόδου του Κάστρου Καλαμάτας

Την υλοποίηση της μελέτης για την ανάδειξη και τον φωτισμό της εισόδου του Κάστρου Καλαμάτας, που εκπονήθηκε από την Εφορεία Αρχαιοτήτ...

Ανάδειξη και φωτισμός της εισόδου του Κάστρου Καλαμάτας

Την υλοποίηση της μελέτης για την ανάδειξη και τον φωτισμό της εισόδου του Κάστρου Καλαμάτας, που εκπονήθηκε από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας περιλαμβάνει το έργο, που θα γίνει με τη χρηματοδότηση των 150.000 ευρώ, που εξασφαλίστηκε.

Επιπλέον στο πλαίσιο του έργου θα εκπονηθεί η μελέτη για τον φωτισμό των υπολοίπων τμημάτων των τειχών του μνημείου και για την πρόσβαση ΑΜΕΑ.

Σκοπός του έργου είναι η ανάπλαση του ενιαίου πλέον (μετά την κατεδάφιση του ελαιοτριβείου πρώην ιδιοκτησίας Σπυρίδη) περιβάλλοντος χώρου της πύλης του Κάστρου και των τειχών της νοτιοανατολικής πλευράς του εξωτερικού περιβόλου και η εκ νέου διαμόρφωση της πρόσβασης σ’ αυτό. Οι επεμβάσεις θα γίνουν με στόχο τη διευκόλυνση της εισόδου στο μνημείο, την αναβάθμιση του χαρακτήρα του και την αναψυχή των επισκεπτών. Μεταξύ άλλων προτείνεται και η κατασκευή ενός μικρού χώρου με έδρανα, στον οποίο θα λαμβάνουν χώρα διαλέξεις και παρουσιάσεις, στο πλαίσιο εκπαιδευτικών προγραμμάτων, καθώς και διάφορες παραστάσεις, εκδηλώσεις κ.λπ.

Η εξυγίανση των τειχών και η ανάδειξη και ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου της πύλης και των τειχών της Ν.Α. πλευράς του εξωτερικού περιβόλου αποκαθιστά το φρουριακό χαρακτήρα του Κάστρου και αναβαθμίζει αισθητικά το μνημείο και την ευρύτερη περιοχή του. Ο φωτισμός θα συμβάλει στην ανάδειξη των αρχιτεκτονικών ιδιαιτεροτήτων της οχύρωσης, στη δημιουργία εμβληματικών εικόνων ορατών στον πολεοδομικό ιστό της πόλης, αλλά και στη νέα είσοδο προς αυτήν, που διαμορφώθηκε μετά την ολοκλήρωση της νέας περιφερειακής οδού.

Το Κάστρο δεσπόζει σε λόφο που υψώνεται απότομα στη βόρεια πλευρά της πόλης και αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της. Ο συγκεκριμένος λόφος έχει εξαιρετικά στρατηγική σημασία, καθώς αφενός εποπτεύει την εύφορη μεσσηνιακή πεδιάδα και αφετέρου ελέγχει τα ορεινά περάσματα του Ταϋγέτου προς τη λακωνική ενδοχώρα. Επάνω και γύρω από τον λόφο, σύμφωνα με νεότερες απόψεις, προσδιορίζεται και η θέση της πόλης των αρχαίων Φαρών. Το Κάστρο στη σημερινή του μορφή ανάγεται στην περίοδο της Φραγκοκρατίας (13ος αι.), ενώ έχει δεχθεί επεμβάσεις και ενισχύσεις τόσο από τους Ενετούς (τέλη 17ου αι.) όσο και από τους Οθωμανούς. Την επίπεδη κορυφή του περιτρέχει κατά τον άξονα Β-Ν το τείχος του εσωτερικού περιβόλου, ενώ μία δεύτερη ευρύτερη αμυντική γραμμή αναπτύσσεται στην ευπρόσβλητη ανατολική του πλευρά. Η πορεία του τείχους των δύο οχυρωματικών περιβόλων ακολουθεί τη φυσική διαμόρφωση του εδάφους. Τα τείχη είναι κατακόρυφα και δεν σώζονται οι επάλξεις. Στη ΒΑ γωνία του εσωτερικού περιβόλου, στο πιο απόκρημνο σημείο του λόφου, είναι κτισμένος ο οχυρός πύργος - καταφύγιο.


Δεν υπάρχουν σχόλια