Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Η συμβολή της μαρμαροτεχνίας στην αναστήλωση των μνημείων

Με την έκθεση φωτογραφίας «Σμίλη και μνήμη. Η συμβολή της μαρμαροτεχνίας στην αναστήλωση των μνημείων» συμμετέχουν η Επιτροπή Συντηρ...


Η συμβολή της μαρμαροτεχνίας στην αναστήλωση των μνημείων

Με την έκθεση φωτογραφίας «Σμίλη και μνήμη. Η συμβολή της μαρμαροτεχνίας στην αναστήλωση των μνημείων» συμμετέχουν η Επιτροπή Συντηρήσεως Μνημείων Ακροπόλεως (ΕΣΜΑ), η Υπηρεσία Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης (ΥΣΜΑ) και η Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς (ΔΙ.ΝΕ.ΠΟ.Κ.) στον εορτασμό του Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018. 

Πρώτος σταθμός της έκθεσης, που θα περιοδεύσει στην Ελλάδα, θα είναι, μετά από πρόσκληση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κέρκυρας, το Λατινικό Παρεκκλήσιο, στο Παλαιό Φρούριο Κέρκυρας. Τα εγκαίνια έγιναν την Παρασκευή 6 Ιουλίου, στις 8 το βράδυ. Στην έκθεση, που θα διαρκέσει έως τις 30 Ιουλίου, παρουσιάζεται αρχειακό υλικό από το έργο αποκατάστασης των μνημείων της Ακρόπολης, με κεντρικό θεματικό άξονα τη συμβολή του ανθρώπινου παράγοντα στο αναστηλωτικό έργο.

Καθώς τα έργα βαίνουν προς ολοκλήρωση, όλο και περισσότερο το βλέμμα στρέφεται στο αρχείο που έχει συγκροτηθεί μετά από συστηματική και λεπτομερή καταγραφή των καθημερινών εργασιών στο εργοτάξιο. Οι αριθμοί είναι καθηλωτικοί: περισσότερα από 300.000 τεκμήρια φυλάσσονται σήμερα στο αρχείο της ΥΣΜΑ και είναι προσβάσιμα στους μελετητές.

Η συμβολή της μαρμαροτεχνίας στην αναστήλωση των μνημείων


Η συμβολή της μαρμαροτεχνίας στην αναστήλωση των μνημείων

Η συμβολή της μαρμαροτεχνίας στην αναστήλωση των μνημείων

Η συμβολή της μαρμαροτεχνίας στην αναστήλωση των μνημείων

Το πλούσιο αυτό απόθεμα γνώσης μπορεί κανείς να προσεγγίσει με πολλούς τρόπους, από διαφορετική οπτική γωνία. Έναν ιδιαίτερο τρόπο προσέγγισης επιχειρεί η έκθεση «Σμίλη και μνήμη. Η συμβολή της μαρμαροτεχνίας στην αναστήλωση των μνημείων» φωτίζοντας την καθημερινή ζωή στο εργοτάξιο.

Η έκθεση επιχειρεί να απαντήσει σε μια σειρά ερωτημάτων: Ποια είναι η συμβολή των μαρμαροτεχνιτών στα έργα αναστήλωσης και ποιος ο βαθμός εμπλοκής τους στο εγχείρημα; Ποια είναι τα συναισθήματα εκείνα που βιώνουν και μοιράζονται στη διάρκεια των επεμβάσεων;  Πώς οργανώνεται και λειτουργεί η κοινότητα των μαρμαροτεχνιτών μέσα από τη συνεργασία, την ανταλλαγή γνώσης και εμπειρίας, τη σχόλη;

Παράλληλα, η έκθεση συμβάλει στην προβολή της μαρμαροτεχνίας ως άυλου πολιτιστικού αγαθού στην ανάδειξη των έργων των μαστόρων της παράδοσης, της πολιτισμικής εμπειρίας, των συλλογικών σχέσεων και μνημών στο πλαίσιο των οποίων η τέχνη αυτή μεταδίδεται αιώνες τώρα από γενιά σε γενιά.

Το 2013, η Τηνιακή Μαρμαροτεχνία εγγράφηκε στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας και το 2015 στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας της Unesco. Η έκθεση θα φιλοξενηθεί από το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς, το φθινόπωρο στη Θεσσαλονίκη και την Άνοιξη του 2019 στην Τήνο.


1 σχόλιο