HIDE_BLOG

Gradient Skin

Gradient_Skin

Τελευταια Νεα:

latest

Το αρχαιότερο ψωμί ανακαλύφθηκε στην Ιορδανία

Λίθινη κατασκευή που περιλαμβάνει μια εστία όπου εντοπίστηκαν καμένα κομμάτια ψωμιού, τα οποία χρονολογούνται 14.000 χρόνια πριν. Την ...

Το αρχαιότερο ψωμί ανακαλύφθηκε στην Ιορδανία
Λίθινη κατασκευή που περιλαμβάνει μια εστία όπου εντοπίστηκαν καμένα κομμάτια ψωμιού, τα οποία χρονολογούνται 14.000 χρόνια πριν.
Την παλαιότερη εκδοχή του ψωμιού, που χρονολογείται πριν από 14.000 χρόνια, ανακάλυψαν επιστήμονες σε ανασκαφή. 

Το ψωμί αυτό είχε τη γεύση που έχουν ψωμιά από πολύσπορες ποικιλίες, επισημαίνουν οι ειδικοί. Οι πρόγονοί μας πιθανώς χρησιμοποιούσαν το ψωμί για να το γεμίσουν με κρέας. Έτσι, δεν μπορούμε να αποκλείσουμε ότι, εκτός από το αρχαιότερο ψωμί, ήταν και το αρχαιότερο σάντουιτς. Το εύρημα, από τη Μαύρη Έρημο της Ιορδανίας, τοποθετεί τα πρώτα ίχνη του ψωμιού κατά 5.000 χρόνια νωρίτερα από ό,τι πιστεύαμε μέχρι σήμερα.

Το αρχαιότερο ψωμί ανακαλύφθηκε στην Ιορδανία
Ένα κομμάτι απολιθωμένου ψωμιού 14.400 ετών, διαστάσεων περίπου 2 χιλιοστών. Παρατηρείτε τις φυσαλίδες από το ζύμωμα.
Το αρχαιότερο ψωμί ανακαλύφθηκε στην Ιορδανία
Οι προϊστορικοί άνθρωποι στη Shubayqa έχτισαν στερεά λίθινα σπίτια πριν από 14.000 χρόνια και άρχισαν να φτιάχνουν ψωμί
Οι αρτοποιοί της Εποχής του Λίθου έφτιαχναν αλεύρι από άγριο σιτάρι και κριθάρι, το αναμείγνυαν με ρίζες άγριων φυτών, προσέθεταν νερό και το έψηναν. «Αυτό είναι το αρχαιότερο στοιχείο που διαθέτουμε για αυτό που θα μπορούσαμε να αποκαλέσουμε κουζίνα, καθώς πρόκειται για ένα ανάμεικτο διατροφικό προϊόν», εξηγεί ο καθηγητής Ντόριαν Φούλερ του University College London. Το ψωμί για μεγάλο χρονικό διάστημα ήταν βασικό είδος της διατροφής μας. Αλλά λίγα είναι γνωστά για την προέλευση της παρασκευής του.

Μέχρι σήμερα, τα παλαιότερα ίχνη ψωμιού έχουν εντοπιστεί στην Τουρκία – πρόκειται για ευρήματα που χρονολογούνται 9.000 χρόνια πριν. Οι επιστήμονες ανακάλυψαν δύο κτίρια, καθένα από τα οποία διέθετε μια μεγάλη λίθινη κυκλική εστία, στην οποία βρέθηκαν ίχνη καμένου ψωμιού. Tα δείγματα αναλύθηκαν μικροσκοπικά και αποκαλύφθηκαν ίχνη άλεσης, κοσκινίσματος και ζυμώματος.

Το αρχαιότερο ψωμί ανακαλύφθηκε στην Ιορδανία
Θραύσμα από πέτρα λείανσης ή αγγείο: κάποιος έφτιαχνε αλεύρι στη Shubayqa της Ιορδανίας, χιλιάδες χρόνια πριν την άσκηση της γεωργίας

Το αρχαιότερο ψωμί ανακαλύφθηκε στην Ιορδανία
Οι ανασκαφές που βρίσκονται σε εξέλιξη στη νεολιθική περιοχή Shubayqa στην Μαύρη Έρημο της Ιορδανίας, είναι αρκετά πλούσια σε ευρήματα.
Η δρ Αμάια Αραντζ - Οτέγκουι, του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης, η οποία ανακάλυψε τα ίχνη του ψωμιού επισημαίνει ότι ήταν το τελευταίο πράγμα που περίμενε να βρει στον τόπο της ανασκαφής. «Το ψωμί είναι ένα ισχυρός κρίκος ανάμεσα στην παρελθοντική και στη σημερινή κουλτούρα του φαγητού. Μας ενώνει με τους προϊστορικούς προγόνους μας». Το ψωμί παρασκευαζόταν σε πολλά και διαφορετικά στάδια, ανάμεσα στα οποία «η άλεση των σιτηρών, έτσι ώστε να παραχθεί λεπτό αλεύρι, η ανάμειξη του αλευριού με το νερό, ώστε να γίνει η ζύμη, και στη συνέχεια το ψήσιμο της ζύμης πάνω στη ζεστή τέφρα μιας εστίας ή πάνω σε ζεστές πέτρες», εξηγεί η δρ Αμάια Αραντζ- Οτέγκουι.

Οι άνθρωποι που ζούσαν στην περιοχή εκείνη την εποχή ήταν τροφοσυλλέκτες και κυνηγοί. Κυνηγούσαν γαζέλες και παγίδευαν μικρότερα ζώα, όπως λαγούς και πουλιά. Επίσης, συνέλεγαν καρπούς, φρούτα και άγρια σιτηρά.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, το ψωμί παρασκευαζόταν όταν οι άνθρωποι συγκεντρώνονταν για κάποια γιορτή. Αυτό συνέβαινε πριν από την έλευση της γεωργίας, οπότε οι πρόγονοί μας άρχισαν να καλλιεργούν σιτηρά και να έχουν ζώα. «Η σημασία αυτού του ψωμιού είναι πως δείχνει ότι κατέβαλαν προσπάθεια να φτιάξουν φαγητό που έχει διαφορετικά υλικά», δήλωσε ο καθηγητής Φούλερ. «Έτσι, η εκτέλεση κάποιας μορφής συνταγής υποδεικνύει ότι το ψωμί διαδραμάτιζε κάποιον ειδικό ρόλο. Αυτό, με τη σειρά του, υποδεικνύει ένα πιθανό κίνητρο, γιατί οι άνθρωποι αποφάσισαν να “εξημερώσουν” το σιτάρι και το κριθάρι, γιατί ήταν είδη που είχαν τη δική τους ξεχωριστή θέση όσον αφορά στα ειδικά φαγητά».

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι το ψωμί παρήχθη για πρώτη φορά όταν οι άνθρωποι άρχισαν να συγκεντρώνονται για περιστάσεις όπως μια γιορτή. Αυτό συνέβη πριν την εμφάνιση της γεωργίας και της κτηνοτροφίας.

Αυτό δημιουργεί την ενδιαφέρουσα πιθανότητα η καλλιέργεια σιτηρών για ψωμί να ήταν η κινητήρια δύναμη πίσω από τη γεωργία.

«Η σημασία της ανακάλυψης αυτού του ψωμιού είναι ότι δείχνει μια επιπλέον προσπάθεια για την παρασκευή τροφίμων με μείγμα υλικών. Επίσης δείχνει ότι το ψωμί έπαιζε κάποιο ρόλο σε ειδικές κοινωνικές περιστάσεις. Αυτό με τη σειρά του υποδηλώνει ένα από τα πιθανά κίνητρα για το γιατί οι άνθρωποι αργότερα επέλεξαν να καλλιεργήσουν συστηματικά το σιτάρι και το κριθάρι, επειδή ήταν είδη που είχαν ήδη ιδιαίτερη θέση μεταξύ των τροφίμων», σημειώνει ο καθηγητής Φουλλερ.

Οι ερευνητές προσπάθησαν να αναπαράγουν τη συνταγή στο εργαστήριο και εξηγούν ότι το μείγμα των κόκκων έδωσε στο ψωμί μια γεύση καρυδιού, όπως και τα σημερινά πολύσπορα ψωμιά.

Δείτε εδώ την επιστημονική δημοσίευση.


Δεν υπάρχουν σχόλια