Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Αρχαιολογικό Μουσείο Πύργου: Ένα διαμάντι με περιθώρια περαιτέρω βελτίωσης

Το πάλαι ποτέ κτήριο της δημοτικής αγοράς ή Αρχαιολογικό Μουσείο Πύργου, όπως είναι γνωστό σήμερα, αποτελεί αναμφισβήτητα το πιο σημ...


Αρχαιολογικό Μουσείο Πύργου: Ένα διαμάντι με περιθώρια περαιτέρω βελτίωσης

Το πάλαι ποτέ κτήριο της δημοτικής αγοράς ή Αρχαιολογικό Μουσείο Πύργου, όπως είναι γνωστό σήμερα, αποτελεί αναμφισβήτητα το πιο σημαντικό διατηρητέο κτίριο της πόλης. 

Χτίστηκε από τον αρχιτέκτονα Ερνέστο Τσίλλερ γύρω στο 1890 και καταλαμβάνει ένα ολόκληρο οικοδομικό τετράγωνο. Η δομή όλου του κτιρίου, η ποικιλία των στοιχείων, η ισορροπία μεταξύ της λιτής γεωμετρικότητας των κλασικών τμημάτων και των αναγεννησιακών προστώων και τοξοστοιχιών, κάνει το έργο αυτό ένα από τα πιο αξιόλογα κτίρια.

Αρχαιολογικό Μουσείο Πύργου: Ένα διαμάντι με περιθώρια περαιτέρω βελτίωσης

Μέχρι τη δεκαετία του 1960,το κτήριο χρησιμοποιούταν ως αγορά, ενώ μετά από ανακαίνιση και μετατροπή σε μουσείο, άνοιξε τις πύλες του το καλοκαίρι του 2013. Έκτοτε, μεγάλος ντόρος έχει δημιουργηθεί μέχρι και αυτή τη στιγμή γύρω από την ανάδειξη του και την ελάχιστη ανάπτυξη της περιοχής στην οποία βρίσκεται.

Αρχαιολογικό Μουσείο Πύργου: Ένα διαμάντι με περιθώρια περαιτέρω βελτίωσης

Πολιτικοί μηχανικοί και αρχιτέκτονες καταθέτουν την προσωπική τους άποψη, σύμφωνα και με τις μελέτες που έχουν πραγματοποιήσει εδώ και χρόνια για την περιοχή αυτή, ενώ εργαζόμενοι του μουσείου, γνωρίζοντας την κατάσταση της περιοχής, αναζητούν από τους υπεύθυνους φορείς βοήθεια για την περαιτέρω βελτίωση και ανάδειξη του ιστορικού κτηρίου.

Αρχαιολογικό Μουσείο Πύργου: Ένα διαμάντι με περιθώρια περαιτέρω βελτίωσης

Απόψεις για την περιοχή του Μουσείου

Η συγκεκριμένη περιοχή, έχει υπάρξει εδώ και χρόνια σημείο μελέτης για αρχιτέκτονες και πολιτικούς μηχανικούς. Είναι μια τοποθεσία που χρειάζεται να αναδειχθεί και γι’ αυτό εδώ και χρόνια έχουν πραγματοποιηθεί αρκετές μελέτες για την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής.Πολιτικοί μηχανικοί και αρχιτέκτονες, δίνουν τη δική τους οπτική στο ζήτημα.

Παναγιώτης Μουσταφέρης-Πολιτικός Μηχανικός: 

Αρχαιολογικό Μουσείο Πύργου: Ένα διαμάντι με περιθώρια περαιτέρω βελτίωσης
«Για να αναδειχθεί το μουσείο, πρέπει να αποκτήσει πρόσωπο στην οδό Ερμού. Αυτή τη στιγμή, η επισκεψιμότητα του μουσείου είναι μικρή. Αυτό που προσωπικά θεωρώ ότι πρέπει να γίνει, είναι να υπάρχει χώρος στάθμευσης, να υπάρχει ανάσα στο υπάρχον μουσείο για να αναδειχθεί σαν έργο του Τσίλλερ».

Γιάννης Πετρόπουλος-Αρχιτέκτονας Μηχανικός: 

Αρχαιολογικό Μουσείο Πύργου: Ένα διαμάντι με περιθώρια περαιτέρω βελτίωσης
«Η πρώην δημοτική αγορά και νυν Μουσείο του Πύργου φέρεται να είναι κατασκευής Τσίλλερ, αλλά δεν υπάρχει τεκμηριωμένη απόδειξη αυτού του πράγματος. Το μόνο τεκμηριωμένο έργο του στον Πύργο είναι ο Άγιος Αθανάσιος, που είναι στην άμεση περιοχή της αγοράς. Την αγορά, τη θεωρούμε το πιο ολοκληρωμένο νεοκλασσικό σύνολο και κτήριο της περιοχής, σε συνδυασμό με τον Άγιο Αθανάσιο και τα παραδοσιακά κτήρια που υπάρχουν στην άμεση περιοχή του και τα συνδέουν με το κέντρο του Πύργου, δηλαδή τον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου και την κεντρική πλατεία. Θεωρώ ότι πρέπει να ενισχυθεί η λειτουργία του κτιρίου για καθημερινή χρήση από πολίτες, με τη δημιουργία ενός καφέ στο κεντρικό αίθριο, χωρίς να πειραχτούν οι εκθέσεις που θα υπάρχουν εκατέρωθεν στα άλλα δυο αίθρια. Ακόμα, πρέπει να χρησιμοποιηθεί το ισόγειο, που έχει πρόσοψη και πρόσβαση από την Πετραλιά, το οποίο έχει σχεδιαστεί και ολοκληρωθεί κατά τις πληροφορίες μου σε μεγάλο βαθμό σαν χώρος πολλαπλών χρήσεων, δηλαδή μικρό συνεδριακό κέντρο όπου μπορεί να χρησιμοποιείται είτε για τοπικές λειτουργίες, είτε για τουρίστες, είτε για μικρά συνέδρια. Σαν μίνι συνεδριακό κέντρο δηλαδή, συνεπικουρούμενο με τις εγκαταστάσεις, τις καφετέριες που υπάρχουν στην περιοχή, σαν χώρος εστιάσεως και χώρος αναψυχής του επαρχείου. Να ενισχυθεί ο ρόλος του πεζόδρομου διαμέσου της Αθανασίου Διάκου, που ήδη έχει αναπτυχθεί με καφετέριες και δημιουργεί ευχάριστο κλίμα διαμονής στην περιοχή και να δεντροφυτευθεί ο δρόμος μπροστά από την αγορά, εκεί που υπάρχουν τσιμεντένιες μπάλες. Παλαιότερα υπήρχαν δέντρα εκεί και καλό θα είναι για λόγους περιβαλλοντικής αναβάθμισης να επανατοποθετηθούν. Επομένως, θα μπορεί να είναι χρήσιμο και για τους πολίτες για μίνι συνέδρια, πιο εξειδικευμένα ο χώρος του ισογείου και επίσης και για τους τουρίστες, υπάρχει παρκινγκ στο χώρο της λαϊκής αγοράς, πιο πέρα από την ιδιοκτησία Δημουλιά δηλαδή. Έτσι, θα γίνει προσβάσιμο και χρησιμότερο για την καθημερινότητα της πόλης».

Ολυμπία Ράλλη-Αρχιτέκτονας Μηχανικός: 

Αρχαιολογικό Μουσείο Πύργου: Ένα διαμάντι με περιθώρια περαιτέρω βελτίωσης«H δημοτική αγορά του Πύργου αποτελεί τοπόσημο της πόλης και τοποθετείται σε μια γειτονία, όπου στο παρελθόν ολόκληρη ήταν μια αγορά. Θεωρώ πως θα ήταν σημαντικό, ο χαρακτήρας αυτός να αναβιωθεί, ώστε το κτήριο με τις τέσσερις εισόδους να αποκτήσει την εξωστρέφεια που του αξίζει. Η δημοτική αγορά έχει τη δυνατότητα να μετατραπεί σε ένα διαπερατό κτήριο με πρόσβαση και από τις τέσσερις πλευρές του, το οποίο δεν βάζει αυστηρά όρια στη πόλη, δεν βάζει τοίχο τόσο στους μόνιμους κατοίκους της όσο και στους επισκέπτες της. Θα ήθελα να δω το κτήριο αυτό ανοιχτό ακόμα και βράδυ, φιλοξενώντας δράσεις, δημιουργώντας ένα διάλογο με την πόλη και δίνοντας προοπτικές επέκτασης».

Υπάλληλοι Μουσείου Πύργου

Την άποψή τους για το Μουσείο Πύργου κατέθεσαν υπάλληλοί του, που στάθηκαν στην απαιτούμενη ανάπτυξη της περιοχής ώστε να αναβαθμιστεί αυτόματα και το Μουσείο και να υπάρχουν οι καλύτερες δυνατές συνθήκες για τους τουρίστες που έρχονται να επισκεφθούν την περιοχή. Συγκεκριμένα, ειπώθηκαν τα εξής:

Ερωφίλη – Ίρις Κόλλια-Προϊσταμένη Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας: 

Αρχαιολογικό Μουσείο Πύργου: Ένα διαμάντι με περιθώρια περαιτέρω βελτίωσης«Έχει γίνει μια άριστη δουλειά όσον αφορά το μουσείο μας από το Υπουργείο Πολιτισμού και την υπηρεσία μας. Έχει στηθεί ένα πολύ ωραίο μουσείο με εξαιρετικές εγκαταστάσεις. Σ’ αυτό εκτίθενται μια σειρά πολύ σημαντικών ευρημάτων που δείχνουν την ιστορική, καλλιτεχνική και πολιτιστική πορεία της Ηλείας διαχρονικά, από τα προϊστορικά χρόνια μέχρι και το 18ο αιώνα. Οπότε, για να αναδειχθεί και να ενταχθεί καλύτερα στη ζωή της πόλης αλλά και να είναι πιο εύκολα προσβάσιμο στους ξένους επισκέπτες και τους Έλληνες. Χρειάζονται κάποιες επεμβάσεις γενικότερα που θα πρέπει να γίνουν σε συνεργασία με το δήμο Πύργου που σίγουρα ενδιαφέρεται για κάτι τέτοιο, αλλά και για την Περιφέρεια και οποιονδήποτε άλλο φορέα θα μπορούσε να βοηθήσει. Η γενικότερη αναβάθμιση της περιοχής περιμετρικά του μουσείου είναι σημαντική, η εύρεση χώρου για παρκινγκ κρίνεται αναγκαία και τέλος η προβολή του τόπου γενικότερα προκειμένου με μια εκστρατεία να προσελκυθεί κόσμος. Στόχος είναι όμως να το επισκέπτονται και οι ξένοι που μένουν στην πόλη μόνιμα αλλά και οι ντόπιοι».

Χρήστος Λιάγκουρας-Αρχαιολόγος Μουσείου Πύργου: 

Αρχαιολογικό Μουσείο Πύργου: Ένα διαμάντι με περιθώρια περαιτέρω βελτίωσης
«Η μετατροπή της δημοτικής αγοράς σε αρχαιολογικό μουσείο, η περιοχή αναβαθμίστηκε. Προσπαθούμε να κάνουμε δράσεις πέρα από το μουσείο, για να αναβαθμίσουμε τον πολιτιστικό του χαρακτήρα. Αναφορικά με την περιοχή γύρω του, πιστεύω ότι θα πρέπει να ανακαινιστούν και να αξιοποιηθούν κτήρια που δεν λειτουργούν. Σκοπός μας, είναι η αναβάθμιση αυτού και των περιοχών με ιστορικό χαρακτήρα. Κάνουμε εξωστρεφείς δράσεις για την προσέλκυση κόσμου, ο οποίος μπορεί να έρθει πλέον και Σαββατοκύριακο. Στόχος είναι να γίνει κέντρο πολιτισμού και πόλος έλξης. Τέλος, σημαντική είναι η κατανόηση απ’ όλους μας ότι τα πολιτιστικά έργα έχουν αναπτυξιακή προοπτική μόνο όταν εμείς τα θεωρήσουμε μέρος της καθημερινότητάς μας, της κοινωνικής και οικονομικής ζωής ενός τόπου».


Πηγή: Α. Φώτης, PatrisNews


Δεν υπάρχουν σχόλια