Η παρατηρητικότητα μιας υπαλλήλου του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου, στην Παλαιά Βουλή, οδήγησε στη σύλληψη των δυο γυναικών ρομά από τη ...
Η παρατηρητικότητα μιας υπαλλήλου του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου, στην Παλαιά Βουλή, οδήγησε στη σύλληψη των δυο γυναικών ρομά από τη Βουλγαρία, που προκαλούσαν ζημιές σε μουσεία της Αθήνας.
Οι δύο γυναίκες που πέρασαν το κατώφλι του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου, στο Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής, την περασμένη Κυριακή στις 11 το πρωί, πήγαν αμέσως στο ταμείο για να πάρουν ένα μηδενικό εισιτήριο χωρίς να κινήσουν υποψίες. Τις Κυριακές η είσοδος είναι ελεύθερη, γεγονός που προσελκύει πολύ κόσμο στο μουσείο και το προσωπικό είναι σε εγρήγορση. Όπως γίνεται σε όλους, η ταμίας Βούλα Καστρίτση ζήτησε από τις γυναίκες να αφήσουν τις τσάντες τους στα ειδικά ερμάρια του μουσείου και μόνον τότε πρόσεξε κάτι περίεργο. «Όταν έδωσα στη μία το κλειδί από το ντουλάπι είδα ότι το χέρι της ήταν λαδωμένο. Δεν έτρεχε, αλλά ήταν εμφανές», μας λέει.
Οι δύο γυναίκες, προτού καν μπουν στις κύριες αίθουσες του μουσείου, ακούμπησαν το ξύλινο βάθρο μιας προτομής με τα λαδωμένα χέρια τους. Η κ. Καστρίτση έκανε αμέσως σύσταση και ειδοποίησε εσωτερικά τους φύλακες.
Τα Σαββατοκύριακα οι βάρδιες χωρίζονται εξ ημισείας και την περασμένη Κυριακή υπήρχαν πέντε φύλακες για τις αίθουσες του μουσείου. Οι πρόσφατοι βανδαλισμοί, τα κειμήλια από βυζαντινούς ιεράρχες που φιλοξενεί το Ιστορικό Μουσείο, η ενημέρωση που έγινε στο προσωπικό και γενικότερα στα μουσεία του κέντρου της Αθήνας να έχουν εντεταμένη την προσοχή τους, είχαν αυξήσει τον βαθμό εγρήγορσης.
Η σύλληψη των δύο γυναικών, οι οποίες αργότερα οδηγήθηκαν στο αστυνομικό τμήμα. |
Μετά την ειδοποίηση της κ. Καστρίτση, ξεκίνησε διακριτική παρακολούθηση των δύο γυναικών, οι οποίες χωρίστηκαν και, όσο η μία περιηγούνταν σε μια αίθουσα, η συνεργάτις της προπορευόταν και έμπαινε σε μιαν άλλη. «Ακολουθούσα διακριτικά τη μία γυναίκα μαζί με τους συναδέλφους και επίτηδες την άφησα να προπορευτεί για να δούμε εάν θα επιχειρήσει κάτι. Πράγματι, όταν έκανα πως δεν κοιτούσα, άγγιξε με το λαδωμένο χέρι της μια γυάλινη βιτρίνα στην αίθουσα με τα κειμήλια του Γρηγορίου Ε΄», μας λέει η φύλακας Σταματία Σαμιώτη.
Οι δύο γυναίκες έφτασαν μέχρι την ένατη αίθουσα του μουσείου από τις συνολικά 14 που διαθέτει. Μάλιστα, η διευθύντρια του φορέα, Ευθυμία Παπασπύρου, παρενέβη όταν ειδοποιήθηκε για την παρουσία τους. «Τις καλημέρισα και με χαιρέτισαν και αυτές. Ήμουν σχεδόν βέβαιη για το ποιες ήταν όταν τις είδα από τις κάμερες του μουσείου. Μάλιστα, η μία φορούσε τα ίδια ρούχα με μια φωτογραφία τους», λέει στην «Κ». Στο μεταξύ, είχε ειδοποιηθεί η αστυνομία και, μόλις έφτασε, προχώρησε στη σύλληψη των δύο γυναικών με καταγωγή από τη Βουλγαρία. Σύμφωνα με τον «Δημόκριτο», η λιπαρή ουσία είναι ελαιόλαδο και είναι το ίδιο που χρησιμοποιήθηκε στο Βυζαντινό και στο Μουσείο Μπενάκη, ενώ από το υλικό στις κάμερες ασφαλείας ταυτοποιήθηκαν οι δύο γυναίκες με τις δράστριες των προηγούμενων βανδαλισμών.
Οι παλαιότεροι φύλακες στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο εργάζονται εκεί τουλάχιστον 25 χρόνια και, όπως λέει η κ. Παπασπύρου, είναι η «ψυχή» του φορέα. «Οι φύλακες πρέπει να είναι άνθρωποι που έχουν ζυμωθεί με το μουσείο, να αγαπήσουν τον χώρο, να μην είναι περιστασιακοί υπάλληλοι», τονίζει.
Όπως έγινε γνωστό, οι δύο γυναίκες επικαλέστηκαν την Αγία Γραφή. Δήλωσαν στις Αρχές ότι «εξυγιαίνοντας», βάζοντας δηλαδή λάδι στα ιερά κειμήλια, ξεπερνούν προσωπικές τους δυσκολίες. Προχθές, πάντως, οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα, ο οποίος απήγγειλε εναντίον τους κατηγορία για παράβαση του νόμου περί αρχαιοτήτων.
Πηγή: Σ. Ιωαννίδης, Καθημερινή
Δεν υπάρχουν σχόλια